Se doreşte sau nu eradicarea epidemiei de rujeolă în România?

Epidemia de rujeolă din România

Epidemia de rujeolă din România

De jumătate de an, mai precis din luna septembrie 2016, tot trag semnale de alarmă privind epidemia de rujeolă declanşată în România.
Atunci erau sub 700 de îmbolnăviri de rujeolă, între timp numărul a crescut de peste 4 ori…
Acum câțiva ani, în 2011, Organizația Mondială a Sănătății își propunea ca până în anul 2015 să elimine această boală de pe continentul european

Câteva cuvinte despre rujeolă

Pentru cei care nu știu, rujeola (sau pojarul, cum i se mai spune) este o infecție respiratorie acută, extrem de contagioasă, provocată de un virus.
În spații închise se transmite şi după 2 ore de la plecarea unei persoane bolnave de rujeolă.
Se caracterizează prin simptome asemănătoare gripei (febră, tuse, secreții nazale și oculare) și erupții cutanate pe tot corpul.
Pacienții cu risc ridicat sunt tocmai bebeluşii şi femeile gravide nevaccinate.

Statistic, 25% dintre cei care se îmbolnăvesc de rujeolă necesită spitalizare, respectiv tratament adecvat sub supraveghere medicală!
Iar mortalitatea este de 0,1%.
În teorie la 1.000 de îmbolnăviri o persoană decedează.
În viața reală lucrurile stau mult mai rău, actuala epidemie de rujeolă din România are o mortalitate mult mai ridicată. De vreo 6 ori!!! Cam așa ne arată cifrele oficiale de azi.

Situația la zi a epidemiei de rujeolă

Azi, 17 februarie 2017, avem date oficiale de la Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT):
▪ 3.072 bolnavi de rujeolă;
▪ 16 decese datorate rujeolei, iar al 17-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare/infirmare (tot în județul Arad, unde sunt și cele mai multe decese din cauza rujeolei).
Majoritatea copii și bebeluși!
Ce vină au acești îngeri plecați prea devreme?
Mai mult, ce vină su bebeluşii care nu au putut fi vaccinați dar au intrat în contact cu cei bolnavi?
Vârsta bebelușilor nu a permis imunizarea lor prin vaccinul împotriva rujeolei (vaccinul ROR, adică contra rujeolă-oreion-rubeolă), dar cum există deja o masă critică de copii mai mari nevaccinați…
Bebelușii ar fi fost protejați și ar fi putut să trăiască dacă cei trecuți de vârsta vaccinării erau vaccinați.
Da, copilul nevaccinat al vecinului îți poate îmbolnăvi bebelușul!
În România sub 90% din copii sunt vaccinați, problema este că sunt comunități unde acoperirea vaccinală este foarte scăzută!
Nu pot spune decât că ignoranța și prostia ucide.
Mă simt nevoit să repet că cei care refuză vaccinul sunt majoritar de la oraș, mai “informați”, însă care aleg prost, dar cu superioritate, sursele de așa-zisă informare.
Trist este că susținătorii anti-vaccin sunt majoritar vaccinați și sunt bine, dar aleg o cale greșită, atât pentru copiii lor, cât și pentru bebelușii care nu au ajuns la vârsta vaccinării și intră în contact cu cei nevaccinați.

Protecția împotriva rujeolei este vaccinul.

La mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătății a decis să schimbe schema de vaccinare. Dacă până atunci copiii primeau prima doză de vaccin după împlinirea vârstei de 1 an, acum o pot primi de la nouă luni.
La fel şi pentru copiii de 5, respectiv 9 ani.
Întrebați medicul de familie!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: