Echilibrul copil - tehnologie

Echilibrul copil – tehnologie

Cred că orice părinte își pune întrebări despre digitalizarea de azi

O parte dintre ele sunt ca cele de mai jos:

  • De la ce vârstă pot să-i pun copilului în mână tableta? Ori telefonul.
  • Cât timp este bine să se joace cu un astfel de dispozitiv?
  • Tehnologia îmi poate afecta în sens negativ copilul? Cum?
  • Este bine să îi interzic cu desăvârșire accesul la tehnologie? Dar până la ce vârstă?
  • Cum să îi interzic sau limitez accesul când mai toți ceilalți copii din jur au acces?
  • Există și beneficii ale tehnologiei pentru copii?

De unde atâtea întrebări?

Pentru că suntem tentați să ne comparăm copilăria noastră cu cea a copiilor noștri. Iar cum noi nu am avut în copilărie acces la tehnologia de azi, avem o problemă. Când spun tehnologie mă refer în primul rând telefoane smart, tablete, PC, internet. Dar și alte gadget-uri. Și nu în ultimul rând TV-ul. Am 40 de ani. Cea mai mare parte a copilăriei mele TV-ul însemna Gala Desenului Animat înainte de 1989. O dată pe săptămână. Restul timpului jucării. Copii. Mai târziu cărți. Alte vremuri.

Generația digitală

Și parcă nu era de ajuns, mai este ceva. Ceva care în loc să ne ajute parcă ne descumpănește mai tare. Rămânem uimiți de abilitățile celor mici în ale tehnologiei. Parcă butonează mai bine ca noi! Grație și aplicațiilor intuitive, desigur. Generația digitală:)

Se mai naște o întrebare. De data aceasta le însumează pe cele de mai sus. Cel puțin.

Cum găsim echilibrul în ecuația copil – tehnologie?

Nu există un răspuns simplu. Dar în principiu este vorba de responsabilitatea noastră. A părinților. De implicarea în această problemă. Iar una dintre chei este moderația. Excesele în orice sens sunt dăunătoare. Și nu atât nouă, cât copiilor noștri.

Interzicere totală?

Privare de acces. Nu trec peste faptul că este absurd să credem că putem realiza așa ceva.

Tăiem accesul la internet dar îi lăsăm un dispozitiv pe mână care are Wi-Fi? Întotdeauna se va găsi un loc cu Wi-Fi Free sau un Hotspot al unui prieten.

Atunci nu va avea acces deloc la tehnologie? Întotdeauna se va găsi un copil în parc cu un astfel de dispozitiv. Sau copilul unui prieten de-al nostru care are acces și vine la noi în vizită. Sau la școală. Ori afterschool, dacă este cazul. Imposibil să le interzicem și lor.

Iar copilul nostru ce va face? Se va uita cum alt copil se joacă pe un telefon și el n-are voie? La câțiva anișori ai lui, nouă este greu să îi explicăm și mai ales lui să înțeleagă motivele nostre pentru care nu îi acordăm accesul la un telefon/tabletă etc. Iar asta numai în condițiile în care facem chiar noi ce spune popa (popa fiind chiar tu, părintele, însă de data asta fără nicio conotație religioasă). Adică nici pe noi nu ne vede numai cu ochii-n ecran. Poate apărea o ușoară sau mai puternică nemulțumire a copilului? O frustrare că este privat de ceva ce alți copii au voie? Poate.

Acces total?

La polul opus sunt și părinți care îi dau copilului orice “numai ca să tacă”. Și așa tableta devine un baby-sitter virtual și oficial. Acum câteva luni chiar scriam despre efectele tabletei asupra copiilor sub trei ani.

Echilibrul copil – tehnologie

Așa cum știți, dacă ați fost la curent cu postările mele de pe blog și de pe pagina de Facebook, recent am fost partener media la un eveniment care a abordat subiectul de mai sus, echilibrul copil – tehnologie.

În data de 15 noiembrie, la Hotel Internațional din București, am văzut 100 de tătici dornici să știe mai multe despre subiect. Tătici pentru că evenimentul se adresa exclusiv lor. Trebuie să menționez că este singurul eveniment de parenting adresat exclusiv tăticilor și viitorilor tătici. Al cincilea din seria Modern Dad’s Challenges (MDC). La fiecare ediție vin din ce în ce mai mulți tătici, fiind nevoie de săli din ce în ce mai încăpătoare. Este o inițiativă pentru care mă înclin cu respect în fața inițiatoarei evenimentului.

Surprinzător, nu este vorba de un inițiator, de un bărbat, ci chiar de o mămică a doi băieți superbi. Sofia Frunză. Blogger la Frunzaresc.eu și Creative Strategist la Creative Energy Corner, agenția de publicitate care realizează și implementează astfel de evenimente.

Cei trei specialiști care au venit cu tolba plină de răspunsuri la orice întrebare au fost:

Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?

Sursa foto: Pagina de Facebook MDC

Georgiana și-a început prezentarea cu un îndemn. Să ne gândim și să avem puterea de a recunoaște că că suntem din ce în ce mai acaparați, mai dependenți de tehnologie. Indiferent că ne place sau nu. Este o realitate.

Primii ani din viața unui copil sunt extrem de diferiți față de tot restul vieții. Vede și absoarbe tot. Are tendința să ne copieze. Iar cum ne vede zilnic cu un astfel de dispozitiv în mână, va dori să ne imite. Iar aici intervine rolul nostru de părinți, de adulți, în a impune limite. În a explica și învăța copilul despre beneficii și riscuri.

Una dintre recomandările Georgianei poate părea deplasată pentru unii părinți, iar pentru alții din contra, poate însemna o confirmare. Este ceea ce recomandă chiar Asociația Americană de Pediatrie: acces interzis la ecrane pentru copii cu vârsta de până la 2 ani. Este perioada cea mai importantă în crearea unei relații puternice părinte-copil.

Sunt părinți care afirmă că nu au cum să se mai înțeleagă cu copilul când vine vorba de interacțiunea acestuia cu un ecran. Dragilor, nimeni nu ajunge dependent de tehnologie peste noapte.

Veniți seara acasă și începeți să butonați telefonul, dar în același timp îi spuneți copilului să lase telefonul? Care e mesajul exact care îl transmiteți? Puterea exemplului funcționează bine:)

Unul dintre dezavantajele tehnologiei este… satisfacția. Da, satisfacția și încă imediată. Like-urile, inimioarele, orice atenție și apreciere de pe rețelele sociale. Iar dacă copilul primește mai multă satisfacție din partea tehnologiei din partea tehnologiei decât din partea părinților, atunci este o problemă. Să spunem că răbdarea nu va fi punctul lui forte. Va căuta tot timpul ritmul rapid.

Ne îndreptăm spre digitalizare, nu o putem opri. Copiii trebuie să fie pregătiți pentru lumea în care vor trăi ei, nu pentru lumea în care am trăit noi.

Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?

Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?

Sursa foto: Pagina de Facebook MDC

Personal, prezentarea Luciei mi s-a părut extrem de consistentă și plină de informații valoroase. Mamă a doi copii, și-a condimentat prezentarea cu multiple exemple personale legate de cum a reușit să găsească echilibrul copil – tehnologie. Atât de multe s-a transmis, inclusiv în urma interacțiunii cu tăticii prezenți în sală, încât voi încerca să prezint cele mai relevante sfaturi:

☆ Expunerea copiilor la tehnologie implică beneficii (să folosească tehnologia în beneficiul lor) și riscuri (fură timpul, efectele ecranelor, desenele care nu sunt potrivite vârstei copilului, gratificare ACUM, dependență etc). Ideea este să alegem conștient.

Sub trei ani acces zero la TV. Există și o recomandare CNA în acest sens. În primii ani de viață, riscul expunerii la stimuli tehnologici este legat de apariția deficiențelor de atenție.

☆ Scoateți autoplay-ul de la Youtube.

☆ Citiți eticheta. Este potrivit jocul, emisiunea pentru vârsta copilului nostru?

☆ Cel mai important este să fim lângă ei pentru a filtra conținutul. De multe ori conținutul poate să nu fie adecvat cu vârsta copilului.

☆ Încurajați copilul să creeze, nu doar să consume. Stabiliți timp fără ecrane.

☆ Nu lăsați copilul să-și găsească refugiul în tehnologie. Tehnologia trebuie doar să fie complementară celorlalte activități.

☆ Când relaționați cu copilul, lăsați telefonul pe silent.

☆ Exclusă expunerea la ecrane înainte de culcare. Altfel, adorm mai greu și pot avea un somn agitat.

☆ Cuvinte-cheie: predictibilitate, comunicare, implicare. Implicați copilul în deciziile legate de tehnologie, faceți un orar legat de tehnologie și afișați-l. Este esențial să știți ce canale urmăresc și cum comunică, dacă își fac cont pe SM etc.

Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii

Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii

Sursa foto: Pagina de Facebook MDC

Daniel Rogoz, fondator Kinderpedia, a încheiat seara cu o prezentare extrem de interesantă. A trecut în revistă o mulțime de aparate și aplicații care ne pot veni în ajutorul părinților. Un aspect deosebit de important a fost și faptul că o serie gadget-uri și aplicații veneau cu multe informații foarte bine puse la punct deoarece erau testate chiar de el.

Printre multe altele, a vorbit despre babymonitor, un aparat de gătit cu aburi, o aplicație care redă sunetul apei, vântului, aspiratorului.

Brandurile partenere

Cei care au făcut posibil accesul gratuit al participanților și totodată au adus multe surprize pentru ei: Orange România, Nestle Începe Sănătos Crește Sănătos, ErFi RomâniaMotorola România, DALB – Creator de frumos, Clubul Yves Rocher, Cărți cu zumzet, VtechOctana Events, magazinele NEXT, BLCP – Complete SolutionsSTR8Edenia, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Sursa foto coperta: Pixabay commons

Dacă vrei să te țin la curent  cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: