despre-epidemia-de-rujeolă

Despre epidemia de rujeolă

Despre epidemia de rujeolă

 
A trecut un an de când în România a apărut epidemia de rujeolă.
Se întâmpla în februarie 2016.
Informațiile privind aceasta epidemie au ieșit la iveală în spațiul public mult mai târziu, prin luna septembrie 2016 când crescuse numărul de îmbolnăviri la circa 700. Dar mai ales când au apărut și primele decese din cauza rujeolei.
Decese ale copiilor sub 1 an…
Focarele acestei epidemii erau localizate în câteva județe, în special la limita dintre Bistrița Năsăud și Cluj, dar și în Mureș, Arad și Timiș.
În prezent, epidemia de rujeolă are acoperire națională, mai exact în 37 de județe.
 
Chiar dacă am mai scris reiau pentru că este important: rujeola (cunoscută și sub numele de pojarul) este o infecție respiratorie acută, extrem de contagioasă, provocată de un virus.
Se manifestă prin simptome asemănătoare gripei, dar și erupții cutanate pe tot corpul. Dar pot interveni și complicații grave.
Pacienții cu risc ridicat sunt bebeluşii (până în 9 luni, adică cei nevaccinați) și femeile gravide nevaccinate.

Date recente

Cele mai recente date, la 10 martie 2017, comunicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) ne arată următoarele cifre:
3.446 bolnavi de rujeolă, majoritatea copii;
▪ 17 decese datorate rujeolei (din care 5 în județul Arad, 4 în Timiș, 3 în Caraș Severin).
 
S-au actualizat şi datele cu privire la gradul de imunizare în România:
▪ 80% din copii au primit prima doză de imunizare, față de media europeană de peste 90%, fiind țări unde aceasta este de 95%.
▪ doar 50% din copii au primit a doua doza de imunizare!
 
La mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătății a decis să schimbe schema de vaccinare. Dacă până atunci copiii primeau prima doză de vaccin după împlinirea vârstei de 1 an, acum o pot primi de la nouă luni.
 
Toate cazurile de mai sus sunt înregistrate la copii care nu au fost vaccinați.
Vârsta bebelușilor nu a permis imunizarea lor prin vaccinul ROR (contra rujeolă-oreion-rubeolă). Iar cei mai mari și îmbolnăviți de rujeolă le-au transmis virusul.

Bebelușii ar fi fost protejați și ar fi putut să trăiască dacă cei trecuți de vârsta vaccinării erau vaccinați.

Ne pasă? 

Culmea este că în zona online (pe diverse grupuri de pe Facebook, forumuri, bloguri etc) sunt unii care declară senini că nu sunt de acord cu vaccinarea împotriva rujeolei. Și duc o “luptă” de convingere cu cei care aleg vaccinarea, apelându-se la multe motive. Adevărate sau false?
Indiferent cum ar fi, au un oarece “succes”: crește numărul părinților care aleg calea lor.
Însă crește și numărul îmbolnăvirilor, care pot lăsa sechele sau aduce moarte.
 
În cazul epidemiei de rujeolă unor părinți pur și simplu nu le pasă că pot îmbolnăvi și chiar ucide alți copii, cum se și întâmplă deja.
 
Până nu vom conștientiza că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea, în special bebelușii vor fi în pericol.

#epidemierujeola #vaccinulsalveazaviata

Foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: