furtuna-vestul-europei

Glumim, glumim dar cât?

Nu am nimic cu gluma, cu simțul umorului

Îmi place să glumesc, să râd.

Suntem un popor destul de vesel. Om fi fost mai încercați decât alții și umorul ne-a ajutat să rezistăm mai bine? Posibil, dar nu cred că știe cineva exact.

Ne-am obișnuit poate prea mult cu miștocăreala. Or fi dispărut poate bancurile cu Bulă, însă nu și luatul în derâdere. Luatul peste picior. Tratarea cu superficialitate a orice.

Safety Check nu este o glumă

Recent, Facebook, rețeaua noastră cea de toate zilele, a introdus și la noi funcția Safety Check. O văzusem prima dată prin anul 2014. Când a început valul de atentate din Europa. Am văzut-o activată și în cazul uraganelor de peste ocean. Chiar cunoscuți de-ai mei au folosit-o când s-au aflat în proximitatea unor astfel de evenimente.

Prima activare a acestei funcții știm cu toții că s-a efectuat sub numele Furtună în Vestul României. Așa cum mai știm că această calamitate a lăsat în urmă 8 victime.

Primii care au folosit această funcție au fost cei care s-au marcat în siguranță. Sau au cerut ajutor. Alții au venit cu acest ajutor. Au oferit apă, hrană,  haine, chiar transport și adăpost. Unii s-au oferit voluntari. 

În fata dezastrelor micile noastre probleme cam pălesc și ne dăm seama că există lucruri mult mai importante. Viața, sănătatea nu sunt subiect de glume în momentul unei catastrofe!

Putem fi ajutați de persoane pe care poate nici nu le cunoșteam până atunci. Sau ne dorim și chiar ajutăm, la rândul nostru, persoane necunoscute dar care sunt într-o situație defavorizată. Ajutor dezinteresat.

Glumim, glumim dar cât?

Glumim, glumim dar cât?

Însă, pe lângă omenie, există și o parte mai putin plăcută. O glumă în condiții de catastrofă nu este glumă. Este ceva hidos.

Echipa de la Facebook a fost destul de promptă. A reușit să șteargă mesajele glumeților inconștienți. Dar a rămas un gust amar.

În fața unor asemenea calamități am avut cel mai mare procent de astfel de mesaje nedorite, de spam hidos. Au mai fost postate asemenea mesaje și cu ocazia altor evenimente tragice pe glob, însă niciodată cu aceeași intensitate ca la noi.

Inclusiv la ora la care scriu aceste rânduri, când ANM a alertat o posibilă furtună în București, au început să circule glume nesărate. Când nu știm, nu suntem informați, nu este bine. Când vine informarea, iarăși nu este bine. Plus, că am primit același mesaj copy-paste deja viral, potrivit căruia un client care lucrează direct cu Primarul Capitalei știe că urmează un ciclon, dar populația nu este anunțată pentru a nu se crea panică. Iar astfel de mesaj îl tot primesc pe telefon, fără ca nimeni să nu caute sursa. De ce place să și transmitem panică?

Oameni buni, oare ne-am pierdut bunătatea, omenia? Ne putem abține de la a fi cârcotași în fața calamităților?

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, poți să apreciezi pagina de Facebook. Sunt prezent și pe Instagram.

Te invit să te abonezi la Newsletter.

Sharing is caring, așa că distribuie și prietenilor tăi.

 

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Adina 22 septembrie 2017 Reply

  Oh, am observat si eu numarul mare al glumelor… ce sa zic, fiecare cu cat il duce mintea. Lipsa de educatie?

  • Jurnalul unui Tată 22 septembrie 2017 Reply

   Știi povestea cu ciobănașul și falsa anunțare a lupului…
   Supărare mare și miștouri că a fost anunțată vijelie în București și nu a fost. Un om a murit!
   Cârcoteală și miștouri. Întotdeauna sunt unii care se pricep la orice

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: