Cum găsim un echilibru în ecuația copil – tehnologie

Cum găsim un echilibru în ecuația copil – tehnologie

Copilăria noastră versus copilăria lor

Adulții de azi sunt diferiți de cei de ieri, așa și copiii noștri sunt diferiți de cum eram noi.

Sub multe aspecte, unul dintre ele este relația noastră cu tehnologia. Internet, telefoane mobile și tablete.

Cam în fiecare an vedem cum se viralizează câte o comparație la cum ne jucam noi afară, cum ne cățăram în copaci, făceam diverse năzbâtii mai mici sau mai mari versus cum trăiesc copiii de azi cu nasul în ecran. Că noi ne jucam și aveam copilărie adevărată. De parcă copilăria copiilor noștri ar fi cumva falsă. Este doar diferită.

Iar această diferență ne cam neliniștește. Termenii de comparație între noi și ei nu ne ajută.

Copiii și tehnologia

O discuție ar putea pleca de la o premisa pe care cei mai mulți părinți o acceptă: tehnologia nu este nocivă pentru copii.

Nocive sunt modalitățile în care expunem copilul cu tehnologia. Cât timp petrec copiii exclusiv în fața ecranului și vârsta la care încep.

În momentul în care alegi tableta sau telefonul mobil să îi fie bonă copilului tău atunci da, putem vorbi despre efecte neplăcute. Însă nu neapărat ale tehnologiei, ci a modului de interacțiune.

Din inițiativa radioului Itsy Bitsy FM, de mai bine de un an putem auzi pe la toate posturile radio și TV un spot care ne îndeamnă că “Pentru sănătatea emoțională a copilului dumneavoastră, petreceți cât mai mult timp cu el”. Cu el, nu pe lângă el. Să vorbim, să ne jucăm cu el. Nu doar să fim prezenți prin în casă, în apropierea copilului, iar copilul să fie ocupat cu tableta sau telefonul mobil. Copilul cu telefonul lui și noi cu telefonul nostru…

Sănătatea emoțională

În spotul amintit mai sus se mai menționează ceva interesant. Sănătatea emoțională. Revin la o idee de mai sus. Mulți adulți din ziua de azi, inclusiv eu, avem tendința să ne raportăm în creșterea copiilor la amintirile noastre din copilărie. La metodele de parenting ale părinților noștri.

Unii au avut părinți care pe lângă nevoile fiziologice ale copiilor lor, ale noastre, făceau ceva mai mult. Vorbeau cu noi, se interesau de sentimentele noastre, se jucau cu noi. Dar nu mulți adulți de azi se pot lăuda că au avut asemenea părinți.

Erau alte vremuri. Parentingul era un cuvânt neștiut, neintrat în vocabularul părinților și primau alte nevoi. Era vorba mai mult de sănătatea fizică. Mai puțin se punea accent pe sănătatea emoțională. Prinseseră vremuri grele. Părinții noștri s-au născut în timpul sau imediat după război. Au trecut prin lipsuri, foame, frică. Da, au trecut peste, însă cu ce preț?

Prin vară atrăgeam atenția asupra unui subiect încă controversat, efectele tabletei asupra copiilor sub trei ani.

Cum găsim un echilibru în ecuația copil – tehnologie

La întrebarea cum găsim un echilibru în ecuația copil – tehnologie promite să răspundă următorul eveniment din seria Modern Dad’s Challenges.
Cum găsim un echilibru în ecuația copil – tehnologie

Așa cum deja v-am obișnuit, Jurnalul unui tată este partener media al acestui eveniment-fenomen adresat tăticilor și viitorilor tătici.

Dacă doriți răspunsuri, vă aștept în data de 15 noiembrie, de la ora 18.30, la Hotel Internațional București.

Mai exact, cei care vor răspunde la aceasta întrebare și-au pregătit următoarele teme de discuție:

 • Provocările părinților în era digitală, Georgiana Roșculeț, Pshihoterapeut și Coordonator programe educaționale Ora de net.
 • Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii, Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia.
 • Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte, Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer.

Participarea la acest eveniment adresat tăticilor este gratuită, dar locurile sunt limitate (100 participanți).

Poți  să-ți asiguri un loc dacă te înscrii pe blogul Sofiei Frunză, cea care este și inițiatoarea evenimentului Modern Dad’s Challenges.

De implementarea evenimentului este responsabilă agenția de publicitate Creative Energy Corner.

Pentru ca acest eveniment să rămână gratuit, este nevoie de parteneri, iar aceștia sunt: Orange România, Nestle Începe Sănătos Crește Sănătos, ErFi România, Motorola România, DALB – Creator de frumos, Clubul Yves Roches și Cărți cu zumzet.

Ne vedem acolo!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Sharing is caring, așa că distribuie și prietenilor tăi interesați de participarea la conferința Echilibrul copil-tehnologie.

Foto: Wikimedia Commons

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Tudor 3 noiembrie 2017 Reply

  Aș mai adăuga un detaliu la care noi, părinții, suntem deficitari. Prietenii noștri din copilărie erau cei din jurul blocului. Prietenii lor, datorită tehnologiei, pot fi de pe toate meleagurile. Este ceva normal ca un copil din România să fie prieten cu un copil de aceeași vârstă din Corea de Sud sau din SUA. Se întâlnesc online, discută despre aceeași pasiune, învață unul de la altul. A le limita programul de acces la mediul online la câteva ore pe săptămână înseamnă a-i împiedică să întrețină aceste relații de prietenie.

  • Jurnalul unui Tată 3 noiembrie 2017 Reply

   Corect ce spui, dar sunt foarte multe diferențe între copiii și modul lor de viață, preferințele, afinități, probleme, credințe, lucruri permise și altele mai sensibile. Lucruri pe care uneori nici adulții nu le înțeleg pe deplin. Apoi, de la ce vârstă pot copiii naviga în voie pe rețele sociale? Fără un părinte în spate? Există riscul expunerii. Vorbe aruncate aiurea. Conținut foto sau video discutabil. Se împrientenesc cu alți utilizatori din rețelele respective. Utilizatori care se pot ascunde în spatele unor profile false. Cât poți controla ce face efectiv un copil pe o rețea socială? Când ai încredere 100% că nu-și va face rău sau nu va face rău altui copil. Pentru că sunt copii. Discernământul… Iar unii adulți pot abuza de acești copii care zburdă liberi pe rețele sau alte platforme. Rețele care au setată o limită minimă de vârstă. Dar unele sunt foarte permisive. Iar majoritatea nu verifică. Un copil poate minți că are 30 de ani când completează anul nașterii. Nu am văzut încă discuții serioase ale părinților legate de astfel de aspecte.
   Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat, Youtube, Musical.ly, Pinterest, Flickr, Google+, Twitter etc.
   Problema site-urilor aparent ok, unde poti gasi jocuri online gratis dar te loveste o reclama cu un continut foarte nepotrivit minorilor.
   Un subiect vast.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: