Legea Mamelor Eroine. Episod 2

Legea Mamelor Eroine. Episod 2

În Legea Mamelor Eroine. Episod 1 vorbeam despre o realitate cruntă: depopularea României, parte a fenomenului plecării românilor din țară, parte a sporului natural negativ (adică diferența dintre natalitate și mortalitate).

Trecând peste abordarea de 2 lei conform căreia România este o țară frumoasă, dar păcat că e locuită și prin urmare nu ar fi nicio problemă să fim mai puțini…

Hai să vedem ce probleme sunt, de ce inițiatorul Legii Mamelor Eroine nu se sfiește să spună că scăderea sau mai bine depopularea României este un grav atac la siguranța națională.

Scăderea populației de după 1989 este generată, am spus-o și o să mă tot repet, de plecarea românilor spre alte țări în căutarea unei vieți mai bune (cam 2/3) și de diminuarea natalității (cam 1/3), respectiv a scăzut dorința românilor de a mai avea copii, majoritatea familiilor care se decid să aibă copii se opresc la 1 maxim 2 copii.

Cele două cauze sunt legate în special de nivelul de trai. Dar s-a creat și un cerc vicios emigrația accelerând efectele declinului nașterilor.

Și să nu ne facem iluzii demagogice: majoritatea românilor plecați la muncă afară NU se vor mai întoarce în țară. Doar în vizită. În plus, mulți își vor aduce acolo și alți membri ai familiei rămași încă în țară.  Cel mult, dragii noștri politicieni pot diminua (stopa este imposibil) aceste plecări. Cum? Prin îndeplinirea a ceea ce se promite la fiecare ciclu electoral. Luptă împotriva corupției, a evaziunii, dezvoltarea infrastructurii, investiții în sănătate și educație și toate celelalte lucruri scrise și spuse așa frumos în campaniile electorale. În Constituția României scrie negru pe alb că ”Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent”.

În momentul acesta încă mai suntem o țară de mărime medie la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere la numărului de locuitori. Media la nivelul celor 28 de state membre UE este cam de 18 milioane de locuitori.

Reprezentarea la nivelul Parlamentului European.

Numărul europarlamentarilor pentru fiecare stat ține cont de numărul populației. Dacă scade populația, scade și vocea României în organul legislativ al UE.

Ceea ce înseamnă efecte directe asupra numărului de voturi din Consiliul UE. Și încă ceva ce ne va durea: alocările bugetare.

Îmbătrânirea populației

La acest moment avem datele doar pe primul trimestru al anului 2016 de la INS și cifrele nu sunt bune. Populația active a României numără doar 8,8 milioane de persoane. Iar rata de ocupare a populației în vârstă de 20‐64 ani a fost de 64,5%!

Dacă nu se stopează această pantă negativă, riscăm ca în 2050 aproape 1 din 3 români să aibă peste 65 de ani! Economic se traduce prin diminuare PIB, scădere nivel de trai.

Falimentul Statului

Specialiștii care studiază fenomenul, în jargon strict economic, consideră că îmbătrânirea populației are consecințe directe asupra scăderii PIB-ului potențial, prin diminuarea contribuției forței de muncă și a capitalului, presiunea dramatică asupra bugetului, prin creșterea cheltuielilor cu asistență socială, în detrimentul  ratei de economisire și implicit a investițiilor. Chiar și dacă vor scădea pensiile tot va urma, în mod inevitabil, falimentul Statului.

Acum să nu credem că doar noi suntem atinși de acest fenomen. Însă din toată Europa noi suntem cei mai afectați! La mare distanță ne urmează bulgarii. Și ei au ”pierdut” și ei începând cu 1989 și până azi vreo două milione de locuitori.

Probleme demografice sunt în special în mai toată Europa de Est. Dintr-un amestec nociv de scădere a natalității dar și de o migrare a forței de muncă tinere, active către vest. Dar și Japonia. Aici lucrurile stau puțin mai diferit, în sensul că aici este mult mai mare speranța de viața. Însă peste tot se iau măsuri.

Însă nu știu cum să o spun mai direct: pentru prima dată în istorie suntem amenințați cu extincția! Și nu în urma vreunul război, cataclism etc.

Știm de ce s-a ajuns aici, întrebarea este dacă vrem să spunem STOP. Sau românii și-au pierdut orice sentiment de apartenență la statul în disoluție numit încă România.

Oare fluturatul steagului tricolor peste nu mult timp, pe 1 Decembrie, va reuși să ne mai deschidă ochii, inima și speranța? ”Deșteaptă-te române” va fi auzit și înțeles?

Și mai vin și alegerile….

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: