Ce ar trebui să conteze la alegerea maternității

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternității

Ceea ce îți doreai s-a întâmplat

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternitățiiAu confirmat-o cele două dungulițe de pe testul de sarcină. Pentru mai multă siguranță a urmat și confirmarea oficială. A medicului.

În scurt timp, vei simți o avalanșă de emoții. Primul trimestru aduce o groază de schimbări hormonale.

De multe ori sunt și grețuri. Alteori pofte. Ți se poate modifica mirosul sau gustul. Sau nu mai suporți parfumul care până mai ieri era preferatul tău. Ori nu mai poți nici să auzi de o anumită mâncare.

Vin întrebările. Milioane. Grijile. Despre sarcină. Despre bebe. Dacă totul e ok. Dar și despre momentul mult așteptat. Momentul când îl vei vedea prima dată. Și nu doar imaginea ecografiei. Când va veni pe lume. Să poți să îl poți pune la piept. Când vei naște.

Însă… unde vei naște?

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternitățiiCel mai probabil te gândești la o maternitate. Acasă, chiar dacă ar fi avantajul locului familial, nu prea se pune problema la noi încă. Din multe motive. Plus dacă apare și o nedorită complicație…

Deci la maternitate. Dar care? Să alegi una de stat sau una privată? În afară de cost ce le mai deosebește? Sunt alte condiții sau e vorba doar de fițe? Contează în alegerea maternității dacă vreau să nasc natural sau nu?

Mai sunt și alte aspecte de luat în calcul.

Ca tată, am trecut de două ori prin aceste emoții, m-am confruntat și eu cu întrebări și m-am documentat serios pe tema alegerii maternității.

Experiențele povestite pe net, pe diverse forumuri ajută și nu prea. Nu ai nicio garanție că este și real. Ajută mai mult experiențele celor din cercul de cunoscuți. Ajută discuțiile cu medicul care te va asista la naștere. Ajută un drum la maternitatea unde vei naște.

Ajută să găsești multe răspunsuri la întrebările care te frământă. Întrebări care, cel puțin în cazul nostru, au fost printre cele care urmează.

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternității

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternitățiiMedicul care urmărește sarcina la ce maternități îl găsim?

Iarăși medicul, dar și politica maternității, privind nașterea naturală versus cezariană.

Dacă medicul care a urmărit evoluția sarcinii nu este pe tură în momentul nașterii, se încearcă amânarea nașterii?

În ziua nașterii trebui să aduci o valiza cu un milion de chestii sau e suficient doar actul de identitate?

Se încurajează contactul skin to skin din primul moment?

Bebelușul va fi în salon cu mama?

Se încurajează alăptatul?

Personalul medical te învăță lucruri simple, dar atât de utile? Cum să ții bebelușul în brațe, cum să îi faci băiță, cum să îl pui la sân etc?

Câte paturi sunt în salon? Există și rezervă? Există toaletă în salon sau pe hol?

Nu cred că sunt pretenții exagerate dacă întrebi de existența unui frigider, a unui pat ergonomic, cu un buton la îndemână pentru a chema ajutor în caz de nevoie sau va trebui să țipi după ajutor în caz de nevoie.

Tot la capitolul lucruri pământești, ar trebui să te intereseze și cum este mâncarea. Se aduce de acasă, există vreun contract cu vreo firma de catering sau e gătită în spital?

Și poate ar mai fi ceva. Viitorul tată, dacă vrea, va putea fi alături de tine? O încurajare în acele momente ajută.  Nu oricine vrea și poate să participe la naștere.  Este un aspect destul de delicat și în primul rând de discutat între voi. În cazul nostru, acest subiect a înclinat balanța în alegerea maternității.

Concluzia

Ce ar trebui să conteze la alegerea maternitățiiLa privat știm din capul locului că există la final o factură, în funcție de pachetul ales (de serviciile și confortul pe care îl dorește și permite fiecare). Și la stat există de cele mai multe ori un cost. Nu detaliez.

În cazul nostru, răspunsurile întrebărilor de mai sus ne-au ghidat în alegerea maternității potrivite pentru noi.

Acum 11 ani primul meu copil a venit pe lume la o maternitate de stat. Acum 11 ani sistemul privat era la început. Între timp a evoluat considerabil. Atunci, am pus majoritatea întrebărilor de mai sus. Și nu am avut surprize neplăcute.

Acum un an a venit pe lume și a doua mea fetiță și deja știam mai multe despre subiect. Printre altele, îmi doream să asist la naștere. De data aceasta am ales sistemul privat.

Nu fac nicio comparație între cele două posibilități. S-a discutat prea mult pe net pe tema asta. În ambele situații au fost condiții mai mult decât decente și totul a decurs normal.

În ultimii doi ani, am fost destul de des prin mai multe spitale ale ambelor sisteme. Și acum nu vorbesc numai de maternități. Nu am fost în calitate de pacient. Ca vizitator și mai ales aparținător. Am observat atât deschidere, cât și opacitate, ca cineva autorizat să vorbească cu tine. Să aibă răbdare să îți răspundă la întrebări. Și să folosească un limbaj pe care să îl înțelegi, chiar dacă nu ai pregătire medicală. Dar despre acestea cu altă ocazie.

Indiferent de opțiune îți doresc sarcină ușoară și naștere fără probleme!

Pentru tine ce contează în alegerea maternității?

Aștept părerea ta la comentarii.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

10 comentarii

 • Adriana 26 iulie 2017 Reply

  Pentru mine a contat medicul! Am nascut intr-un spital de stat si totul a fost ok.

 • Codruţa Romanţa 26 iulie 2017 Reply

  La mine a contat medicul, dar în acelaşi timp curăţenia!

 • Ana Banciu 26 iulie 2017 Reply

  Am nascut in 2015 in sistem privat si sora mea geamana anul trecut la o maternitate de stat. Da, dupa cum se stie conditiile de la privat sunt mai frumos ‘cosmetizate’ pt ca totul arata mai bine, nu stai sa bagi bani in buzunar la fiecare asistenta… etc, insa sunt lucruri care lasa de dorit. Comparand experienta amandorura am ajuns la concluzia ca medicul e cel mai important, fiindca el de tine ‘cheia’ in multe privinte.

  • Jurnalul unui Tată 27 iulie 2017 Reply

   În cele mai multe cazuri așa este, primează medicul. Dar sunt cazuri când medicul lipsește tocmai în acel moment. Și atunci mai contează și maternitatea, politica, oamenii. Contează și pe cine ai lângă tine în acele momente. Legat de lucrurile care lasă de dorit. Sunt. În ambele sisteme. Unele chiar se îmbunătățesc.

 • amalia 27 iulie 2017 Reply

  Nici macar nu ar tb sa existe intrebarea asta…sau alegerea asta..maxim ar putea exista alegerea in spitalul din apropiere si cel mai distant.Ar tb ca la toate intrebarile tale sa se raspunda cu da ..in sistem de stat.Offff….Pacat.

  • Jurnalul unui Tată 27 iulie 2017 Reply

   Poate că nu ar trebui. Dar deocamdată aceasta este realitatea, nu ce ar trebui să fie la modul ideal. Apoi, dacă iei un oraș mare, există multe maternități, atât de stat , cât și private. Diferite. Dar nu despre stat versus privat este vorba.

 • Ileana 27 iulie 2017 Reply

  Am.nascut de 3 ori a stat si a 4-a oara la privat. De ce la privat? Din cauza medicului. Cel care imi facuse a 3-a cezariană lucra numai in privat. Si nu am avut de ales. Am avut o sarcina grea, riscuri enorme, am fost urmărită impecabil, dar oricât ar fi evoluat sistemul privat mi-as dori ca acesta sa nu existe pt ca sănătatea noastră si a copiilor
  nostri nu e un bussiness al altora! Incurajarea alaptarii la privat? Glumiți? Nu unde am născut eu. Persoana care parea ca tb sa ma incurajeze a fost hidoasă. Grija si atenție? Da. Pe bani muuuuulti. Curățenie? E de la sine înțeles, in orice spital. Nu as fi ales niciodată sa nasc in privat, dacă nu era vorba de medic.

  • Jurnalul unui Tată 27 iulie 2017 Reply

   Nu am intenția de a duce discuția de privat vs stat. Nu despre asta e vorba. Putem discuta așezat cu altă ocazie, comparând cu sistemele altor țări.
   Și da, în foarte multe cazuri “se merge” după medic.
   Multă sănătate dvs și celor 4 prichindei!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: