Sarcina și vizita la dentist

Sarcina și vizita la dentist

Anul trecut când soția era însărcinată, pe lângă analizele uzuale de sarcină, am fost împreună la un control de rutină stomatologic. Pe principiul prevenției decât a tratamentului. Cu această ocazie am discutat destul de mult cu doctorul stomatolog despre vizita la dentist în timpul sarcinii și am citit cam tot ce am găsit despre acest subiect.

Și dacă tot aflasem o mulțime de informații, le-am pus cap la cap într-un articol aici.

Dar cum subiectul rămâne valabil, revin cu detalii suplimentare.

Afecțiunile dentare pe perioada sarcinii sunt mai aparte  din multe motive, printre care enumăr doar câteva: este bine să evităm radiografia, anestezia (în niciun caz anestezice care conțin adrenalină – poate provoca avort spontan!), analgezicele, antibioticele (unele fiind chiar interzise), extracțiile pe perioada sarcinii. Să mai amintesc despre acel scaun din cabinetele stomatologice? Dacă până acum părea puțin inconfortabil, în trimestrul trei de sarcină scaunul va deveni extrem de incomod.

Important este de știut este faptul că pe perioada sarcinii schimbările hormonale și circulatorii pot avea efecte și asupra danturii. Mai adăugăm și schimbarea compoziției salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene, vărsăturile matinale specifice primului trimestru de sarcină care cresc aciditatea care poate duce la apariția carilor.

Dacă încă nu că v-am convins de ce trebuie să avem o grijă sporită de dantură, mai sunt și alte probleme care pot să apară în timpul sarcinii.

Destul de frecvent întâlnită este gingivita de sarcină, fiind caracterizată de sângerarea gingiilor, în special între luna a doua și a opta de sarcină.

Motive de îngrijorare?

Netratată poate duce la complicații, una dintre ele fiind tumora de sarcină.

Diverse studii atrag atenția asupra faptului că gingivita de sarcină poate duce la naștere înainte de termen sau la o greutate scăzută a fătului.

Cum o tratăm?

O igienă bună, un periaj profesional și eventual un detartraj remediază în general problema.

Granulomul de sarcină (tumora de sarcină), adică o creștere în volum a gingiei care e deranjantă atât ca aspect, dar și datorită sângerării. De obicei apare pe fondul gingivitei netratate, așa cum menționam mai sus.

Motive de îngrijorare?

Există cazuri când este nevoie însă de extirpare chirurgicală a formațiunii! Dacă nu este tratat corespunzător se poate transforma malign!

Cum o tratăm?

Chiar dacă denumirea de tumoră nu sună deloc bine, este bine de știut că nu este malignă.

Detartrajul și periajul zonei ajută mult.

Mai mult, după naștere poate involua de la sine.

Închei scurta listă a problemelor cu banalele, dar neplăcutele carii dentare. Și aici regula este o igienă corespunzătoare a cavității bucale.

Sfaturi care pot ajuta la evitarea unor neplăceri în timpul sarcinii:

Efectuați un control stomatologic și informați medicul despre sarcină! Evitați astfel apariția cariilor, infecțiilor, cât și a altor complicații care vor necesita tratament medicamentos care pot afecta dezvoltarea fătului! Țineți cont în primul trimestru de sarcină ca dimineața puteți avea senzații neplăcute (grețuri și vărsături), așa că evitați programările matinale. Încă ceva: mergeți la toaletă înainte de consultație.

Atenție la alimentație! Aceasta contribuie la dezvoltarea fătului, a dinților lui (formarea lor începe chiar din luna a treia de sarcină), dar și a danturii mămicii. Consumați fructe și legume. Evitați chestiile de ronțăit care conțin zahăr. Uitați de alcool și țigări!

✔ Periajul dinților şi igiena orală

       ▪ minim dimineața și seara, ideal ar fi periajul după fiecare masă. Utilizați și ața dentară;
       ▪ nu udați peria de dinți înainte de folosire, în caz contrar se diminuează efectul pastei de dinți;

       ▪ utilizați o pastă de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor;

        ▪ evitați tratamente efectuate acasă de albire a danturii pe perioada sarcinii;

        ▪ schimbați periuța la 2-3 luni, iar pe perioada sarcinii se recomandă utilizarea uneia mai moi;

        ▪ folosiți apă de gură, în special pe bază de fluor, pe timpul sarcinii trebuie evitată cea care conține alcool. Utilizați cu încredere şi bicarbonatul de sodiu pentru a clăti gura mai ales după vărsături sau reflux gastric.

Zâmbiți frumos și sarcină ușoară!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: