ZOO: pro sau contra

ZOO: pro sau contra

ZOO: pro sau contra

Cu circul s-a tranşat problema.
Dresura de animale a fost interzisă la Circul Globus Bucureşti la finalul lunii ianuarie 2017.
Decizia a fost luată după incendiul în care au murit 11 animale.
O parte din argumentele pro şi contra animalelor ținute în captivitate de Circul Globus se regăsesc și în disputa în ceea ce privește ZOO.

Argumente pro

O parte din animalele respective se află în pericol de dispariție în mediul natural. Deci se reclamă conservarea speciilor chiar şi prin captivitate. Și aici este vorba și de reptile, păsări, insecte și pești.
Copiii pot vedea și învăța numai aici despre animale. Nu este vorba doar de o oaie sau de un cal. Să fim serioși, câți oameni merg într-un safari sau într-o pădure tropicală să vadă animalele cum trăiesc în habitatul lor real? Și poate că e bine că nu merg că altfel nici acolo animalele nu ar mai fi în siguranță. Chiar dacă unii reclamă că naturalul nu se compară cu digitalul avem azi o multitudine de alte căi (TV, internet) de a vedea animalele, de a învăța despre ele.

Argumente contra

Pe de o parte o serie de organizații privind protecția animalelor care consideră că orice grădină zoologică ar trebui desființată. Nu doresc să se implice pentru îmbunătățirea condițiilor din actualele grădini zoologice.
Trebuie spus că cele mai multe animale sunt născute în captivitate și este imposibilă o eventuală reinserție a lor în sălbăticie.
La ZOO ajung și animale rănite care nici după vindecare nu ar avea șanse să supraviețuiască în libertate, dar și animale de la diverși “proprietari” care le dețineau ilegal.
Se consideră că aceste grădini zoologice există doar în scopul profitului. Totuși, nu avem nșpe ZOO în fiecare cartier, așa cum avem alte business-uri întra-adevăr profitabile: farmacii, bănci și case de pariuri.
Apoi sunt cei care se pronunță mai mult împotriva condițiilor în care trăiesc animalele și nu atât a ideii în sine de grădină zoologică. Iar condițiile sunt în special cele legate de spațiu care ar trebui să fie cât mai generos și să imite cât se poate de bine mediul natural. Dar și aici sunt mai multe opinii, de la modernizarea grădinilor zoologice, până la transformarea lor în centre de reabilitare doar pentru animalele rănite sau bolnave. Sau în crearea de rezervații naturale și mutarea animalelor în zonele de origine care dispun de astfel de rezervații naturale. Zilele acestea a fost omorât un rinocer în Franța într-un parc zoologic pentru cornul său. Avem habar ce braconaj există însă în rezervațiile naturale?

Trebuia să precizez din capul locului că astfel de discuții sunt în special la noi

Poate și pentru că în Europa de Vest grădinile zoologice aduc aminte mai mult de mediul natural al animalelor. Uneori ai senzația că ești plecat în excursie în natură
Pe de altă parte mai sunt și cei perfect ipocriți. Se declară contra, însă își duc copii la ZOO. Iar când o fac le arată leul, maimuța și pelicanul. Însă nu o să-i auzi că țin lecții propriilor copii că ce bine ar fi ca animalele respective să fie în libertate și nu în fața propriilor ochi. Doar pe rețelele sociale se arată dezgustați de ideea de grădină zoologică. Nițel ciudat, nu?
Mai este o categorie, a celor prețioși. Deranjați că animalele miros. Sunt dintre cei care nu au avut și nici nu vor avea un câine. Și nici nu prea suportă orice fel de animal în preajmă.
Las la urmă cei mai înverșunați contestatari. Dacă ne referim strict la Grădina Zoologică Băneasa mai avem un grup puternic “contra”. Cel al dezvoltatorilor imobiliari. Lupii care se deghizează în oițe ecologiste, iubitoare de animale, care luptă pentru eliberarea acestora și desființarea GZB. Pentru a face loc de vile.

Concluzia

Nu cred că există o singură concluzie, păreri sunt în favoarea fiecărei tabere.
Pe termen scurt, indiferent de tabără (mai puțin a rechinilor imobiliari, dacă tot vorbim de animale), cred că se poate agrea că este loc de mai bine pentru viețile animalelor aflate în captivitate.
Un prim pas ar fi îmbunătățirea condițiilor.
Sunt diferențe semnificative între facilitățile întâlnite în Frankfurt sau Berlin, Viena, Madrid sau Barcelona etc comparativ cu ce oferim noi.
Abia când acesta va deveni un subiect care să atragă suficient de multă atenție se va putea face mai mult.
Dar este și vorba de posibilitățile financiare. Priorități.
Însă cum condițiile din învățământ și sănătate sunt cum sunt și nu se ieri de azi…
Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: