Despre-berea-românească

Despre berea românească

Ce este berea?

În general este o băutură alcoolică (chiar dacă există și varianta light, aceasta datând cam din perioada prohibiției americane, deci de acum vreo sută de ani) obținută în special din malț (orz, uneori grâu), hamei, drojdie și apă.
Că aproape nu găsești pe piața românească așa ceva, asta e altă poveste, dacă e să dăm credit unei investigații în acest sens.¹
Iar pe lângă ingredientele de mai sus, în țara mămăligii nu putea să lipsească mălaiul!

Când a apărut berea?

De apărut nu avem o dată exactă, însă presupunem că ar avea o istorie de vreo 6.000 de ani, iar dovezile vin în special din Mesopotamia (azi Iran), Egipt (de aici avem și o rețetă veche de peste 3.200 de ani) și China.
Nu o lungesc prea mult cu istoria, ci ajungem direct în zilele și pe meleagurile noastre.
Zilele trecute vorbeam cu un prieten despre câte tipuri de bere au început să fie pe piață.
La fel ca titlul filmului din 1953 cu Marlyn Monroe, “domnii preferă blondele“, dar aici mă refer la bere. Românii nu prea sunt atrași de berea neagră.
Iar acum niște ani dorea să facă senzație una arămie. Nu a făcut:)
Alții preferă “berea” aromată, cu “lămâie”, “ghimbir” ori alte “fructe”. Plus coloranți, arome și alte chimicale. Și evident mult zahăr sau îndulcitori dubioși. Treaba lor;)
Comparativ cu alte țări privind consumul de bere pe cap de locuitor am aflat că în 2014 eram pe locul 12 în lume
Cele mai “recente” cifre pentru România le aflăm dintr-un raport publicat în 2017 privind anul 2016, dar cifrele se referă la anul 2015 (😀) când s-au consumat 80 litri de bere pe cap de locuitor
Dar degeaba suntem la categoria profesioniști la consum pentru că rămânem la nivelul de amatori când vine vorba de ce știm despre bere.
Și nu mă refer la faptul că avem bere cu și fără alcool, filtrată și nefiltrată, pasteurizată sau nu.
Ci mai ales la tipurile de bere sau temperatura recomandată pentru servirea fiecărui tip de bere, despre alegerea paharului potrivit sau cum să potrivești berea cu diferitele feluri de mâncare sau chiar deserturi.
Dar nu toți suntem somelieri de bere;)

Despre berea românească

Să revenim la berea românească că despre ea vroiam să scriu.
De niște ani buni, piața românească rămâne dominată de patru producători “români” care dețin cam 80% din aceasta.
Cei patru sunt subsidiare ale unor giganți olandezi, danezi, americani și niponi. Ultimii tocmai a preluat activele de la compania britanică sub umbrela căreia opera liderul pieței românești.
Dar putem să privim și altfel, respectiv că 97% din berea consumată la noi este produsă în România, iar 70% din materia primă utilizată în procesul de producție este de proveniență locală.4
Mai punem și în balanță că avem o bere relativ ieftină și cu toate astea de o calitate decentă.
Problema este că producătorii independenți sunt puțini și mai mult se adresează piețelor locale.
Avem doar 22 fabrici de bere în România, din care aproape jumătate aparțin celor 4 mari producători.
În condițiile în care în UE sunt peste 6.500 de producători!5
Îmbucurător este totuși că berea artizanală începe încetișor să prindă, să fie apreciată berea proaspătă, nepasteurizată, chiar dacă în cazul horeca sunt anumite acorduri dictate de producătorii industriali.
Despre acest subiect se găsesc mai multe într-un raport al autorităților române.6

În loc de final, un scurt dicționar de bere

Bere lager. Se referă la tipul de fermentație, în cazul de față de fermentație joasă.
Bere ale. Se referă la tipul de fermentație, în cazul de față de fermentație înaltă, iar procesul este mai scurt decât în cazul lager.
Bere nefiltrată. Apreciată și la noi, dar mai mult din cauza reclamelor. Diferența față de berea clasică este faptul că nu mai trece prin procedeul de filtrare care aduce claritate, dar și pierderea elementelor nutritive și aromei.
Bere nepasteurizată. Mai este numită “bere adevărată” și “bere vie” spre deosebire de cea pasteurizată care conservă berea pentru a putea fi consumată pe o perioadă mult mai îndelungată.

 Surse:

4. Idem 3
 
Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: