despre-vaccin

Despre vaccin

Despre vaccin

Suntem în Săptămâna Europeană a Imunizării, un eveniment aflat deja la a 12-a ediție. Scopul este de a sensibiliza în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Sloganul campaniei este că vaccinurile sunt eficiente.

Un slogan asemănător are și campania demarată anul trecut de către Ministerul Sănătății. Vaccinurile salvează vieți!

Avem o campanie criminală anti-vaccin extrem de agresivă în România. Care a contribuit din plin la scăderea ratei vaccinării. Scăderea acesteia sub 95% favorizează epidemii de rujeolă și rubeolă. Din 2015 rata a scăzut în România la 67% în cazul vaccinării RRO 2.

Rujeola la nivel european

ECDC¹ tocmai a comunicat peste 1.500 de cazuri de rujeolă în 14 state europene. Doar pe primele două luni ale anului curent. În raportul ECDC se menționează că în ultimele 12 luni aproape jumătate din cazurile de rujeolă raportate în Europa sunt înregistrate într-un singur stat: România. Și rata crește datorită epidemiei.

Context internațional

Contextul este că în 2015 la nivel mondial  au fost înregistrate 134.200 de decese asociate rujeolei.

Însăși OMS² și-a propus ca până în anul 2020 să fie eradicate atât rujeola, cât și rubeola.

Situația în România

Nu era de ajuns că ne pricepem la fotbal, politică, mașini și mai știu eu ce. Ne uităm în gura unor neica-nimeni care nu au nicio pregătire. Iar aceștia ne spun într-un mod convingător că nu e bine să te vaccinezi.

Dintr-un spirit de turmă, dar paradoxal altoit cu un soi de mândrie că faci parte dintr-un grup elitist. Mai informat ca proștii ăia care se vaccinează, alegi să nu te vaccinezi. Alegi să nu-ți vaccinezi copiii.

Culmea este că unul dintre acești propagandiști ai campaniei anti-vaccin recent declara nonșalant că și-a vaccinat copiii. Ipocrizie? Puțin spus.

Numai că la noi funcționează eficient și într-un mod de neînțeles un principiu. Potrivit căruia trebuie să faci ce zice popa, nu ce face popa

Despre vaccin

Avem un site oficial, realizat sub umbrela Ministerului Sănătății, unde găsim răspunsuri la întrebări despre vaccin. Dar în continuare se preferă site-uri obscure, conspiraționiste.

Ba mai mult, zile trecute citeam uimit un articol publicat pe site-ul agenției naționale de presă. Uimit că tocmai acolo un lung articol susținea tocmai  această campanie anti-vaccin. În plus, se cerea și demisia ministrului de resort. Bonus: se făcea și praf legea cu privire la vaccin. Cea care se află în faza de dezbatere publică.

Copiii nevaccinați se îmbolnăvesc de boli de care nu ar fi trebuit să se îmbolnăvească.

Copiii nevaccinați îmbolnăvesc de boli de care nu ar fi trebuit să îmbolnăvească alți copii. Copii care sunt prea mici pentru a fi vaccinați.

De parcă suferința bolii în sine nu era de ajuns, surpriza amară este că nu toate bolile sunt vindecabile. Există sechele. Uneori permanente. Toată viața. Dar există și risc de deces.

Astăzi avem al 23-lea deces al unui bebe din cauza rujeolei. Avem epidemie de rujeolă, fiind confirmate de către CNSCBT³ peste 5.000 de cazuri.

Concluzia e simplă: vaccinurile sunt eficiente și chiar salvează vieți.

Informați-vă atent despre vaccin și nu cădeți în plasa dezinformării.

_______________

¹Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

²Organizația Mondială a Sănătății

³Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: