Fertilizarea in vitro: șansă pentru viață

Fertilizarea in vitro: șansă pentru viață

Fertilizarea in vitro: șansă pentru viață

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a adus o veste bună și pentru cuplurile cu probleme de infertilitate.

Ministerul Sănătății a anunțat că a dublat fondurile pentru Programul Național de fertilizare in vitro.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică de reproducere asistată constând în procesul prin care spermatozoidul bărbatului, fecundează ovulul femeii în afara organismului uman, respectiv în laborator. După incubarea care are loc între 2-5 zile, embrionii sunt selectați pentru a fi introduși în uterul mamei.

De remarcat este faptul că fertilizarea nu intervine în niciun fel asupra complexului genetic al copilului. Astfel că între fătul creat in vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării.

Atunci când toate alte metode de concepție nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima soluție pentru femeia sterilă sau bărbatul steril.

Definitivarea acestui procedeu aparține unui medic britanic (care ulterior a primit și Premiul Nobel pentru Medicină), iar primul copil s-a născut în urma FIV în anul 1978.

De asemenea, primul român născut în urma acestui procedeu, Virgil, a ajuns la vârsta majoratului și are intenția să devină … medic:)

Câteva date statistice

În cazul cuplurilor perfect fertile, cu activitate sexuală normală și fără protecție, rata de fecundare și dezvoltare a unui embrion sunt de 22% pentru fiecare ciclu. Deci matematic și practic abia după trei-patru luni de activitate sexuală neprotejată se ajunge la sarcină. Bineînțeles, că limitele variază de la o luna la câțiva ani. Iar 25% din sarcini se pierd spontan în primul trimestru.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății un cuplu din șase are probleme de infertilitate, la nivel mondial.

La nivelul României, infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani

Tot începând cu această vârstă, peste 70% din ovule generează embrioni anormali, iar aceste riscuri cresc semnificativ după vârsta de 40 de ani.

Conform altor studii efectuate la începutul acestui an, infertilitatea începe să devină o problemă destul de serioasă în România. Atâta timp cât datele ne arată că una din patru familii n-are urmași naturali exact din cauza infertilității.

În ciuda faptului că ne aflăm într-un declin demografic fără precedent. Atât din cauza migrație românilor către un nivel mai bun de trai. Dar și a unui spor natural negativ, ceea ce înseamnă diferența dintre natalitate și mortalitate. România iarăși este pe undeva pe la coada Uniunii Europene și când vine vorba de decontarea FIV.

Pe plan mondial rata de succes în cazul FIV se situează între 30-35%.

Chiar și așa, după vârsta de 40 de ani, rata de succes a FIV cu ovule proprii scade dramatic, sub 10-15% și concomitent cresc riscurile de avort spontan și malformații fetale.

De asemenea, riscul de avort după fertilizarea in vitro este de 20% comparabil cu cel procentul din sarcinile naturale.

La noi se decontează parțial și doar o singură încercare! Ungurii decontează total. Vecinii noștri de peste Dunăre, bulgarii, decontează trei încercări, la fel și Polonia.

Nu mai zic de Israel unde cuplurile sunt sprijinite de către stat până la al patrulea copil adus pe lume!

Programul în România

La noi, programul de fertilizare in vitro a demarat abia în a doua jumătate a anului 2011 și a fost sistat pe la începutul anului 2013. În acest interval de circa un an şi jumătate s-au născut grație acestei proceduri peste 300 de copii, statul român contribuind cu 1,3 mil. euro.

După trei ani de pauză, programul a fost reluat anul trecut, în 2015. Iar acum, spre finalul anului 2016 pe lângă dublarea fondurilor alocate FIV este important că s-a luat în discuție ca această procedură să fie decontată integral de către stat. Așa cum se întâmplă în multe state, care, culmea, nu se confruntă cu o problemă demografică ca a noastră.

În loc de încheiere

În ceea ce privește problema reală demografică a României, aceasta nu poate fi rezolvată decât prin … voință politică.

Dacă statul vrea să facă ceva în sensul asta (și nu vorbim de măsuri atât de hulite ca cele de dinainte de 89), are suficiente pârghii. Una dintre măsuri care ar putea duce la stoparea declinului. Poate chiar și la o ușoară creștere, constă exact în sprijinul financiar de către stat în ceea ce privește concepția cuplurilor infertile care își doresc copii.

În prezent se decontează cam 50% din costul procedurii, deci statul suportă 1.500 euro din costul total de cca 3.000 euro.

Mai mult, sunt discuții referitoare la posibilitatea ca tratamentul să poată fi decontat integral.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

Dacă ți-a plăcut Fertilizarea in vitro: șansă pentru viață și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: