legea mamelor eroine

Legea Mamelor Eroine. Episod 1

Legea Mamelor Eroine. Episod 1

O nouă lege privind sprijinul financiar al mamelor a dat prilejul unor controverse cu accente destul de virulente.

Controverse au fost și cu ocazia recentei modificări a legislației în ceea ce privește indemnizația de creștere a copilului, însă de data aceasta contestatarii reclamă altceva.

Mai exact, noua lege adoptată tacit în Senatul României prevede ca mamelor care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii să li se acorde o rentă viageră reprezentând un procent din salariul mediu net pe economie, astfel:

  • 30% pentru mamele care au 3 copii;
  • 40% pentru mamele care au 4 copii;
  • 50% pentru mamele care au 5 copii.

Iar pentru mamele care au 5 sau mai mulți copii să li se atribuie titlul și medalia de „Mamă Eroină”.

Să o luăm așadar cu începutul

Conform datelor primului recensământ de după ’89, mai precis cel din 1992, România număra aproape 23 mil. de locuitori, mai precis 22.810.035.

După euforia celor câțiva ani de după ’89, lucrurile nu s-au îndreptat într-o măsură în care o așteptau românii. Privatizările pe bandă rulantă pe 2 lei urmate de disponibilizări. Apoi închiderea făbricilor au condus în final la scăderea nivelului de trai. Șomaj. Inflație. Mineriade. Falimente bancare.

O diminuare drastică a numărului de locuitori ai țarii s-a înregistrat cu ocazia recensământului din 2002, respectiv 21.680.974. În doar zece ani România pierdea 1.129.061 locuitori. Două cauze majore:  migrația și reducerea nașterilor.

După încă 9 ani, în 2011, am ajuns la 20.121.641 locuitori. Față de 1992 avem o scădere a numărului românilor cu 2.688.394! Români pe care îi regăsim în special în Italia și Spania. Și nu numai.

Însă avem și un spor natural negativ din 2012 până în prezent, conform datele INS de 276 mii.

La 1 ianuarie 2016 populația rezidentă în România număra 19,76 milioane persoane.

Iar la momentul la care scriu acest articol probabil trebuie să mai scădem vreo 50.000 (pentru că sporul natural negativ reprezintă o pierdere netă de vreo 5.000 de suflete pe lună!). Dacă mai adăugăm și pe cei plecați din țară în cursul acestui an, probabil că suntem sub 19,6 mil. români.

Trăgând linie, în anii de după ’89 am pierdut cam 15% din populația țării.

Și trendul de scădere continuă!

Conform unei proiecții demografice oficiale din România este foarte probabil ca în anul 2050 să populația României să fie de 15-16 milioane de locuitori.

Dacă luăm în considerare datele oferite anul acesta de Organizația Națiunilor Unite pentru România anului 2050, prognoza este și mai pesimistă: 14, 5 mil. locuitori. 

Tema este destul de vastă și nu vreau să o abordez simplist, deci va urma să scriu despre lege, despre părțile ei bune, dar și mai puțin bune care au stârnit atâtea comentarii nefavorabile.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: