uniti-salvam-sportul-romanesc

Uniți salvăm sportul românesc

Uniți salvăm sportul românesc

Cei mai buni actuali sau foști sportivi ai României s-au unit într-un demers în scopul de a trage un important semnal de alarmă cu privire la starea precară a sportului.

Așa cum am mai scris, sportul nu înseamnă doar fotbal, iar nici la acest sport nu excelăm, dimpotrivă. Dar asta e altă poveste.

Ultimele rezultate obținute de sportivii români la Rio ne-au poziționat pe locul 47, fiind cele mai slabe din istoria participării României la aceste jocuri olimpice!

Nu este nimic surprinzător, dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu sportul românesc în ultimii 26 de ani. Dar cum vorba românească ne învață că peștele de la cap se împute, vinovați probabil că sunt majoritatea (dacă nu toți) care s-au perindat vremelnic prin ministerul de resort.

Prea multă vreme nu a interesat mai pe nimeni într-adevăr de soarta sportului. Mai ales atâta timp cât lucrurile mergeau încă în virtutea inerției. Noi ne bucuram când sportivii noștri câștigau o cupă, o diplomă, o medalie, Și tot ei erau de vină când ratau vreo calificare sau nu obțineau un loc pe care eram obișnuiți să credem că îl merităm. Însă cum am spus mai sus, lucrurile trebuie privit mai sus, ca să fac un joc de cuvinte.

Nu avem decât de curând un minister care să elaboreze o strategie coerentă în ceea ce privește soarta sportului românesc.

Abia de prin 2010 a fost înființată Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret care era la rândul ei în subordinea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Iar din 2013 a fost înființat chiar Ministerul Tineretului și Sportului.

Oricât efort depune un sportiv de performanță, oricâtă sudoare lasă la sală sau afară, în ziua de azi nu este suficient.

Orice sportiv de performanță are nevoie de susținere. De baze sportive. De echipament. De bani pentru antrenamente, cantonamente, concursuri, deplasări, cazare, hrană, vitamine etc.

Pepinierele de viitori campioni sunt insuficiente, dacă ne uităm pe cifre. Din peste 3 milioane de elevi, maxim 12 mii sunt legitimați la un club sportiv!

De-a lungul timpului a fost blamată legislația

De pildă sponsorizarea. Până anul acesta ca să sponsorizezi pe cineva, o puteai face în limita a 3‰ (da, la mie!) din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit, iar dacă matematica nu-mi joacă feste înseamnă vreo 3,2 din profit. Din 2016 regulile s-au mai relaxat (țineți-vă bine!) iar acum limita a fost ridicată la 5‰ (da, tot la mie) din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Să facem așadar un calcul simplu. Pentru un buget al unui club extrem de modest, să spunem de 100.000 euro, trebuie găsit un sponsor sau mai mulți care să aibă o cifră de afaceri (cumulată dacă sunt mai mulți) de 20.000.000 euro!!! Sau poate e mai simplu să-i găsiți pe sponsorii cu un profit de vreo 3.000.000 euro!!! Baftă să-i găsiți… Și nu vă gândiți la multinaționale pentru că acestea fac sponsorizări, de regulă, în țara unde se află compania-mamă…

Mai este și mult discutata și modificata Lege a Educației Fizice și Sportului

Aici chiar nu o insist pentru că presa sportivă a întors-o pe toate părțile. Pe scurt, este vorba de federații, de finanțare, de autoritățile locale, de strategii.

Să revenim de la ce am plecat, problema este gravă, iar pentru rezolvarea ei nume ca Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ion Țiriac, Ilie Năstase, Sandra Izbașa, Doina Melinte, Ana-Maria Popescu (ex-Brânză) și Larisa Iordache se regăsesc pe un document ce sesizează ” dezinteresul și superficialitatea cu care autoritățile centrale și locale au tratat în toți acești ani un domeniu care adusese prestigiu și glorie României”.

Acest document care se vrea un ”apel pentru salvarea sportului românesc” a fost transmis Președintelui României, Primului Ministru și Parlamentului.

Mai sunt două luni până la alegerile parlamentare. Și chiar nu strică să vedem dacă partidele au inclus în programul electoral și capitole referitoare la sportul românesc. Dacă nici măcar nu există, nici nu are rost să ne mai întrebăm dacă cele care sunt vor fi respectate…

PS

Titlul articolului nu se vrea o trimitere la vreo formațiune politică. Așa cum v-am obișnuit nu fac politică decât tangențial și în niciun caz partizan. Realitatea este că numai uniți putem face ceva.

Dacă și tu crezi că numai Uniți salvăm sportul românesc și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Despre sport, poate te-ar mai putea interesa:

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: