Când sfârșitul înseamnă un nou început

Când sfârșitul înseamnă un nou început

Când sfârșitul înseamnă un nou început

În cazul de față când este sfârșit de an școlar. Sfârșit de etapă. Ciclul primar.

Sărbătoare! Banchet de clasa a 4-a.
Până de curând nu nici știam că se practică.

Banchet de clasa a patra?!

Inițial eram cam sceptic. Mă gândeam cum era pe “vremea mea”, ca să o citez pe fata mea. Cea mare, despre care este şi vorba. Că cea mică abia gângurește, la un anișor, un “tati, pa-pa” când e rost de plimbare. Adică mai în fiecare seară. Dar m-am reconectat rapid prezentului. Iar comparații între atunci și acum nu prea se pot face…

Dacă e banchet, să fie. Și nu oricum: ballroom. Meritau! Copiii la mesele lor. Noi ăștia mari, inclusiv doamna învățătoare, ne uitam la ei cum se distrează și rememoram anii care s-au scurs.

Cinci ani. Pentru că a fost prima generație care a experimentat clasa pregătitoare. Sau zero, cum i se mai spune.

Prima zi de școală

Ce emoții aveam noi, părinții în prima zi de școală. Și fata mea mi-a dat o frumoasă lecție de viață. Imediat și-a găsit o fată, o viitoare colegă de clasă. S-au luat de mână și au început să își povestească câte-n lună și stele de parcă se știau de ani de zile. Nu de un minut. Și așa a început o frumoasă prietenie care durează și azi.

Noi, părinții, mai greu am început să socializăm unii cu alții. Emoțiile. Graba… pentru că mulți se învoiseră 1-2 ore de dimineață de la serviciu. Iar festivitatea părea că nu mai începe. Apoi, discursurile obișnuite de început de an școlar păreau că nu se mai sfârșesc.

Cinci ani sau cliclul primar

Și au urmat apoi cinci ani. Frumoși. Dar și cu momente solicitante. Goana după rechizite, ghiozdan, penar echipat, hârtie colorată, glasată, creponată, cartoane, coperți, etichete, lipici, câte și mai câte. Zeci de stilouri. Nu exagerez. În egală măsură pierdute cu stricate.

Când sfârşitul înseamnă un nou început

Bluze albe pătate de cerneală, cariocă, acuarele, mâncare sau orice altceva. Nici nu mai mă interesa să identific natura petei. Deja eram expert în detergenți şi soluții de scos pete:)

Când sfârşitul înseamnă un nou început

Paradoxal, nu mă gândeam că școala primară a copilului poate da așa competențe neașteptate părintelui:)

Apropo, de competențe. Am devenit un fel de master chef al pachetelor pregătite de dimineață:) Nu mai erau ok clasicele sandwich-uri. Caserole cu legume și fructe. Și ce combinații…

Cinci ani plini de provocări. De proiecte, teme, concursuri, de coagulat o comunitate a părinților pentru a trece de lipsurile în ceea ce privește dotarea clasei. Retroproiector, calculator, boxe, imprimantă, încărcare toner… ehe… Cine are copii știe. Cine nu, se crucește sau se indignează, probabil. Și noi am făcut asta, dar nu puteam să rămânem doar cu indignatul. Pentru că eforturile le-am făcut doar pentru copiii noștri. Cum se mai spune pentru a îmbunătăți calitatea actului de învățământ. Să-l modernizăm. Să-i facem update & upgrade. Bineînțeles, unde ne-a permis programa, unde am avut înțelegere de la conducerea școlii și a clasei, a doamnei învățătoare. Pentru că nu am fost intruzivi, nu am forțat niște limite. Am sprijinit eforturile cadrelor didactice pe care le-am simțit aproape. Că pun suflet în ceea ce fac.

Speranțe există

Pentru că încă mai există dascăli în România. Iar cei care mai sunt merită tot suportul nostru, al părinților care ne pasă.

Până acum am scris de trecut. Titlul “când sfârşitul înseamnă un nou început” mă obligă să scriu şi despre viitor.

Când sfârşitul înseamnă un nou început

Un nou început. Clasa a 5-a. Începutul unui alt ciclu, cel gimnazial. Dar mai multe… în toamnă.

Până atunci să ne bucurăm de libertatea vacanței de vară🙂

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Foto: domeniul public

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: