Balena Albastră

Balena Albastră

Balena Albastră

După stupidul și puerilul (dar jucat în special de adulți) alergat după pokemoni virtuali de anul trecut era cazul să apară altceva mai grozav.

A apărut, însă chiar este o “grozăvie” ce a apărut anul acesta.
Realitatea augmentată a lui Pokemon Go a fost înlocuită cu dementul “joc” Blue Whale Challenge (Provocarea Balena Albastră).
Nu aș fi vrut să scriu despre acest subiect însă cum au apărut deja primele victime ale acestui “joc” pervers.  La noi. În România.
Iar cuvântul pervers este prea blând. Sinistru cred că este mai potrivit. Sau mortal. La propriu!

Ce este Balena Albastră

Pentru cei care probabil nu au auzit încă de Balena Albastră acesta este un “joc” tip pedeapsă / provocare.
Originea lui se pare că se află în Rusia, unde au murit peste 130 de asolescenți din cauza lui.
Principala rețea de propagare a “jocului” este VKontakte, pe scurt VK (varianta rusească a rețelei de socializare Facebook).
În prezent, “jocul” a depășit atât granițele ex-sovietice, ajungând atât în estul Europei, cât și în Occident.
Mai mult, a depășit și rețeaua de socializare VK începând să se infiltreze sub diverse haștaguri și pe alte rețele (4Chan, Ask.fm, Youtube, Tumblr, Twitter etc).
Cel care dorește să intre în joc își postează în status pur și simplu “Blue Whale” sau caută să adere la grupurile respective care pot fi identificate prin #bluewhale, #f57, #f58, #iminthegame etc, iar când rețelele de socializare încep să șteargă grupurile care incită la sinucidere, acestea fiind identificate după unul din haștagurile de mai sus…ei bine apar alte grupuri, alte haștaguri (4:20, f57-f58 etc). Până la depistarea acestora, acestea fac noi victime.

În ce constă grozăvia jocului?

În primul rând cei care aderă sunt în special copii şi mai ales adolescenți. Despre cauze ar trebui să își dea cu părerea specialiștii în domeniu.
Pentru că din momentul în care au intrat în “joc” fiecare zi înseamnă o provocare.
Cei care primesc provocările trebuie să fotografieze, filmeze și posteze pe rețelele de socializare dovada că au mers până la capăt.
Dacă unele provocări par oarecum inofensive, de pildă desenarea unei balene albastre, altele pot părea chiar hilare, respectiv trezirea la o anumită oră (4:20), ascultarea unei anumite muzici (depresive), urmărirea anumitor filme (horror)…ei bine nu sunt chiar atât de hilare deoarece nu fac să pregătească terenul pentru celelalte.
Pentru că urmează  desenarea balenei albastre pe mână sau pe picior. Și nu cu pixul. Ci cu un obiect ascuțit care să cresteze pielea. Pentru că urmează alte “provocări” de genul unei plimbări pe marginea unui acoperiș.
“Sarcinile” vin una pe zi. Vreo 50 de zile.
Ultima “provocare” înseamnă MOARTE!
Pentru că “jocul” poate fi “câștigat” doar dacă participantul se sinucide!

Ne pasă?

În special pentru adulți, acest “joc” pare o absurditate. Și chiar este. Unii s-au grăbit să felicite pe diverse rețele sociale, prin comentarii la articole din mass-media, selecția naturii. Mai simplist, “bine că mor proștii”.
Din spatele tastaturii e atât de simplu să dai un verdict incredibil de cinic. Viața reală e mult mai complicată.
Mai ales dacă iei în calcul vârsta “participanților”: COPII și ADOLESCENȚI, cu vârste în special între 12 – 16 ani.
Unde fragilitatea este speculată și teribilismul face victime.
Uităm că această tranziție de la pubertate la maturitate este o perioadă critică, marcată de o serie de crize ale personalității?
Părinții știu bine despre ce este vorba. Iar ceilalți nu trebuie decât să-și amintească perioada.
Spuneam mai sus că “jocul” a ajuns și la noi. Câteva exemple:
▪ o fată găsită de poliție pe o bancă legată la ochi (Alba Iulia)
▪ cinci copii care sunt spitalizați după ce au primit provocarea să își țină respirația (Iași)
▪ chiar un caz de sinucidere care s-ar părea că are legătură cu “jocul” (Codlea)
Și zilnic încep să mai apară cazuri. Mai ales după ce autoritățile încep să se sesizeze că acest “joc” stă la bază.
După ce într-un târziu s-a sesizat și mass-media din Europa și au început dezbaterile pe acest subiect împreună cu specialiști și cu implicarea instituțiilor ale statului (în special pentru a sesiza legal diversele rețele de socializare în vederea închiderii grupurilor care incită la sinucidere), se pare că și la noi se vor implica într-o primă etapă Poliția, Ministerul Educației, chiar și Biserica pentru a atrage atenția acestui “joc” mortal.
Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: