aparat-de-aerosoli

Cum să alegem corect un aparat de aerosoli

Cum să alegem corect un aparat de aerosoli

Toamna și (aproape) inevitabilele ei răceli

Toamna. Călduț la prânz, dar rece dimineața. Ploi, umiditate. Începutul grădinițelor și al școlilor. Copiii reintră în comunitate. Grămadă într-o cameră. Toată gama favorizantă răcelilor.

N-am scăpat. Cea mică a răcit. Mucișori. Puțin spus și poate prea alintat mucişori. Fiind atât de mică încă nu știe să îi sufle, cu toate strădaniile noastre să îi arătăm ce și cum.

Pe lângă gama de tratament specifică unei răceli și de eliberare a năsucului, doctorul ne-a mai recomandat ceva. Terapia cu aerosoli. Ușor de inhalat. Cu efect terapeutic rapid.

Despre ce este vorba? Un amestec de picături atent dozate și recomandate de medic. Puse într-un recipient al aparatului de aerosoli. Sau nebulizator cum i se mai spune. Acesta are rolul de a transforma lichidul, respectiv tratamentul medicamentos, în picături microscopice. Vapori ușor de inhalat. Asemenea aerosolilor naturali pe care îi întâlnim la mare, la munte sau în salină.

Problema apare când trebuie să achiziționăm aparatul în sine. Extrem de multe variante. Dar și de preturi.

Cum să alegem corect un aparat de aerosoli

aparat-de-aerosoli

Aparat de aerosoli

Primul lucru pe care l-am aflat când am început să mă interesez despre acest subiect a fost că există mai multe tipuri de aparate de aerosoli. Cu piston (compresor) și cu ultrasunete. Apoi, că sunt fixe și portabile. Că unele sunt destul de accesibile, dar există diferențe de preț de peste 10 ori între cele mai ieftine și cele mai scumpe!

Cu piston sau cu ultrasunete?

Aparatul de aerosoli cu piston are un compresor care livrează aerul comprimat în compartimentul unde se află medicația lichidă. Astfel are loc transformarea în vapori, în aerosoli care sunt împinși printr-un furtun în mască pentru a fi inhalați.

Aparatul de aerosoli cu ultrasunete folosește un element piezoelectric, respectiv vibrații la frecvente înalte. Acestea transformă medicamentul în aerosoli.

Avantaje și deosebiri între cele două tipuri

În general, cele cu ultrasunete sunt mai scumpe. Dacă cele cu piston încep undeva de la 100 lei (uneori chiar sub acest prag), cele cu ultrasunete pleacă cam de la 200 de lei în sus.

Un avantaj al aparatelor cu ultrasunete este dat de faptul că nu fac zgomot. Însă nu toate, doar unele. Cele cu piston zumzăie. Produc un zgomot care poate fi deranjant pentru unii copii. Cu atât mai mult dacă e vorba de bebeluşi. Majoritatea se învârt în jurul a circa 50 de decibeli. Uneori în jur de 30, alteori sar și peste 70.

Alt avantaj al celor cu ultrasunete constă în faptul că nebulizează toată cantitatea de medicament. Cele cu piston prezintă dezavantajul că o mică cantitate de medicament nu este transformată în aerosoli.

Pe lângă dezavantajul legat de prețul sensibil mai mare al aparatelor cu ultrasunete, mai este unul. Important. Acestea nu transformă lichidul medicamentos mai vâscos sau uleios în aburi!

Ce mai contează la alegerea tipului corect de aparat

Un aspect foarte important este dimensiunea aburilor. Performanța aparatelor de aerosoli constă în special în capacitatea acestora de a transforma tratamentul medicamentos în particule cât mai fine de aburi. Iar aici campioane sunt aparatele de aerosoli cu piston.

De preferat ca aceste particule să fie sub 3 microni.

Sunt destule aparate care nu se apropie de aceasta valoare, ci depășesc chiar 5 microni. Mai ales cele cu ultrasunete. Dar și cele portabile.

Alt aspect de care trebuie ținut cont este rata de nebulizare. Adică viteza de transformare a medicamentului în aburi. Una e să stai 1 minut cu masca, alta este peste 10 minute. În cazul copiilor fiecare minut contează! Nu întotdeauna au atâta răbdare:) Uneori, nici adulții:)

Rata de nebulizare la aparatele cu piston se situează, în general, între 0,2 ml/min şi 0,5 ml/min.

În cazul aparatelor cu ultrasunete variază mult, între 0,25 ml/min – 1,5 ml/min. Iar cele portabile au cea mai mică rată.

Nu în ultimul rând, ar mai fi și volumul rezidual. Spuneam mai sus că unele aparate nu utilizează 100% medicamentul. Deci este indicat ca volumul rezidual de medicament să fie cât mai redus. Depinde de la aparat la aparat, dar majoritatea valorilor sunt intre 0,5 – 2 ml.

Ce trebuie să mai știm despre aparatele de aerosoli

Toate aparatele de aerosoli au mască. Pentru a nu-mi speria copilul, am preferat ca înainte de a-l folosi să ne jucăm. Să se obișnuiască cu aparatul și masca înainte de utilizare. De asemenea, am ales o poziție cât mai relaxantă.

În concluzie

În ultima vreme, din ce aflu de la prietenii mei care au copii mici, tot mai mulți medici recomandă tratamente de aerosoli.

Inhalarea este utilă când este vorba de afecțiuni pulmonare, traheită, astm, bronșită, sinuzită, alergii, răceli, tuse și dureri la nivelul sinusurilor.

Înainte de utilizare, întreabă întotdeauna medicul privind medicamentația și dozajul corect.

Tu ce tip de aparat de aerosoli folosești? 

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, poți să apreciezi pagina de Facebook. Sunt prezent și pe Instagram.

Te invit să te abonezi la Newsletter.

Sharing is caring, așa că distribuie și prietenilor tăi interesați achiziția unui aparat de aerosoli, poate îi ajută informațiile de mai sus.

Foto credit: commons Wikimedia și Pixabey free photos

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Nico 3 octombrie 2017 Reply

  Si noi avem un aparat pentru aerosoli cu piston pe care il folosim de vreo 6 ani. Eu sunt tare multumita, m-a ajutat de foarte multe ori cand fiica mea a fost racita.

  • Jurnalul unui Tată 3 octombrie 2017 Reply

   Și noi ne-am convins de utilitatea lui. Uneori, chiar face minuni:)
   Observs că și medicii încep să-l recomande din ce în ce mai des.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: