Cartea Albă pentru Europa și ce ne așteaptă

Cartea Albă pentru Europa și ce ne așteaptă

Cartea Albă pentru Europa și ce ne așteaptă

În timp ce ne vedem de rutina zilnică, mai ne uităm pe Facebook și eventual mai citim ceva pe net, dar mai mult despre mondenități sau poate chiar despre politica de pe la noi…ceva ne scapă.

Ceva extrem de important. Pentru noi, pentru viitorul nostru, al copiilor noștri.
Este vorba momentan despre discuții, dar care se vor transforma în măsuri concrete privind Uniunea Europeană.
Concret, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a pus pe masă un document care prezintă 5 propuneri de reformă pentru UE.
Pentru că Brexit. Pentru că acesta este doar începutul a ceva ce nimeni nu poate ști ce va urma, însă este clar pentru toată lumea că măsuri trebuie luate.

Ne interesează?

Știm despre ce este vorba? Strică puține elemente de bază? Ne ajută și informațiile publice de pe site-ul UE.
O luăm cu începutul. Comisia Europeană este organismul executiv al UE care ia decizii cu privire la direcția politică și strategică a Uniunii.
De Parlamentul European auzim când suntem chemați la urne pentru a vota euro-parlamentarii. Pe scurt, acesta este organismul legislativ al UE, ales în mod direct și are responsabilități bugetare și de control.
Consiliul UE reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile Uniunii. Membrii Consiliului Uniunii Europene sunt miniștrii din fiecare țară a Uniunii care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor.
Mai există și Consiliul European (a nu se confunda cu cel de mai sus). Acesta are rolul de a defini direcția politicii generale și prioritățile UE, iar membrii acestuia sunt șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre UE, președintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate (în prezent Federica Mogherini).
Acum că sunt ceva mai clare instituțiile de mai sus, să revenim la informația care ar trebui să ne intereseze pe toți, respectiv la cele 5 propuneri vizând viitoare arhitectură a Uniunii Europene.
Fiecare propunere poartă și un nume sugestiv.
 
Să vedem așadar despre ce este vorba și ce ne poate aștepta, termenul implementării fiind fixat ca maxim anul 2025, plecând de la ideea că cele 27 de state membre doresc să rămână în UE…

1. Carrying on

În principiu se are în vedere continuitatea, agenda vizând piața muncii, investițiile, infrastructura de energie și transporturile.
Simplist, nu se va schimba nimic, se va conserva status quo actual.
Pro
Existența unei agende comune, bazată pe direcții de acțiune comune, urmărind rezultate concrete.
Contra
Va avea efect numai dacă statele sunt de acord, dar în caz de dispute majore…a se vedea Brexit, plus alte semne în acest sens apar și în alte state…

2. Nothing but the single market

Având în vedere că cele 27 de state membre UE găsesc din ce în ce mai multe probleme decât rezolvări comune în diverse domenii, cel puțin ar trebui să se focuseze pe piața unică.
Pro
Problemele se pot rezolva bilateral, de la caz la caz, între statele membre.
Contra
Drepturile cetățenilor derivate din legislația UE se pot restrânge în timp.
Deciziile pot fi mai transparente, dar capacitatea de a acționa colectiv este limitată, ceea ce poate adânci decalajul dintre aşteptări şi rezultate.

3. Those who want more do more

Se vehiculează tot mai des ideea unei Europe cu mai multe viteze. Dacă până acum în cercuri mai restrânse, acum este oficială propunerea. Nu că ar fi departe de realitatea de azi.
Poate cel mai greșit scenariu. S-a mai discutat despre el și până acum și sub alte forme, acum se reia oarecum ideea de cedare importantă a suveranității naționale, pe principiul Statelor Unite ale Americii. Bine, nu e scris negru pe alb asta, dar ce este scris cam asta înseamnă. Sunt şi nuanțe destul de importante ale federalizării pentru că nu implică toate statele și nici domenii bine delimitate.
Concret, este vorba de crearea în cadrul UE a unor coaliții comune a anumitor state pe domenii specifice, cum ar fi apărarea, securitatea internă, impozitarea sau probleme sociale. Bineînțeles cu impact bugetar specific domeniilor respective. Pe exemplul Schengen sau Zona Euro.
Pro
Unitatea la nivelul UE se păstrează, chiar dacă anumite state decid să coopereze mai mult.
Implică cooperarea la un alt nivel în materie de legislație și securitate: achiziții comune, consolidarea colaborării între intelligence şi forțele de poliție, armată etc.
Contra
Se poate extinde legislația comună în zona civilă, a impozitării și în alte zone ale societății, în detrimentul celei naționale, iar impactul pe termen scurt este greu de estimat, chiar dacă pe termen lung se prevede ca armonizarea să aducă o certitudine, o predictibilitate a mediului de afaceri și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Însă armonizarea legislației la nivelul întregii UE va avea de suferit. Și implicit noi, oamenii, dar și societățile comerciale. Drepturile vor varia în funcție de rezidența la un stat membru UE care a ales să facă mai mult.

4. Doing less more efficiently

Uniunea Europeană se va concentra pe anumite politici unde vor fi livrate rapid soluții, iar în alte domenii nu va fi preocupată.
Funcționează în cazul unui consens la nivelul întregii Uniuni cu privire la aspecte concrete, respectiv câteva domenii prioritare de interes general, ca de exemplu în domeniul concurenței sau supravegherea serviciilor bancare.
Iar alte domenii nu vor fi reglementate la nivelul UE sau vor primi o atenție mult mai redusă.
Scopul e de a păstra integritatea Uniunii, chiar dacă în cadrul ei pot să apară neînțelegeri majore. A se vedea scandalul emisiilor autoturismelor, când unii producători au ales să înșele testele.
Pro
O listă mai scurtă care să cuprindă priorități pentru toate statele membre ar fi mult mai ușor de înțeles și acceptat, atât la nivel național, cât și regional.
Contra
Anumite domenii vor rămâne neacoperite, ceea ce va genera nemulțumiri în cadrul anumitor state membre UE.

5. Doing much more together

Uniunea Europeană va decide să se implice mai mult în toate domeniile de politică.
Este o ajustare a punctului 3, în sensul că nu va mai fi vorba doar de colaborări strânse ale anumitor state în câteva domenii, ci ale tuturor statelor în toate domeniile.
Însă există o condiție sine qua non: cooperarea absolută a tuturor statelor membre, ceea ce va însemna o voce unică. Este posibil? Iarăși, s-a mai vorbit despre așa ceva, dar nici nu s-a vrut, nici nu s-a putut. A venit vremea să se poată, să se vrea? Să vedem mai exact ce înseamnă.
Ar însemna ca pe plan internațional UE să acționeze unitar în special în domeniul comerțului dar și în ceea ce privește reprezentarea Uniunii vizavi de alte organisme internaționale.
Apărarea și securitatea vor deveni prioritare. Se va crea o Armată Europeană, complementar NATO.
Alte domenii unde se va vorbi și acționa unitar vor viza problemele de mediu și cele umanitare. Aici intră și abordarea comună privind migrația…
Dar sunt vizate și alte domenii: o piață unică în domeniul energiei, investiții comune pentru a crea câteva centre europene de genul “Silicon Valleys”, piețe de capital integrate cu impact direct asupra sprijinirii IMM-urilor și a proiectelor majore de infrastructura în întreaga Uniune.
O mai mare coordonare la nivelul Zonei Euro cu privire la chestiuni fiscale, sociale, al supravegherii serviciilor financiare.
Toate împachetate frumos în scopul de a atenua eventualele șocuri la nivel sectorial, național sau regional.
Pro
Deciziile importante se vor lua mai rapid la nivelul Uniunii.
Cetățenii vor avea mai multe drepturi, derivate din legislația europeană.
Contra
Mișcările naționaliste și anti-UE vor câștiga teren  argumentându-și discursul exact pe legitimitatea prea mare a UE. De puterea acesteia în defavoarea autorităților naționale.
Ideea că ar mai fi atât argumente pro unei sau alteia dintre propuneri, dar și multe contra-argumente. Iar acestea nu sunt menționate în documentul (White Paper on the Future of Europe sau Cartea Albă a Viitorului Europei) pe care mi-am bazat cele de mai sus.
Fiecare poate aprofunda însă și trage concluzii proprii.

Acum ni se decide viitorul

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: