Valentine’s Day

Valentine᾿s Day

Zi plină de inimioare, declarații de dragoste, ciocolată, flori, cine romantice.

Chiar dacă avem și noi o sărbătoare românească, Dragobete, parcă tot Valentine᾿s Day sună mai bine. Doar este occidentală. Că doar iubitei ar fi ceva nașpa să îi spui dragă, e mai cool să îi spui honey.

Dar nu vreau să cad în extreme. Nici în patima mândriei exagerate de a fi român. La fel de adevărat este că nici nu mă veți auzi vreodată că mi-e rușine că sunt român și tot ce este străin e bun.

Valentine᾿s Day

Ca și de Dragobete (puțin mai încolo, pe 24 februarie), unii cred că nu-şi are rost o zi dedicată dragostei. Poate că au dreptate. Poate că toate zilele din an ar trebui dedicate dragostei. Și atunci în fiecare zi ar ploua cu declarații de dragoste, gesturi și vorbe frumoase, flori și cine romantice. Dar nu-i așa. Poate că mai este nevoie și de o zi sau mai multe dacă ne gândim la următoarele, Dragobete, Mărțișor, 8 Martie

Oricum ar fi, că azi sau ieri sau mâine…oferă-i flori iubitei.

Spune-i și mai ales arată-i că o iubești.

Gătește și tu ceva pentru ea, mai ales dacă mai tot timpul ești prezent la masă doar când o întrebi ce a gătit. Sau dacă chiar nu-ți iese nici măcar o friptură la cuptor, scoate-o la un restaurant.

Cumpără-i ceva drăguț. Nu te uita la bani. Și un pluș de câțiva lei contează. Gestul…

Știm de unde vine sărbătoarea asta, Sfântul Valentin?

Valentin a fost un preot creștin acum vreo 1.700 de ani undeva prin Italia de azi.

De ce este sărbătorit ca zi a îndrăgostiților? Se spune că pe lângă faptul că avea darul de a vindeca bolnavi, oferea tuturor îndrăgostiților flori din grădina lui.

Mai mult, pentru “vina” de a cununa un păgân cu un creștin a plătit cu viața, fiind condamnat la moarte foarte probabil chiar pe 14 februarie.

Alții spun că Valentin era un pacifist, fiind un preot care pe vremea împăratului roman Claudiu, cununa în secret cupluri, cununiile fiind interzise de împărat. Iar bărbații începuseră să prefere viața alături de soții decât să se înroleze în legiuni și a lupta pentru gloria împăratului și a Romei.

Oricare ar fi adevărul, Sfântul Valentin și-a dat chiar viața în numele dragostei. Dragoste pentru semenii lui, pentru cei care se iubeau, indiferent de barierele diferitelor religii.

Iubirea nu are bariere. Iubiți!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Foto: domeniul public

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: