avem-valoare

Avem valoare

Avem valoare

Ceva s-a schimbat. Iremediabil.
Ce odată era “nu haina face pe om” (în sensul că nu judeca un om după aparențe, după cum e îmbrăcat) s-a transformat în “haina face pe om”.
Alta, mai nouă “imaginea contează”, a însemnat o schimbare fundamentală în tot ce înseamnă relațiile dintre oameni.
Superficialitatea a început să fie litera de lege în viața de zi cu zi.
Nevoia de a epata. De a etala lucruri scumpe care ne fac să ne credem mai…valoroși. Mai importanți.
Lucrurile scumpe ne fac să ne simțim mai bine.
Pentru că impresionează pe care cărora vrem să le arătăm că suntem peste ei.
Lucruri pe care nu ni le permitem. Decât cu greu, de cele mai multe ori second-hand sau pe credit. Și pe care le achiziționăm în detrimentul altora cu adevărat importante.

Câteva exemple

Câți nu oftează după cel mai nou model de telefon cu metal și sticlă de peste 1.000 euro? Și fac orice să îl ia cu toate că în mod normal nu şi-ar permite decât unul de maxim 100 euro dar care face cam aceleași lucruri ca și cel de 1.000 euro. Inclusiv un credit pe câțiva ani cu toate că în câteva luni apare alt model. Cu toate că acel telefon nu are durata de viață cât are creditul graficul de rambursare.
Alt nivel. Câte domnișoare nu oftează după geanta aia de multe mii de euro? Dar care are exact același material, aceleași dimensiuni, culori și compartimentări cu alta pe care chiar și-o permit dar pe care nu scrie ce scrie pe cea de mii de euro. Dar câte nu preferă bucuroase să se agațe de brațul zbârcit (dar acoperit de un costum scump) mult, mult mai în vârstă al unui bărbat în contrapartidă cu agățarea pe celălalt braț a unei asemenea genți de mii de euro?
Mergem mai departe. Pe alte meleaguri e aceeași problemă. Că tot spuneam mai sus de costume scumpe. Zilele trecute în Franța a ieșit la iveală că un cunoscut politician preferă costume de vreo 7.000 euro bucata. Pe care nu și le permite, evident. Că a început o anchetă în sensul ăsta e altă poveste. Ceea ce contează este că și-ar fi permis costume de 1.000 euro care ar fi avut aceeași calitate cu cele de 7.000 euro. Dar nu ar fi purtat eticheta celor de 7.000 euro și nu s-ar fi putut lăuda cu acest lucru.
Exemplele pot fi continuate, dar pe scurt ideea este că uneori râvnim la niște lucruri inutile pentru care putem face gesturi care ne pot aduce multe belele și regrete.
Avem valoare.
Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: