Siguranța copilului în mașină și călătoriile

Siguranța copilului în mașină și călătoriile

Siguranța copilului în mașină și călătoriile

Spuneam aici și aici că urmează să povestesc mai pe îndelete despre un eveniment dedicat taților și viitorilor tați la care am participat recent.

Astfel de evenimente sunt rare, pentru că dacă este vorba de copii încă a rămas percepția că e musai cu mămici. O să revin și asupra acestui aspect pentru că este important. Dar altădată.

Câteva clarificări ar fi binevenite, așa că le iau pe rând.

De ce am participat la acest eveniment?

Siguranța copilului în mașină și călătoriilePentru că sunt deja tată. De două fete. Pentru că este era vorba de subiect care ar trebui să intereseze orice părinte: “Siguranța copilului în mașină și călătoriile“.

Trebuie spus că nu este un eveniment singular, ci o serie de astfel de evenimente. Cel de care discutăm face parte din seria Modern Dad’s Challenges (MDC), ajuns la ediția #3. Personal auzisem de această serie de evenimente tocmai când se terminase #2 și începuseră să apară diverse informații pe net. Toate de bine!

Iar la scurt timp, am avut plăcuta surpriză să primesc propunerea de a fi partener media la următorul eveniment, adică la #3. Cum așa ceva este în aria mea de interes, am acceptat imediat și am început să pun umărul la promovarea evenimentului pe blog și în social media. Ideea era că orice tătic sau viitor tătic se putea înscrie gratuit, iar evenimentul în sine a fost un real succes.

Siguranța copilului în mașină și călătoriileDe ce spun asta? Pentru că sala a fost plină. S-au pus o groază de întrebări care au primit și răspunsuri. S-au aflat o serie de lucruri noi. Data evenimentului a fost iarăși excelent stabilită, tocmai când au început vacanțele școlare și părinții pleacă în concedii cu cei mici.

În afară de cursul de puericultură unde eu am avut parte de informații extrem de utile, alături de alți tătici, nu am mai văzut sau auzit de astfel de inițiative.

La fel și acum 10 ani, când am devenit pentru prima dată tată, nu existau pe piață cărți care să se adreseze taților. Doar mamelor. Mi se părea ciudat. Și eu aveam întrebări și nu eram singurul tată cu astfel de nedumeriri.

Dar să revenim la MDC#3, mai precis la siguranța copilului în mașină și călătoriile.

Siguranța auto pentru copii: reguli, obiceiuri și mituri

Siguranța copilului în mașină și călătoriilePrimul speaker a fost o surpriză plăcută pentru mine pentru că deja știam cine este de la o prezentare cu nu mult timp în urmă, despre care am scris aici. Este vorba de Alice Dona, Managing Partner ErFi Kids Romania, Brand Manager Graco USA.

Dacă tot era vorba de călătorii, a început cu o călătorie în timp și în spațiu. Despre apariția primului scaun auto pentru copii în SUA, despre cum a evoluat acesta. Despre standardele din SUA vs UE referitoare la scaunele auto pentru copii. Și toate acestea nu dintr-un moft al producătorilor auto sau al scaunelor auto ci dintr-o realitate crudă: accidentele auto în care victime sunt copii. Pentru că acestea sunt principala cauză de deces și rănire în rândul copiilor.

În cazul unui accident la o viteză de doar 50 km/h (destul de uzuală în oraș, mai ales în afara orelor de vârf când este destul de aglomerat), leziunile produse sunt similare cu cele de la căderea în gol de la 10 m!

Siguranța copilului în mașină și călătoriileS-a discutat și despre cum se alege în mod corect un scaun auto pentru copii. Așa cum am spus mai sus acesta nu este un moft sau doar o obligație a Codului Rutier, ci în caz de accident poate face diferența între viață și moarte. Iar dacă într-adevăr așa stau lucrurile, atunci nu ar trebui să știm ce cumpărăm?

Pe lângă faptul că la un scaun auto pentru copii trebuie să avem în vedere vârsta, greutatea și înălțimea copilului, contează foarte mult fabricantul (ca la orice produs dealtfel, cu atât mai mult la unul destinat special salvării vieții propriului tău copil). Dar contează și cât de corect îl instalăm pentru că statistica arată o cifră îngrijorătoare. Peste 80% dintre părinți instalează greșit scaunul auto!

Mituri…

Pentru că suntem români și ne plac miturile. Și curios sau nu dar au început să circule și mituri despre scaunele auto, printre care:

 1. Copilul nu vrea în scaunul auto;
 2. Copilul e mai în siguranță în brațe;
 3. Am o mașină sigură și nu e nevoie de așa ceva;
 4. Conduc prudent, atent și nu se poate întâmpla nimic.

Și astfel am ajuns la demontarea acestor mituri, la demitizarea lor și au fost luate în ordine:

 1. Părinții nu trebuie să se joace cu viața și sănătatea copiilor. Copiilor trebuie să le spunem că scaunul auto pentru copii este special pentru ei conceput, iar acest subiect nu este negociabil. Mai mult, după ce securizăm copilul cu centura la fel procedați și dvs. Puterea exemplului! Purtați centura întotdeauna. Instituiți regula că mașina nu pornește decât atunci când toți pasagerii și-au pus centura. Bineînțeles că dacă opune rezistență la început nu îl forțăm. În pregătim din timp, îi oferim confort, o jucărie (dar de pluș, niciodată ceva din material tare care poate răni copilul în caz de impact). Dacă plânge nu îl aruncăm pur și simplu în scaun și îl ferecăm. Răbdare. Tact. Calm. Umor. Și niciodată, dar niciodată nu cedați. O dată făcând o excepție, aceasta poate oricând deveni regula.
 2. Total fals! În cazul impactului copilul poate scăpa din brațele dvs și poate fi proiectat printr-un geam sau izbit de corpurile celorlalți pasageri sau mai rău…dar o să revin spre final ce lucru oribil puteți face dacă îl țineți în brațe și aveți accident.
 3. Nici o mașină nu este îndeajuns de sigură în caz de accident, cu atât mai puțin pasagerii, mai ales dacă sunt copii. Testele auto o dovedesc. Utilitatea scaunelor auto au dovedit-o. Căutați pe Youtube și găsiți o mulțime de exemple.
 4. Accidentul este… accident. Accidental, nu este prevăzut să se întâmple, dar se întâmplă! Indiferent dacă este sunteți dvs de vină sau alt participant la trafic. Sau alt eveniment care vă poate distrage atenția sau orice altceva. Indiferent că este vorba de vină sau nu. Este ACCIDENT!

Am remarc faptul că, în ciuda faptului că Alice Dona reprezintă un brand și încă unul renumit pe piața scaunelor auto pentru copii, toată prezentarea nu a fost în jurul acestuia. Evident că în sală se afla un roll-up și un stand cu produse Graco. Însă discuția s-a axat pe conștientizarea importanței scaunului auto pentru copii, pe diversele caracteristici tehnice ale acestuia și în general pe tot ce am scris mai sus.

Călătorii cu copiii – tehnici de “supraviețuire” pentru părinți

Siguranța copilului în mașină și călătoriileDupă discuția foarte tehnică despre scaune auto a urmat o discuție mai lejeră, uneori cu accente de stand up comedy. Vinovată de relaxare a fost Roxana Farca, Travel Writer LumeaMare.ro. A fost un fel de trecere în revistă a călătoriilor de familie împreună cu propriul copil, de când era bebe până acum când a ajuns la vârsta copilăriei. Totul exemplificat cu poze. Iar călătoriile Roxanei… ohoho. Cu mașina, avionul, pe jos, drumeții pe munte, echitație și înot, prin țara nostră, dar și o mulțime de locuri exotice.

De ce noi ca părinți avem nevoie de un kit de supraviețuitor în călătorii și drumeții pe care le facem cu copilul? Pentru că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Trebuie să ne adaptăm nevoilor copilului. Totodată, a îndemnat tații din sală să nu amâne călătoriile și să plece la drum împreună cu cei mici sau mai puțin mici. Sunt momente extraordinare de sudare a relațiilor de familie, de cunoaștere și descoperire. Timp de calitate petrecut alături de copiii noștri.

Dar trebuie să ne și informăm despre ce poate să ne aștepte la destinație, despre drum pentru că nu trebuie să lăsăm lucrurile la voia întâmplării, iar situațiile mai puțin plăcute trebuie să aibă soluții de gestionare.

Măsuri de prevenție a accidentelor în mașina în timpul călătoriilor

Siguranța copilului în mașină și călătoriileSesiunea  a fost închisă de Ana Maita, Consilier pentru Drepturile Mamelor Asociatia SAMAS. Ana și-a asumat rolul de bau-bau. A vorbit despre lucruri urâte, de care nu prea se vorbește, dar de care trebuie să avem grijă ca părinți.

Spuneam mai sus de cât rău le putem face propriilor copii dacă alegem să îi ținem în brațe când călătorim cu mașina, în loc să folosim un scaun auto pentru copii. Ana ne-a vorbit despre cazuri reale. Despre dinamica unui impact, despre efectele devastatoare ale bărbiei adultului asupra capului propriului copil pe care îl țineți în brațe. Nu spun mai mult, vă dați seama despre ce este vorba.

Dar discuția a fost și despre cele mai dese situații de risc în mașină cu copii. Adică despre asfixiere, șocul alergic și arsura solară.

Niciodată, dar niciodată nu lăsați copilul singur în mașină, mai ales pe perioada verii. Nici măcar 5 minute! 

Temperatura în interiorul mașinii crește considerabil față de exterior, iar copiii, mai ales bebelușii sunt sensibili.

Foarte important în cazul oricărei situații de risc: trebuie să rămânem calmi!

Panica nu numai că nu ajută, dar face mai mult rău. Nu trageți de volan sau frânați brusc. Întotdeauna asigurați-vă și parcați mașina pentru a evita și un accident auto care înrăutățește deja situația. Întotdeauna asigurați-vă înainte să ieșiți din mașină.

Au urmat și exerciții practice, folosind un bebe manechin. În special despre cazurile de asfixiere / sufocare.

Dar și despre faptul că la drum lung întotdeauna trebuie să știm exact unde ne aflăm. În caz de urgență, la apelarea numărului 112 (numărul este valabil pe întreg teritoriul UE) trebuie să știm locația, evident.

Despre sponsori, parteneri și inițiatorul evenimentului

Siguranța copilului în mașină și călătoriileFinalul celui de-al treilea eveniment marca Modern Dad’s Challenges a fost marcat de surprize oferite de brandurile partenere. Tombole cu premii: un set de anvelope de iarna Goodyear UltraGrip Performance, un scaun auto Milestone 0-36 kg Aluminium Graco, un înaltator auto – Kandi Graco oferite de ErFi România, un pachet SAMASteratul părinților oferit de Asociația Samas, un pachet de scutece-chiloțel Pampers Pants, o geanta thermo pentru călătorii împreună o cutie metalică vintage de ținut cerealele și alte accesorii de la Nestle, premii oferite de STR8 și Wash & Go, vouchere de remodelare corporală pentru soțiile tăticilor oferite de Pure Shapes și un abonament de 100 ore de co-working, oferit de Hub-ul We Love Digital Unirii.

Evenimentul a fost organizat la Cafeneaua “Happy Cinema”.

Siguranța copilului în mașină și călătoriileParteneri media

Iar cei care au ajutat să transmită informația despre eveniment au fost următorii parteneri media, printre care s-a numărat și blogul meu: Copilul.ro, RomaniaPozitiva.ro, Radio Itsy Bitsy, Asociatia SAMAS, LumeaMare.ro, Kindertrips.com, Minicalatorii.ro, FamiliaHaiHui.ro, Daddycool.ro, Jurnalulunuitata.ro, Artistu.ro, Ralucaloteanu.ro, Pricopie.com, Super-Mami.ro, Annazidezi.com, Vavaly.com, Septembriejoi.com, Roxanadulgheru.ro, Styleandthecity.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Mamaicaautentica.ro, Carmenradu.ro, Johannasburg.ro, Unsoideblob.ro, Aminatomescu.ro, Mamapetoc.ro, Teavasilescu.ro, Zanascutecel.ro, Acasacumami.ro, Kinderpedia.co, Mamicazburatoare.ro, MameNebune.ro.

Siguranța copilului în mașină și călătoriileNu în ultimul rând, trebuie să amintesc că nimic din toate de mai sus nu s-ar fi întâmplat fără inițiativa extraordinară a Sofiei Frunză, blogger la Frunzaresc.eu cu sprijinul agenției de publicitate Creative Energy Corner.

Personal aștept cu nerăbdare următoarea ediție.

Susa foto: aici

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Roxana Farca 25 iulie 2017 Reply

  Mulțumesc pentru apreciere, mă bucur că am reușit să relaxez puțin atmosfera 🙂

 • Jurnalul unui Tată 25 iulie 2017 Reply

  Roxana, chiar era nevoie după atâtea statisici sumbre. Plus că imaginile din unele locuri pe unde ați colindat erau absolut deosebite.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: