Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 ani

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 ani

De ce dăm copiilor sub trei ani tableta

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 aniRealitate: mulți, foarte mulți părinți le pun prichindeilor în mână tableta. Prichindei care abia reușesc să lege două vorbe. Nu în engleză, ci în română. Atât sunt de mici.

Am ales să scriu în special despre tablete și nu și despre telefoane pentru că cifrele oficiale ne arată că în primii trei ani de viață copiii fac cunoștință cu tehnologia în special prin intermediul tabletei. Ceva mai târziu telefonul. Bineînțeles că dacă părintele îi pune la dispoziție copilului sub trei ani telefonul și nu tableta, atunci se poate înlocui în text cuvântul tabletă cu telefon.

Părinții se bucură că tabletele sunt intuitive. Ăla micu’ nu știe să vorbească încă, dar uite ce bine butonează tableta! Mai bine ca noi! Clar e deștept!

Însă gestul părintelui este deștept?

Motivația gestului este simplă. Nu e vorba că vrei să scoți dintr-un copil sub trei ani un geniu IT. Nicidecum. Pur și simplu îl poți reduce la tăcere și îl poți liniști dându-i tableta. Despre asta e vorba: tabletă = babysitter!

Cu toate că dacă întrebi un părinte de ce îi dă tableta copilului care nici trei ani nu are vei avea surprize.

Pentru că este subiect delicat. Adevărat, dar în același timp ascuns de mulți părinți. Minimizat. Sau chiar negat.

Oare știu ce fac? Au idee ce înseamnă să îi dai unui copil sub trei ani o tabletă și să i-o lași la discreție ore întregi? Zi după zi?

Deci, chiar dacă nu știu exact ce efecte are o tabletă în mâna copilului, ceva-ceva tot le spune că parcă nu este bine. Și totuși…

Cele ce urmează probabil vor supăra niște părinți, însă nu vreau să judec pe nimeni. Ar trebui ca fiecare să judece în cunoștință de cauză propriile acțiuni.

De ce vorbesc despre copii sub trei ani

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 aniDacă ești părinte și i-ai dat copilului o tabletă ori dacă intenționezi să îi oferi una, consider că ar trebui înainte să te informezi despre efectele tabletei asupra copiilor sub 3 ani.

Nu am nimic cu tehnologia. Doar mă folosesc din plin de ea.

Cele ce urmează nu le-am scormonit, ci sunt concluziile cercetărilor în acest sens. Recent, am fost la o un eveniment, unde s-a discutat printre altele și despre faptul că viitorul este digital. Însă ceea mi-a atras atenția și mi s-a părut interesant de cercetat. Cineva a întrebat de la ce vârstă este ok să le oferim copiilor astfel de device-uri digitale (tablete, telefoane). Iar răspunsul expertului IT a fost rapid. După vârsta de trei ani.

De ce expert în IT? Pentru că se discuta despre internet, despre pericolele la care îi expunem pe cei mici fără să știm dacă nu luăm niște măsuri care să restricționeze accesul la conținut sexual, dar nu dezvolt acum subiectul. Promit că va avea o temă separată.

Ce știa acel expert IT și unii dintre noi doar bănuiau? Cu siguranță avea acces la diverse studii. Așa că am început și eu să caut.

Fiind părinte, mi-am propus să sap puțin despre acest subiect. Și mi-a luat ceva timp! Iar dacă în final am ajuns la niște concluzii, sper că acestea să fie de folos și altor părinți.

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 ani. De prin lume adunate.

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 aniStatele Unite ale Americii

Academia Americană de Pediatrie, care este asociația medicilor pediatri din SUA, identifică consideră că utilizarea excesiva a mediilor digitale poate avea următoarele efecte asupra copiilor:

 • Somn insuficient. Chiar și bebelușii pot fi stimulați de ecrane și ratează somnul de care au nevoie să crească.
 • Întârzieri în atenția, gândirea, limba și abilitățile sociale. Unul dintre motivele întârzierilor ține de faptul că interacționează mai puțin cu părinții. Părinții care care aleg să-i ofere copilului o tabletă ratează oportunități prețioase de a interacționa cu copiii lor și de ai ajuta să învețe, să comunice.
 • Probleme de comportament. Conținutul violent pe ecrane poate contribui la probleme de comportament la copii, ceea ce văd îi poate speria și confuza, chiar pot încerca să imite personajele de pe ecran.

Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie: copiii sub 2 ani nu trebuie să fie expuși la medii digitale!

Canada

Dr. Catherine Birken, cercetator si medic pediatru din Toronto, Canada, a declarat la conferința Pediatric Academic Societies, din luna mai 2017, că cel mai nou studiu evidențiază o nouă problemă. Copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani care folosesc tablete, telefoane și alte gadget-uri asemănătoare au o întârziere în dezvoltarea vorbirii.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Trecem Oceanul Atlantic și ajungem în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Un studiu recent, din aprilie 2017, realizat în cadrul Departamentului de Științe Psihologice al Universității Birkbeck din Londra, confirmă  că bebelușii și copiii mici care utilizează ecrane tactile dorm mai puținPentru fiecare oră de utilizare a ecranului tactil, copiii dorm cu aproape 16 minute mai puțin la fiecare 24 de ore. Insist asupra somnului deoarece acesta este esențial pentru dezvoltarea cognitivă. În special în primii trei ani de viață.

Franța

Tot legat de dezvoltarea cognitivă a copiilor vine și un raport al Agenției Franceze pentru Siguranța Sanitară. Raportul datează din iulie 2016 și atrage atenția asupra faptului că undele electromagnetice pot avea efecte asupra funcțiilor cognitive ale copiilor. Și aici este vorba de tablete, telefoane și orice jucărie conectată.

Italia

Și în Italia se discută despre generația touch și rolul tabletei ca babysitter. Iar în cele mai multe discuții am observat că sunt implicați și psihiatri pediatrici. De asemenea, am aflat că în Italia se recomandă Regula 3, 6, 9, 12. Despre ce este vorba? Pană la 3 ani niciun copil nu ar trebui să aibă acces la tehnologie, până la 6 ani fără acces la console video, până la 9 fără acces la internet (iar dacă se întâmplă, numai în prezența unui părinte) și abia după 12 acces liber la internet (fără prezența fizică a părintelui, însă cu utilizarea aplicațiilor de control parental). Aceasta regulă este necesară dar nu suficientă, fiind important să se controleze și timpul petrecut în fața ecranului tabletei.

Germania

Studiul BLIKK (acronimul de la Bewältigung Lernerhaten Intelligenz Kompetenz Kommunikation, iar cum și mie limba lui Goethe îmi dă bătăi de cap, las traducerea Management, Învățare, Inteligență, Competență, Comunicare) a prezentat riscurile de sănătate de consum excesiv digital pentru copii. Printre acestea sunt tulburări ale alimentației și somnului, probleme de concentrare și de dezvoltare a vorbirii și obezitatea.  Interesat este unde se regăsește acest studiu care a fost publicat în luna mai a acestui an. Pe pagina oficială Comisarului Federal pentru Probleme de Droguri! O greșeală a nemților? Nicidecum. Problema se pune sub aspectul dependenței de Internet (#webholic)Comisarul Marlene Mortler a avertizat că va lua în serios riscurile de sănătate asociate digitalizării.

Nemții vin și cu o recomandare privind consumul digital:

Spania

Ca și în cazul celorlalte țări de mai sus, am considerat relevante concluziile studiilor efectuate în ultimele 12 luni și discuțiile în jurul acestora. Aici se ridică problema privind daunele ireversibile produse ochilor de lumina ecranelor digitale.

Dar și despre faptul că mediile digitale au un efect hipnotic asupra sistemului nervos, mai puternic decât orice TV deoarece apare interacțiunea.

S-a constatat și gradul de violență tot mai mare a copiilor față de părinți când subiectul este tableta, telefonul mobil sau alt asemenea gadget digital. Vă sună cunoscut? Personal am văzut așa ceva. Și nu o dată. Și nu în Spania. Aici, la noi.

De asemenea, utilizarea excesivă și mai ales la vârste fragede a tabletei reduce în mod dramatic durata de atenție și capacitatea de socializare a copiilor. Pot repeta întrebarea de mai sus. Constatarea e vizibilă și la noi, fără studii aprofundate pe mii de subiecți.

Nacho Calderón Castro, fondator și director al Institutului de Neuropsihologie și Pedagogie Aplicată din Madrid, este restrictiv în ceea ce privește utilizarea tabletei, telefonului su altui dispozitiv digital de către copii sub 7 ani. Mai mult, vine cu o serie de recomandări în ceea ce privește utilizarea tabletei (valabile și pentru alte dispozitive mobile), printre care:

 • Nu permiteți utilizarea acestor dispozitive în timpul mesei, nici acasă și nici în cazul ieșirii la un restaurant.
 • Nu înlocuiți jucăriile și sportul cu aceste dispozitive digitale.
 • Nu cumpărați cadou un astfel de dispozitiv copiilor sub 14 ani. Lăsați ca părinții lor să le cumpere, când decid aceștia.
 • Nu oferiți tableta dvs sau alt dispozitiv al dvs altui copil pentru a se juca fără să vorbiți în prealabil cu părinții săi.

România

Cum stau lucrurile la noi? Există studii? Există interes în a aborda acest subiect?

Am căutat mult. Mult și bine. Studii recente nu am găsit. Am găsit păreri ale unor specialiști care în multe cazuri citează studiile de mai sus.

Printre cei care atrag atenția asupra efectelor a ceea ce înseamnă ecran digital sunt foarte mulți specialiști oftalmologi. Lesne de înțeles de ce.

De asemenea, se mai dau sfaturi de către specialiști, în special kinoterapeuți,  privind poziția copilului la calculator, dar aici deja vorbim despre copii peste 3 ani.

Ceea ce cu ușurință se poate observa de oricine este faptul că mult prea mulți părinți își expun copiii la aceste medii digitale. Iar o discuție în acest sens, de multe ori se lovește ca de un zid ori riști o formă mai ușoară sau chiar mai ridicată de agresiune:

 • Ai copii? Ce știi tu?
 • Toți copiii au! Cum tocmai al meu să nu aibă?
 • Eu n-am avut pe vremea mea pentru că nu existau. Lasă să aibă, să se învețe. Toți vor lucra pe calculator sau tabletă!
 • Când ești toată ziua ocupat cu și ai nevoie de câteva momente de liniște ce faci?

Iar cele de mai sus sunt exemple REALE.

În loc de concluzii

Efectele tabletei asupra copiilor sub 3 aniStudiile citate mai sus au la baza mii de cazuri concrete analizate.

Nu ne putem opune inevitabilului. Digitalizării. Însă trebuie să avem măsură.

Copiii sub trei ani nu ar trebui expuși mediilor digitale.

Trebuie să învățăm că trebuie să-i învățăm pe copiii noștri ce înseamnă digitalizare, mass-media. Ce este real și ce nu. Deformarea realității. Oportunități, dar și despre pericole. Despre expunere. Nimic din ce se publică pe internet nu poate fi șters definitiv. Există mult conținut violent și sexual. Pericolul cyberbullying-ului.

Am tot spus-o cu alte ocazii și tot o să mă repet: puterea exemplului. Copiii tind să ne copieze într-o mare măsură.

Ar trebui să ne dea de gândit și următoarele:

 • Facebook are limita de vârstă pentru a permite crearea unui cont. Nu este unica rețea de socializare cu asemenea limitare. Cu toate acestea mulți copii MINT la înregistrare cu privire la data nașterii. Iar de cele mai multe ori părinții ȘTIU că cei mici au astfel de conturi. Sau părinții le deschid aceste conturi, în deplină cunoștință de cauză privind limitarea de vârsta, ceea ce este același lucru.
 • Steve Jobs (Apple) nu le permitea propriilor copii să folosească tableta și le limita accesul la internet.
 • Bill Gates, părintele Microsoft, tot în calitate de părinte nu le-a permis propriilor copii să aibă telefoane mobile până nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Nu este un subiect care poate fi epuizat doar printr-o călătorie prin online.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Foto: domeniul public
Comentarii Facebook

4 comentarii

 • Tudor 25 iulie 2017 Reply

  Ai atins un subiect sensibil.

  Din câte am citit, cei care fac studii pe acest subiect au recunoscut faptul că rezultatul lor mai are foarte puțin de-a face cu realitatea în momentul în care sunt finalizate. Ritmul în care tehnologia ne schimbă stilul de viață este mai alert decât posibilitățile lor de culegere de informații și analiză. Un singur exemplu, în doar câțiva ani am trecut de la tv folosit ca monitor pentru console de jocuri la tv pe care putem vedea o emisiune înregistrată (de noi).

  Micuța mea de 2a8l a avut acces la tabletă și tv de când a vrut. Eu nu cred că vârsta ar trebui să fie un parametru decisv. Important este cât timp petrece în fața unui monitor și în ce scop. Una este să te joci pe telefon precum mama sau tata (este cea mai gravă greșeală) și alta să folosești o tabletă împreună cu părinții în scopuri educative. Fetița mea a învățat de pe tabletă să pronunțe corect cifrele în engleză, a învățat să danseze, să coloreze la dungă, să trateze păpușile. Tableta rămâne mereu acasă. Nu o folosim pentru a-i ocupa timpul (în mașină la drum lung sau când suntem în vizită).

  Hai să fim serioși. Un copil de 3a5l nu înțelege nimic din social media. Mai e până atunci. El este tot la stadiul de jocuri / aplicații educative și videouri pe youtube.

 • Jurnalul unui Tată 25 iulie 2017 Reply

  Într-adevăr un subiect delicat;)
  Referitor la studii, le-am luat în considerare doar pe cele extrem de recente (maxim 1 an). Explozia de vânzări de tablete s-a domolit. Însă efectele abia încep să apară. Acum și în următorii ani.
  Copiii ne văd cu ochii în monitor (FB, o știre, un wapp, etc). Da, alt conținut preferă ei. În special video. Dar probema este de timp, cât sunt lăsați cu astfel de “jucării” în mână. Și de la ce vârstă.
  Americanii și nu numai ei sunt de părere că sub 2 ani copiii nu ar trebui să fie expuși. Și au adus argumente de ce. Putem alege să credem un studiu sau nu. Putem să căutăm alt studiu care să-l combată pe primul. Este un subiect controversat și studii există în ambele sensuri pentru astfel de subiecte. Indiferent că ne referim la OMG, țigări, dietă vegană sau alte 1.000 de astfel de subiecte. Uneori e simplu să îți dai seama de corectitudinea rezultatelor studiilor. După cine le-a plătit. Alteori, mai greu.
  Până la urmă fiecare părinte ar trebui să decidă în consecință și să aleagă ce e mai bun pentru proprii copii.

 • Alina 28 iulie 2017 Reply

  Foarte interesant, si pe mine ma îngrijorează subiectul, stiind cu cata usurinta se apeleaza la astfel de device uri, doar ca sa se obtina linistea in casa…

  • Jurnalul unui Tată 28 iulie 2017 Reply

   Subiect delicat și cam dureros. Tableta = bonă, dar ne amăgim că nu stă mult pe ea, că nu i se dă des, că ajută la nu știu ce… însă în realitate știm că nu prea e ok. Deloc ok. Mai ales în primii ani de viață. Dar asta e părerea mea. Plus “păreri” adunate de prin lume. Adică argumente bazate pe studii recente.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: