Situația actualizată a epidemiei de rujeolă din România

Situația actualizată a epidemiei de rujeolă din România

Situația actualizată a epidemiei de rujeolă din România

Conform datelor comunicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 28.07.2017 este 8.347 (față luna iunie numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a crescut cu cca 1.000).

Au fost înregistrate 32 decese, în special în județele Timiș (8), Dolj (7) și Arad (6).

Ce este rujeola

Rujeola (sau pojarul, cum i se mai spune) este o infecție respiratorie acută, extrem de contagioasă, provocată de un virus.

În spații închise se transmite și după două ore de la plecarea unei persoane bolnave de rujeolă!

Se caracterizează prin simptome asemănătoare gripei (febră, tuse, secreții nazale și oculare) și erupții cutanate pe tot corpul. În plus, pe fondul acestei boli pot interveni și complicații grave.

Pacienții cu risc ridicat sunt bebelușii și femeile gravide nevaccinate. În special bebelușii până la nouă luni*, adică cei nevaccinați.

 *La mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătății a decis să schimbe schema de vaccinare. Dacă până atunci copiii primeau prima doză de vaccin după împlinirea vârstei de 1 an, acum o pot primi de la nouă luni. La fel și pentru copiii de 5, respectiv 9 ani.

Întrebați medicul de familie!

Am scris despre epidemia de rujeolă încă de la debutul acesteia aici, aici, aici și aici.

Voi continua să scriu, să trag semnale de alarmă, să sensibilizez. Până vom conștientiza că avem o problemă căreia trebuie să îi găsim soluții.

Iar dacă vrei să te țin la curent cu situația actualizată a epidemiei de rujeolă din România, dar și cu ce mai scriu te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un share. Sunt prezent și pe Instagram

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: