Ce a însemnat 2017 pentru mine

Zile libere în 2018

Zile libere în 2018

Pentru că 2018 cam bate la ușă și deja ne facem planuri de concedii, nu ne-ar prinde rău să știm și ce zile libere avem.

În 2018 vom avea 14 zile libere, din care 3 pică în weekend și 11 în zile lucrătoare.

O zi liberă de vineri sau de luni ne poate crea o bună ocazie pentru un city-break. Iar ofertele de bilete de avion nu au întârziat să apară…so enjoy:

Ianuarie

Luni 01 și marți 02 – Anul Nou

Miercuri 24 – Ziua Unirii Principatelor Române

Aprilie

Duminică 01 și luni 02 – Paștele Catolic sau duminică 08 și luni 09 – Paștele Ortodox

Mai

Marți 01 – Ziua Internațională a Muncii

Duminică 20 și luni 21 – Rusaliile Catolice sau duminică 27 și luni 28 – Rusaliile Ortodoxe

Iunie

Vineri 01 – Ziua Copilului

August

Miercuri 15 – Adormirea Maicii Domnului

Noiembrie

Vineri 30 – Sfântul Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

Decembrie

Sâmbătă 01 – Ziua Națională a României

Marți 25 și miercuri 26 – Crăciunul

Având în vedere că printre zilele libere de mai sus câte două zile sunt aferente unor sărbători religioase (Paștele, Rusaliile și Crăciunul), legiuitorul a stabilit ca zile libere două zile pentru fiecare dintre aceste sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Totuși, nu toți angajații beneficiază de aceste zile libere. Există excepții, mai ales în cazul unităţilor sanitare şi a celor de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, plus în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Pe de altă parte, aceşti salariaţi beneficiază de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, dacă din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază de minim 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).

Sursa de inspirație: Codul Muncii:))

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: