Șapte surori

Un film actual

Acțiunea nu se întâmplă în prezent. Ci undeva într-un viitor nu prea îndepărtat. Într-un viitor extrem de plauzibil. Suprapopulat. Dar cu mari probleme în a asigura hrana. Soluția? O politică mondială privind regula unui singur copil. Pare absurd? S-a întâmplat ani de zile în China, deci nimic nou sub soare.

Șapte surori. În România

Titlul original al filmului este What happened to Monday? Ce s-a întâmplat cu Luni? Și totuși traducerea noastră este diferită. În România filmul a apărut sub numele Șapte surori.

De de șapte surori în România? Povestea își are debutul și evoluează în jurul a șapte surori gemene care se nasc după adoptarea regulii copilului unic. Potrivit regulii, doar unuia dintre copii i-ar fi fost permis să trăiască alături de părinți. Ceilalți șase urmând să fie criogenați pe termen nelimitat sau cel puțin până când problemele suprapopulării și a foametei ar fi gasit o rezolvare. Bunicul acestora are o altă opinie față de politica oficială și alege pentru cele șapte fete viață în prezent. Nu în viitor. Iar pentru asta concepe un plan extrem de ingenios. Toate vor trăi sub aceeași identitate, Karen Settman.

Un aspect demn de menționat este faptul că pelicula fost filmată la noi. În România. Putem vedea locuri din Constanța și București. Iar printre actori regăsim și români.

De asemenea, la filmări a participat și o echipă de români coordonată de Bogdan Moncea producător al casei de producţie Castel Film. Iar din echipa de producţie a făcut parte și Oana Păunescu, designer de costume.

Distribuția

Spuneam de actori români. În distribuție îi găsim pe Luca Ciubotaru, Andrei Scorțeanu, Ioana Florentina Dimitriu, Daniel Vișan, Ioachim Ciobanu, Vlad Rădescu.

Însă afișul este susținut de cele trei nume grele ale cinematografiei: Glenn Close, Noomi Rapace şi Willem Dafoe.

Noomi Rapace

Șapte surori

Rolul principal este interpretat de Noomi Rapace. Ea le interpretează extrem pe credibil pe cele șapte surori. Ceea ce nu este floare la ureche pentru că cele șapte, chiar dacă erau identice fizic aveau personalități extrem de diferite.

Pe actrița suedeză o știm din alte producţii cinematografice bine primite, precum Sherlock Holmes: Jocul Umbrelor (2011), Prometheus (2012), Amy Winehouse (2016) şi Alien: Covenant (2017).

Glenn Close

Șapte surori

Aș putea scrie multe articole despre ea. Nominalizată de șase ori la premiiile Oscar. Dar fără a pleca vreodată cu celebra statuetă acasă. Câștigătoare a trei premii Emmy, două Globuri de Aur. Nominalizată pentru trei premii Grammy și unul BAFTA. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Cunoscută la noi mai ales pentru rolurile din Atracție fatală (1987), Legături periculoase (1988), 101 dalmațieni (1996) și 102 dalmațieni (2000).

În pelicula Șapte surori are rolul unui comisar dictatorial aflat în fruntea agenției guvernamentale Biroul de alocare a copiilor. Birou responsabil de răpirea oficializată a copiilor din rândul familiilor cu mai mult de 1 copil și criogenarea lor. Criogenare care… de fapt nu vă spun mai multe.

Willem Dafoe

șapte-surori

Nominalizat la două premii Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în producțiile Plutonul (1986) și Umbra Vampirului (2000). Apariții notabile în The Last Temptation of Christ (1988), Pacientul englez (1996), American Psycho (2000), Trilogia Spider-Man (2002-2007) și Liga Justiției (2017).

În pelicula despre care vorbim este cel care are grijă de cele șapte surori și le învață cum să aibă grijă una de alta pentru a putea supraviețui într-o lume care în mod normal nu le-ar fi permis.

Ce s-a întâmplat cu Luni versus Șapte surori

Nu am scris eronat numele Luni cu literă mare. Șapte surori. Șapte zile ale săptămânii. Cele șapte surori au primit la naștere ca nume zilele săptămânii. Iar toată acțiunea filmului gravitează în jurul primei născute, Luni. Care dispare într-o zi de luni.

De ce a dispărut și dacă va fi găsită nu spun. Aș strica surpriza vizionării unui film deosebit. Greu de catalogat într-un gen anume. Thriller SF? Drama? Distopie? Însă are darul de a te pune nițel pe ganduri.

Șapte

Merită văzut chiar dacă criticii de film nu vor fi impresionați. Pentru că nu are acestă pretenție.

Și dacă tot ne-am învârtit în jurul cifrei șapte, cam asta este și notă data de IMDb (6,9), dar și de Cinemagia (7,4).

Enjoy!

Impresii despre alte filme:

Dacă ți-a plăcut Șapte surori și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Foto: Wikimedia Commons

Comentarii Facebook

Un comentariu

  • aparate de etichetat 26 octombrie 2017 Reply

    foarte fain filmul . l-am vizionat si chiar mi-a placut. cumva exista un sambure de adevar si un mesaj subliminal care evidentiaza suprapopularea planetei si criza de resurse care se apropie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: