40 is the new sexy

40 is the new sexy

Ei da, am 40!

Bătrân ar zice unii. Ăia mai pe la 20.
În floarea tinereții ar spune alții. Adică ăia cam ca mine.
Ce tânăr gândesc părinții care au copii pe la vârsta mea.
Sexy după mine:)) Doar nu degeaba am început cu 40 is the new sexy.
Aoleu, deja începe să se manifeste criza vârstei mijlocii? A doua tinerețe?
Nicidecum!
De ce s-ar mai spune că viața începe după 40?

O recapitulare rapidă cum au trecut anii! 

Da, e vorba de anii pe care i-am trăit, ce am făcut și simțit. Dar nu mai e vorba doar de mine, ci de majoritatea celor din cercul meu de prieteni alături de care am crescut și ne-am maturizat împreună. Povestea mea și povestea noastă totodată. A celor de la 40 de ani.

Copilăria

Copilărie frumoasă. Cu multă joacă. Adevărată. Socializare offline, cum i se spune acum. Interacțiune cu muuulți copii mai mici, de aceeași vârstă sau mai mari. Nu conta, copii să fie. Și erau. Mulți. Afară. Anii ’80. Că erau și cozi la Carne sau Aprozar, unde așteptai să-ți pui ceva în punga de 1 leu e adevărat, însă problemele astea erau mai mult ale părinților noștri. Noi eram copii. Mult mai multe am înțeles după momentul ’89. Nici nu prea aveam cum altfel, aveam 12 ani atunci.

După ’89. Liceul.

Schimbări an de an de programe școlare. De miniștri la Educație. Apariția manualelor alternative. Am aflat că suntem o generație de sacrificiu. Tot atunci am aflat că suntem într-o perioadă de tranziție care va dura vreo 20 ani ca să aflăm ceea ce este democrația. Brucan. Au trecut mai mulți ani și prea mulți nici acum nu știu:)

Ca la 20 de ani: fără griji, dar vrei bani

La 20 experimentezi. Uneori mai întreci măsurile. Forțezi limitele. Te testezi. Începi să te cunoști. Încerci să atingi norii. Uneori soarele îți mai pârlește aripile ca lui Icar și te poți prăbuși. Sau poți ateriza mai mult sau mai puțin lin și trage oarece învățăminte. Se manifestă independența față de părinți. Necesitate unui job. Ți se pare că totul ți se cuvine, vrei totul și ACUM. Fluturii în stomac, dragostea. Eșecurile.

Primul prag psihologic: 30 de ani

Job. Familie. Poate chiar copil sau copii. Iureșul de la 20 de ani începe să se ciocnească cu o chestie pe care o auzeam de la părinți: responsabilități. Poate cea mai intensă perioadă de autocunoaștere. De stabilire a căii în viață. De prioritizare.
Păi și cluburile, nopțile, ieșirile, weekend-urile la munte și la mare?
Cluburile le schimbăm cu hipermarket-ul, nopțile le mai pierdem dar cu bebe în brațe, ieșirile sunt nu nepărat la o bere, ci mai mult în parc cu un cărucior, weekend-urile… ce atâta drumuri? Odihnă! Când se poate. Dacă se poate.

Și a venit ziua cea mare: 40 de ani!

Cum suntem la 40? Clar nici ca la 20, nici ca la 30. Așa cum nici iarna nu-i ca vara. Sau poate că luăm ce e mai bun din întâmplările prin care am trecut, oamenii întâlniți, locurile văzute, greșelile pe care le-am făcut nu au fost degeaba. Maturitatea. Siguranța. Încrederea în noi. Realizăm cât de importantă e viața. Deja suntem selectivi. Nu mai avem timp și nici răbdare de bullshit. Apreciem pe cei care ne ascultă. La rândul nostru ascultăm.
Vrem lângă noi oameni frumoși, oameni alături de care te poți simți bine. Oameni care știu să zâmbească, să aibă o vorbă bună. Niciodată nu mi-au plăcut cei care nu au simțul umorului. Întotdeauna mi s-a aprins beculețul roșu și am încercat să îi evit. Asta nu înseamnă că apreciez circarii. Sau cei care încercă să iasă în evidență excesiv, să se facă plăcuți în orice situație. Nu ipocrizie. Nici falsitate.
Spuneam și revin la simțul umorului pentru că mi se pare important.
Cu toții avem momente grele, uneori de cumpănă. Iar dacă nu ne găsim tăria, dacă nu alegem să vedem și partea plină a paharului sau faptul că poate toate au un scop chiar dacă nu îl vedem acum, dacă nu putem să facem haz de necaz, atunci ne putem pierde.
Bun, am sporăvăit cam prea mult și m-am îndepărtat de subiect.

De ce 40 is the new sexy?

Că tot e la modă “pentru că”:
▪ Păr grizonat la bărbați.
▪Gustul în materie de fashion la femei. Cât de bine știu acum ce avantajează, ce culoare, ce material, ce croială, ce bijuterii, ce parfum, ce ruj și pot continua cu un nou articol pe tema asta:))
▪Siguranța, încrederea chiar dacă le-am amintit mai sus fac parte din imaginea noastră, celor de 40.
▪Nu prea mai suntem așa ușor de dus de nas. Ne mai luăm câte o țeapă, dar mai rar. Nici nu mai credem că orice zboară se mănâncă.
▪Suntem mai atenți, mai selectivi de la persoanele din jurul nostru, până la etichetele produselor pe care le cumpăram.
▪Mai educați, mai rafinați, uneori mai reținuți, mai atenți și la nevoile celor din jur, în special a celor care considerăm că merită și aici ne ajută propria experiență.
▪Relațiile de prietenie de-a lungul anilor sunt deja cimentate, au trecut deja testul când ai avut nevoie de cineva și te-a ajutat, uneori nu doar o singură dată.
▪Ne cunoaștem atât de bine partenerul, dar și viceversa încât ne înțelegem din priviri. Știm ce-i place și ce nu. Nu mai e loc de prostii, de copilării, de supărări aiurea. Ori relația deja este pe viață ori e un fel de n-ar mai fi și rezistă din obișnuință sau din frica de a o lua de la capăt. Delicat subiect, recunosc.
Cine completează lista deschisă?
Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Tudor 22 iulie 2017 Reply

  Incepem sa ne trezim mai devreme dimineata

  • Jurnalul unui Tată 22 iulie 2017 Reply

   Cum de mi-a scăpat?:)))
   Așa este!
   Tudor, mulțumesc pentru completarea listei.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: