Top zece alimente periculoase

Top zece alimente periculoase

Top zece alimente periculoase

După articolul precedent, referitor la consumul de litchi, m-am gândit că ar fi bine să atrag atenția asupra unor alimente periculoase pe care ar fi bine să le evităm.

În primul rând ar fi simplist, dar ineficient să spun doar atât: citiți eticheta.

De ce simplist?

Pentru că în teorie știm că există o sumedenie de alimente cu risc ridicat (și mă refer în primul rând la cancer¹, dar și alte boli care care pot fi declanșate de consumul constant și în cantități mari). Aici pot intra mezeluri, anumite conserve și alimentele care conțin acele E-uri de care ar trebui să ne ferim, dar nu o facem. Referitor la organismele modificate genetic (OMG) este o întreagă poveste. Destul de complicat. Semnalele alarmiste vin mai mult din partea site-urilor care găzduiesc știri conspiraționiste, pe de o parte. Iar știrile ”oficiale” sunt de fapt doar campanii media de PR ale firmelor producătoare de OMG.

De ce ineficient?

În primul rând, foarte puțini citesc cu adevărat eticheta. Pe de altă parte, există și păreri conform cărora ”oricum toate au E-uri, chiar dacă nu scrie pe etichetă” sau chiar amuzant-fataliste de genul ”oricum de la ceva tot murim”. La prima părere aș răspunde că poți identifica E-urile respective citind eticheta. Chiar dacă nu este menționat un E urmat de un număr, tot scrie o denumire chimică a acestuia, care în mod normal nu are ce căuta în acel produs, dacă nu este aliment și doar un adaos chimic care doar colorează alimentul respectiv. Iar chestia că oricum murim. Asta o spui acum, dar când te îmbolnăvești înainte să mori…ei bine atunci nu numai că nu o mai spui și nu-ți aduci aminte să o fi spus-o, dar îți dorești nici măcar să nu o fi gândit. Vorba aceea înțeleaptă ”mintea românului de pe urmă”.

OK, atunci să ne întoarcem la origini. La alimentul brut. Mult mai ușor  de urmărit pentru a evita anumite alimente. De asemenea, am alcătuit această listă cu gândul la ce se consumă la noi, ceea ce putem găsi într-un super-market. Pentru că mai există și alte alimente poate mai periculoase (specifice Asiei sau Africii), însă deocamdată acestea nu se găsesc pe la noi.

1. Frunzele de rubarbă

Rubarba (cunoscută și ca reventul, rabarbăr, rabarbară), pentru cei care nu știu este o plantă ierboasă înaltă, fiind apreciată tulpina ei. De câțiva ani a început să fie destul de ușor de găsit prin hiper-market-uri, iar așa cum am observat se găsește fără frunze.

Frunzele sunt toxice, conțin acid oxalic, care poate provocă moartea.

Simptomele otrăvirii cu rubarbă sunt: dificultăți ale respirației, dureri ale ochilor, arsuri ale gurii și gâtului.

2. Maniocul

Maniocul (întâlnit și sub alte nume ca yucacassava sau tapioca când este pudră) este o legumă originară din America de Sud, dar întâlnită și în Africa (în special Nigeria).

Preparată incorect, este mortală. Frunzele și rădăcina conțin cianură.

Este deja cunoscut cazul româncei care a cumpărat manioc (crezând că este turmeric) dintr-un supermarket și după consumarea acestuia a fost la un pas de moarte!

3. Caju crude

Apreciate în special în bucătăria vegană, aceste alune consumate crude, în cantități mari, devin o amenințare. Chiar dacă scrie pe etichetă “crud”, “raw” este foarte posibil (și bine ar fi să fie așa ca ele să fie preparate la abur pentru a se diminua toxicitatea lor). Printre altele, conține şi urushiol (întâlnit și la iedera sălbatică și coaja de mango) care provoacă acționează asupra pielii neplăcut (mâncărimi, roșeață, umflături).

Sunt bogate în oxalați, iar rinichii dvs. vor dezvolta niște pietre de toată frumusețea.

Plus că un procent de 5% din populație suferă de alergie. Alte reacții adverse: creștere în greutate și migrene.

4. Carambola

Carambola sau fructul stea este așa cum îi spune și numele un fruct, exotic, bogat în antioxidanți și vitamine. La noi îl văd din ce în ce mai des folosit ca decor la torturi, grație formei spectaculoase.

Toate bune și frumoase până aici, dar dacă aveți probleme cu rinichii ar fi normal să îl evitați: conține concentrații mari de oxalați.

5. Socul

Da, socul din care se obișnuia să facem socată, obicei pe cale de dispariție.

Este ceva ce nu veți găsi pe site-urile naturiste care îmbie la consumarea socului sub diverse forme: conține și cianură.

Frunzele, semințele și crenguțele, dar și fructele consumate în stare crudă pot provoca vomă, dificultăți în respirație, diaree severă și convulsii.

 6. Sâmburii de caisă

Apreciate de consumatorii de “sâmburi”, datorită renumelui (hiper-exagerat de către comercianții interesați să vândă produsul) de luptător împotriva cancerului datorită vitaminei B17 (amigdalină), sâmburii de caisă consumați în cantități mari pot fi chiar fatali.

Acea substanță mult lăudată, amigdalina conține cianură.

În Turcia, acum câțiva ani s-au înregistrat chiar câteva decese consumate de consumul de sâmburi de caise!

 

7. Boabele de soia

Soia este atât de promovată în ultima vreme ca fiind un aliment sănătos, fiind văzută de către vegetarieni o alternativa la carne. Ceea ce nu se spune (în special de către comercianții acestei plante) este faptul că boabele de soia conțin anti-nutrienți.

De exemplu, conțin un nivelul ridicat de acid fitic care ne reduce capacitatea de a asimila minerale esențiale.

Dar mai conține și inhibitori de tripsina care provoacă tulburări pancreatice și oprirea din creștere.

Pentru a diminua toxinele boabele de soia trebuie preparate corect (în special fierte în aburi și fermentare).

Mai adaug ceva, conform datelor oficiale² ale celui mai important producător de semințe de soia, la nivelul anului 2016 este predominantă producția de soia modificată genetic, procentul fiind de 94% (procent care se menține similar începând cu anul 2014).

8. Absintul

Chiar dacă nu e propriu-zis un aliment, absintul începe să prindă pe la noi. Deocamdată în cocktail, având o concentrație alcoolică ridicată, începând de la 45° dar cel mai frecvent spre 70°.

Băutura are o istorie să spunem tumultuoasă apogeul ei fiind atins acum vreo sută de ani când a și început să fie interzisă producția și comercializarea ei în multe țări. Cum și acum industria alcoolului are și un segment (destul de larg) de băuturi contrafăcute, și atunci procedeele greșite de obținere a absintului a creat mari probleme de sănătate la nivel de mase.

E de ajuns să spun că băutura se mai numește ”zâna verde”, fiind apreciată în special de artiști care aveau nevoie de un stimulent pentru creație?!

9. Ciupercile

Pe lângă ciupercile disponibile în supermarket (în special champignon și pleurotus) și pe care le putem considera ”sigure” știm că există și altfel de ciuperci, de-a dreptul otrăvitoare.

În urma multor români intoxicați cu ciuperci culese din pădure sau cumpărate de la diverși comercianți dubioși de pe marginea drumului. Chiar și Ministerul Sănătății a luat poziție și a recomandat doar consumul de ciuperci de cultură.

Simptomele intoxicației cu ciuperci apar între 15 și 3 ore de la consum. Și se manifestă prin halucinații, scăderea tensiunii, dureri abdominale și transpirație.

10. Brânza bulgărească

De câțiva ani românii încep să cumpere brânză bulgărească mult mai ieftină decât brânza românească. Numai că nu prea ne întrebăm de ce este așa ieftină. Uneori în jur de 10 lei kg comparativ cu sortimentele românești duble sau chiar triple la preț.

În mod normal, brânza trebuie să fie făcută din lapte, indiferent că este de vacă, bivoliță, capră sau oaie. Dar dacă mai adaugi ulei de palmier și untură de balenă (printre ingredientele preferate adăugate de vecinii noștri de la sud de Dunăre), atunci cu greu mai poți spune că produsul este…brânză.

Autoritatea Europeană pentru Standarde Alimentare a avertizat la începutul anului 2017 că uleiul de palmier ne poate îmbolnăvi de cancer!

Așa cum spuneam și în prima parte a articolului, m-am axat pe alimentele care se găsesc și încep să se consume și pe la noi. Pentru că alimente extrem de periculoase mai sunt (de exemplu, ackee, fructul de pe coperta articolului de față).

Nu în ultimul rând mai vreau să amintesc un lucru important pe care pe parcursul vieții îl cam evităm: să știm ce mâncăm cu adevărat. Mâncăm mâncare sănătoasă care ne va ajuta (pe lângă alți factori) să avem o viață sănătoasă? Sau mâncăm doar că ne este foame și nu prea contează ce? Sunt extrem de multe boli care sunt cauzate exact de alimentația nesănătoasă și enumăr doar câteva: cancer, diabet, boli cardio-vasculare, probleme dentare, infecții ale rinichilor, reflux gastro-esofagian, insuficiență hepatică etc. Nu mai spun de acumularea de grăsime, atât inestetică cât și generatoare de alte complicații.

Despre alcool, poate altădată… Poate că acesta ar trebui să fie în listă pe locul 1, 2, 3, 4, și muuult mai jos orice alt aliment…

Dacă aveți sugestii pentru completarea listei, le aștept.

Note:

  1. În fiecare an mor 8,8 milioane de oameni din cauza cancerului, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
  2. USDA (Departamentul pentru Agricultura din SUA)

Surse foto: domeniul public

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Similar:

Nu mâncați litchi pe stomacul gol!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: