despre-vaccin

Se doreşte sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă din România?

Mai întâi: ce este rujeola?

Rujeola (sau pojarul, cum i se mai spune) este o infecție respiratorie acută, extrem de contagioasă, provocată de un virus.

În spații închise se transmite şi după două ore de la plecarea unei persoane bolnave de rujeolă!

Se caracterizează prin simptome asemănătoare gripei (febră, tuse, secreții nazale şi oculare) şi erupții cutanate pe tot corpul. În plus, pe fondul acestei boli pot interveni şi complicații grave.

Pacienții cu risc ridicat sunt bebeluşii şi femeile gravide nevaccinate. În special bebeluşii până la nouă luni*, adică cei nevaccinați.

 *La mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătății a decis să schimbe schema de vaccinare. Dacă până atunci copiii primeau prima doză de vaccin după împlinirea vârstei de 1 an, acum o pot primi de la nouă luni. La fel şi pentru copiii de 5, respectiv 9 ani.
 Se doreşte sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă din România?

Debutul epidemiei de rujeolă în România

A trecut un an şi jumătate de când în România a apărut epidemia de rujeolă.
Se întâmpla în februarie 2016.

Informațiile privind aceasta epidemie au ieşit la iveală în spațiul public mult mai târziu, prin luna septembrie 2016 când crescuse numărul de îmbolnăviri la circa 700. Dar mai ales când au apărut şi primele decese din cauza rujeolei. Iar victimele au fost copii.

Focarele acestei epidemii erau localizate în câteva județe, în special la limita dintre Bistrița Năsăud şi Cluj, dar şi în Mureş, Arad şi Timiş.

Tot de atunci am început să scriu despre evoluția epidemiei de rujeolă în România pe pagina de Facebook, apoi să dezvolt subiectul şi să trag semnale de alarmă aici, aici şi aici.

Cauzele debutului epidemiei naționale de rujeolă

Există o campanie anti-vaccinare dusă de nişte impostori fără nicio pregătire medicală. În acelaşi timp sunt şi ipocriți, spun în public NU vaccinării, dar copiii lor sunt vaccinați. De ce au succes? Pentru că sunt talentați în domeniul comunicării. Ar vinde frigidere eschimoşilor. Dar sunt ticăloşi. Propaganda lor efectiv omoară copii. Ai altora. Creduli. La noi mulți gândesc cam aşa: “persoanele cu notorietate ştiu ce spun, ce rost are să crezi pe neconoscutul ăla de medic pediatru din policlinică. Ăla nu e celebru şi nu are bani, deci… e prost“.

Se doreşte sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă în România?

Există şi altă categorie, de oameni neinformați, nu ca cei de mai sus dezinformați.

Alții sunt pur şi simplu nepăsători.

Ori invocă pseudo-motive religioase sau diverse teorii conspiraționiste.

Un alt vinovat în egală măsură cu declanşarea, extinderea şi incapacitatea de a diminua şi stopa epidemia națională de rujeolă este sistemul sănătății românesc în ansamblu:

▪ Faptul că nu avem capacitatea şi voința de a produce vaccin în țară.

▪ Lipsa cu aprovizionare a vaccinului.

▪Birocrația privind procedura de achiziție a acestuia.

▪ Slaba informare a cetățenilor cu privire la faptul că ne confruntăm cu o epidemie națională de epidemie care face victime.

Dar că există o soluție: vaccinul!

 

Stadiul actual al epidemiei de rujeolă în România

În prezent, epidemia de rujeolă are acoperire națională, mai exact în 41 de județe.

Cele mai recente date, la 23 iunie 2017, comunicate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile ne arată următoarele cifre:
 7.282 bolnavi de rujeolă, majoritatea copii;
30 decese datorate rujeolei. Cele mai multe decese s-au înregistrat în următoarele județe: Timiș (8), Dolj (6), Arad (5) şi Caraş Severin (3).

Un al 31-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de investigare în vederea confirmării/infirmării (jud. Arad).

Statistica medicală indică următoarele:

▪ 1 din 4 bolnavi de rujeolă necesită spitalizare, respectiv tratament adecvat sub supraveghere medicală.

▪ 1 persoană decedează la 1.000 de îmbolnăviri.

În viața reală lucrurile stau mult mai rău, actuala epidemie de rujeolă din România are o mortalitate mult mai ridicată. De vreo 4 ori! Cam așa ne arată cifrele oficiale de azi.

 

Se dorește sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă din România?

Tind să cred că nu. Nu se face mai nimic în această privință.

Dovada?

De la anunțarea epidemiei şi până în prezent nu s-a reușit eradicarea acesteia sau măcar diminuarea numărului de îmbolnăviri de rujeolă.

Dimpotrivă, numărul crește de la o săptămână la săptămână!

Există o puternică, chiar dacă e obscură, campanie anti-vaccin?

Păi tu ca stat, ce păzești, că ai toate pârghiile să pornești o şi mai puternică campanie curată de informare?

Nu este de ajuns un simplu slogan că “vaccinurile salvează vieți” și un simplu portal cu informații despre vaccin!

S-a ajuns la nivelul în care cei care refuză să creadă că vaccinul te poate proteja de rujeolă neagă inclusiv datele oficiale cu privire la epidemia națională de rujeolă.

Despre vaccin

Cazurile de îmbolnăviri şi decese cauzate de rujeolă sunt înregistrate la copii care nu au fost vaccinați.

Vârsta bebelușilor nu a permis imunizarea lor prin vaccinul ROR (contra rujeolă-oreion-rubeolă), iar cei mai mari şi nevaccinați şi bolnavi de rujeolă le-au transmis virusul.

Bebelușii ar fi fost protejați şi ar fi putut să trăiască dacă cei trecuți de vârsta vaccinării erau vaccinați.

Scăderea ratei de acoperire cu vaccinare sub 95% favorizează epidemii de rujeolă și rubeolă.

În România datele cu privire la această rată sunt contradictorii. Însă toate sunt sub acest prag considerat de siguranță. Cifrele optimiste dau 90%. Cele pesimiste undeva mai jos, mai ales în ceea ce privește a doua doză de imunizare, între 50 -70%.

În cazul epidemiei de rujeolă unor părinți pur şi simplu nu le pasă că pot îmbolnăvi și chiar ucide alți copii, cum se şi întâmplă deja.

Da, copilul nevaccinat al vecinului îți poate îmbolnăvi bebeluşul!

Pentru că nu s-a reușit conștientizarea că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea, s-a propus un proiect de lege privind imunizarea.

Aceasta prevede nu atât obligativitatea vaccinării, cât interzicerea în comunități a copiilor nevaccinați. Însă în Constituție se prevede accesul neîngrădit la educație. Plus că în aceste zile iar se schimbă Guvernul şi probabil şi agenda de lucru.

În price caz, Italia tocmai a dat recent o astfel de lege.

Concluzia e simplă: vaccinurile sunt eficiente și chiar salvează vieți.

Informați-vă atent despre vaccin și nu cădeți în plasa dezinformării.

 Se doreşte sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă în România?

_______

Foto: domeniul public

Aştept părea ta cu privire la epidemia de rujeolă.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Un comentariu

  • Anca 28 iunie 2017 Reply

    Nu ma interesează ce fac alții cu viata lor și a copiilor lor pana la punctul în care ceea fac ei îmi pune copilul în pericol. Faptul ca puii mei sunt vaccinați nu ii protejează 100% de instalarea bolii. Asta pt cei care mi-o arunca elegant: “care e problema ta?”
    Si mai e: ” iti dai seama ca nu îl primește la gradi? “

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: