Provocarea de 48 de ore

Provocarea de 48 de ore

Ce este Provocarea de 48 de ore?

Un nou joc. Bolnav. Așa cum a fost Balena Albastră anul trecut. Sau Jocul celor 72  de acum trei ani. Provocarea de 48 de ore este adresat copiilor și adolescenților. Celor care stau mai toată ziua cu nasu-n Facebook. Și se bucură jocuri, de orice like, orice chestie virală, orice provocare. Pentru că este și o provocare și un joc care se răspândește înspăimântător de rapid. Dar aduce și like-uri.

Provocarea constă în a fugi de acasă. Timp de 48 de ore. Iar pentru fiecare postare a părinților pe rețelele de socializare în legătură cu dispariția ”jucătorilor”, acești copii primesc puncte. Mai multe postări îngrijorate, comentarii și distribuiri înseamnă mai multe puncte. Pare o prostie? Este. Dar funcționează. Copiilor le plac jocurile. Le plac punctele.

Așa cum au funcționat tot felul de campanii care se viralizează în toată lumea digitală și care nu sunt jucate de copii sau adolescenți. Ci de adulți. Jucate în digital sau în offline. Adulți care aidoma copiilor se cred cool dacă se lasă prinși de val în astfel de campanii.

Deci nu cred că ar trebui să judecăm atât de aspru copiii tentați în a accepta această provocare  bolnavă, atâta timp cât cei care se presupune că sunt responsabili, că au capacitate de exercițiu și discernământ deplină, dau dovadă de contrariu.

Spuneam mai sus de copii că le plac punctele. Și adulții sunt la fel. La orice supermarket acumulezi puncte. Puncte care nu te ajută la nimic. Sau cel mult să îți iei vreo tigaie. Și aia după ce duci un talon plin de puncte tot trebuie să scoți  cardul. Apropo de card. Până și pe cardul de farmacie acumulezi puncte. Iar dacă te grăbești să-ți iei vreo aspirină și ai trecut pe galben, mai faci rost de niște puncte.

De unde a pornit Provocarea de 48 de ore?

Din UK. Acum câteva zile a ajuns în presa mainstream. În original 48-hour Challenge. Pe unele site-uri englezești mai mult sau mai puțin de încredere, respectiv Daily Mail, The Sun, dar și The Independent.

Potrivit articolelor din publicațiile menționate mai sus, target-ați sunt copiii în jur de 14 ani și chiar peste această vârstă. Aceștia sunt îndemnați să dispară, să rupă legătura cu orice cunoscut timp de 48 de ore. Iar pentru orice reacție din rețelele de socializare cu referire la ei sunt recompensați cu puncte. Apare o postare pe Facebook sau pe Twitter a părintelui îngrijorat? Primești un punct. Te mai tag-uiește vreun prieten sau cunoscut? Încă un punct. Comentarii, referiri etc… alte puncte. Iar la împlinirea celor 48 de ore se întorc acasă cu palmaresul încărcat de n puncte. Iar cum unora le place să și trișeze, copiii trec pragul celor 48 de ore în speranța de a acumula mai multe puncte. Cu riscul ca părinții lor să o ia pe miriște, evident.

O asemenea provocare dementă a mai circulat acum vreo trei ani, tot pe rețelele sociale, sub numele Jocul celor 72 (Game of 72). Și atunci prinsese tot prin nordul Europei.

Mai nou, au început să circule articole în presa din întreaga lume (Fox 11 L.A., New York Post, Ère NuméRique), semn că totuși nu ar fi o farsă a tabloidelor englezești.

Iar la o simplă căutare pe Facebook, din păcate se găsesc astfel de grupuri. Probabil Facebook le va bana, cum s-a întâmplat și în cazul Balenei Albastre. Însă inventivitatea, de data aceasta bolnăvicioasă, va aduce hashtag-uri noi, grupuri noi care să înșele vigilența gardienilor Facebook.

Râdem sau plângem?

Dacă nu ești părinte probabil că nici nu te interesează asemenea lucruri. Sau dai vina exclusiv pe părinți.

Dacă însă ești părinte și mai ales copiii tăi sunt în preajma adolescenței, orice asemenea lucru te interesează.

Așa cum pe unii adulți, părinți sau nu, i-a interesat să participe la tot felul de campanii sau provocări pe Facebook:

 • Să înghiți o lingură de scorțișoară
 • Provocarea cu apă și gheață
 • Să-ți torni o găleată de apă cu gheață în cap (și bineînțeles fără să nu faci niciun fel de donație celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică).

Și nu mai continui că le știți sau poate chiar v-ați prins în astfel de provocări.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu (nu zilnic), te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • aparate de etichetat 26 octombrie 2017 Reply

  am o curiozitate. de unde provine acest joc ca si Balena Alebastra? cumva din State unde sunt toti anormalii si psiheledicii din univers?

  • Jurnalul unui Tată 26 octombrie 2017 Reply

   Nu din State, ci din Rusia. Filipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani, este creatorul “jocului”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: