Top 10 artiști moldoveni cu succes România

Top 10 artiști moldoveni cu succes în România

Top 10 artiști moldoveni cu succes în România

De-a lungul timpului, pe piața noastră muzicală, s-au afirmat cu succes și artiști de peste Prut.

Prezența scenică. Accentul. Textele ușor diferite. Ceva arhaisme, câteva regionalisme. Uneori ceva umor, alteori ceva mai multe emoții. Plus, ceva aparte. Ceva ce toți au. VOCE.

Mi-am propus să realizez un top al acestora. Nu acel top muzical clasic, obișnuit. Ci unul diferit. Cronologic. Top 10 artiști moldoveni cu succes în România de-a lungul ultimilor 30 de ani.

Că vor apărea și alții, este de la sine înțeles. În top sunt și unii despre care tinerii și copii de azi nu prea știu. Dar poate ar trebui. A existat muzică și înainte de Youtube. Merită știut că acestă platformă a apărut abia în 2005 (!), iar un an mai târziu este integrată în gigantul Google.

  1. Familia Lazariuc

Anastasia Lazariuc. Așa cum spuneam mai sus, cei foarte tineri poate nu o știu. Cred și eu, doar are 64 de ani. Apreciată de bunicii de azi. Și-a început cariera în anii ’70, devenind solista orchestrei Radiodifuziunii din Chișinău. Au urmat turnee internaționale (SUA, Germania, India, Belgia etc), iar în 1982 primește titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

Înainte de Revoluția noastră, urcă în premieră și pe o scenă din România. Este momentul când îl cunoaște pe Mihai Constatinescu. Alături de el are turnee atât în România, cât și în Republica Moldova.

Cele mai bune piese ale Anastasiei le putem găsi în albumul lansat în 2014, Best of.

De remarcat că Ileana Lazariuc, fiica mai mică a Anastasiei, îi calcă mamei pe urme și cântă într-un grup, Trinity. Pe la sfârșitul anilor ’90. Dar nu pentru mult timp.

Câteva melodii ale Anastasiei le găsim pe Youtube.

  1. Familia Aldea-Teodorovici

Ion și Doina. El născut în ’54, ea în ’58. Ion a fost compozitor. Pe muzica lui Ion s-a lansat Anastasia Lazariuc (Până la lacrimi mi-e dragă viața, Seară albastră, Bucurați-vă, Fuga – fuga).

Devin cunoscuți în România în primii ani post-Revoluție. În 1991 cei doi soți câștigă premiul presei la Festivalul de la Mamaia.

Cântecele lor sunt profund patriotice. Cântă pe versurile lui Eminescu. Militează pentru unirea Basarabiei cu România. În primăvara lui 1992 merg pe front să ridice moralul trupelor moldovenești. Împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu. Despre Războiul din Transnistria este vorba. La câteva luni după, cei doi soți își găsesc sfârșitul într-un tragic accident auto.

Plecați mult prea devreme dintre noi. Ea la 32, iar el 38 de ani. Unii îi comparau deja cu Al Bano și Romina Power!

Piesa Eminescu, pe versurile poetului Grigore Vieru, este interpretată de cei doi soți la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov (1992).

  1. O-Zone și Dan Bălan

O-Zone. Mâna sus cine n-a auzit Dragostea din tei. Într-adevăr un hit internațional. Poate cea mai cunoscută piesă din lume cântată în limba română. În anul 2000 ajunge #1 în vreo 30 de țări.

Dan Bălan. Cel care este responsabil de înființarea trupei O-Zone, după destrămarea acesteia (2005), urmează o carieră solo. Iar unele melodii devin adevărate hituri: Chica Bomb (2010), Lendo Calendo (2013). Și alte piese, în limba rusă, se bucură de un real succes, dar în special pe piața muzicală din Rusia.

Piesele lui Dan Bălan sunt disponibile pe canalul oficial.

  1. Familia Stratan

Tatăl și fiica. Pavel și Cleopatra.

Între 2002 și 2005 tatăl a scos trei albume intitulate Amintiri din copilărie. Stilul relaxat, graiul moldovenesc și textele haioase cuceresc rapid publicul. Melodii ca Eu beau și M-am născut de ziua mea se aud pe mai toate posturile radio și TV în acei ani.

Apoi a venit rândul fiicei. În 2005. Ne amintim cu drag de fetița îmbrăcată într-o rochiță cu buline care trăgea de un geamantan cât ea de mare și cânta de zor Ghiță, te aștept diseară la portiță.

La doar trei ani, Cleo beneficiază de primul ei album!

Succesul nebun la acea vreme îi aduc șase recorduri mondiale. Înscrise în Academia Recordurilor Mondiale.

Melodiile familiei Stratan le găsim pe Youtube.

  1. Anna Lesko

Născută în Chișinău (1979), însă de origine ucraineană. Pe pe la vreo șaptesprezece ani se stabilește în România. Aici debutează în anul 2000 pe scena Festivalului de la Mamaia.

Printre cele mai cunoscute piese sunt Ard în flăcări (2002) și Anicyka Maya (2010).

Trebuie menționat faptul că pe lângă muzică, Anna este pasionată și de pictură.

Colecția ei de melodii a adunat peste 14 mii de abonați.

  1. Nicoleta Nucă

Născută tot în Chișinău (în 1994 și dacă tot am făcut o paranteză este anul lansării trupei Zdob și Zdub!), Nicoleta începe să colecționeze premii din industria muzicală începând cu 2009. Atunci câștigă Marele Premiu al Festivalului Golden Wings, alături de Boris Covali.

Ceva mai târziu, în 2015, participă în România la emisiunea X Factor. În același an lansează hitul Nu sunt cu peste 20 de milioane de vizualizări pe Youtube, iar Adevăr sau minciună, alături de Cabron, înregistrează peste 8 milioane.

Liniștea, Amintiri, Castele de Nisip îi aduc, fiecare, în jur de 5 milioane de vizualizări pe Youtube.

  1. Zdob și Zdub

Prima formație de rock alternativ moldovenească care a concertat în peste 20 de țări europene. Și încă una cu tradiție, cum spuneam mai sus.

De-a lungul timpului, ne (în)cântă cu melodii ca Boonika Bate Doba, Everybody in the Casa Mare, DJ Vasile și Moldovenii s-au născut.

Reprezintă Republica Moldova la Eurovision de două ori (2005 și 2011).

Cântă în deschiderea concertelor unor artiști renumiți pe plan internațional: Red Hot Chili Peppers, Linkin Park, Rage Against The Machine, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals.

Longevitate. Originalitate. Concerte live… poate ar merita un loc mai bun, însă cei din fața lor sunt pe val.

Dacă se vor menține vom vedea în următorii ani.

Pe de altă parte, nu cred că îi vom vedea vreodată adunând milioane de vizualizări pe Youtube. Nu videoclipurile comerciale sunt scopul lor. Ci muzica în sine. Pe scenă. Live. Pentru că aici este punctul lor forte. Preferă concertul. Instrumentiști care îmbină muzica rock cu elemente de folclor balcanice. Nici influențele lăutărești nu le sunt străine. Paradoxal, tocmai acest melanj le aduce unicitate Zdubilor.

  1. Mihail

Basarabeanul Mihai Sandu este născut în Rusia (1990), copilărește în Republica Moldova și locuiește în România.

Mă ucide ea (2015) obține peste 61 milioane de vizualizări pe Youtube!

Când mai toți credeau că a fost one-hit wonder, în 2017 revine pe val.

Who You Are înregistrează până acum 13 milioane de vizualizări.

Pe lângă muzică este pasionat de pictură (ca și Anna), de fotografie și design grafic.

  1. Irina Rimes

Absolventă a Facultății de Muzică Ușoară și Jazz din cadrul Conservatorului din Republica Moldova.

Este pe val. Mulți nu știu, dar Irina este și compozitoare. Însă printre cei care știu acest lucru sunt chiar nume mari din industria muzicală românească. Artiste care cântă melodii compuse de Irina: Andra, Alina Eremia, Antonia, Inna și Raluka.

Sparge gheața și topurile cu Visele (2016). Deja are 15 milioane de vizualizări. Urmează colaborarea cu DJ SavaI Loved You care îi aduce 16 milioane de vizualizări.

2017 înseamnă cel mai bun al artistei. Ce s-a întâmplat cu noi îi aduce peste 16 milioane de vizualizări pe Youtube. Dar și colaborări de succes. Alături de Guess Who și Vunk lansează piesele Cupidon și Stai lângă mine.

Pe lângă piesele în limba română și engleză, s-ar părea că vor urma și în limba franceză pentru care Irina a semnat un contract cu Universal Music Franța.

  1. Carla’s Dreams

Personalitate. Texte puternice. Originalitate. Chiar dacă membrii trupei își ascund fața.

I-am auzit prima dată într-o colaborare cu Inna. Prin 2013. P.U.H.O.I.

Dar prind aripi doi ani mai târziu, în urma colaborării cu Delia, Cum de noi.

2016 le aduce băieților și consacrarea. Melodiile Imperfect și Sub pielea mea adună câte un milion de vizualizări doar în primele 24 de ore de la lansare! Acum sar de 60 de milioane de vizualizări! Din urmă vine și piesa Acele (54 milioane de vizualizări).

În 2017 urmează Antiexemplu (16 milioane de vizualizări), Până la sânge (18 milioane de vizualizări) și povestea continuă.

Sunt pe vârful valului.

Indiscutabil, la acest moment, sunt cea mai bună trupă de muzică din România.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Sharing is caring, așa că distribuie și prietenilor tăi interesați de Top 10 artiști moldoveni cu succes în România.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: