Semnificația zilei de 9 octombrie

Semnificația zilei de 9 octombrie

Semnificația zilei de 9 octombrie

1871

Evenimente bune, interesante, dar și dezastre, ca de pildă cel din 1871 cunoscut ca cel mai mare incendiu al secolului din America când au ars circa 10 km de zonă construită în Chicago, Illinois.

1874

Trei ani mai târziu, la Berna se crea o organizație a breslei poștașilor respectiv Uniunea Generală a Poștelor.

1969

Mult mai târziu, abia în 1969 se hotărăște la Congresul Uniunii Poștale Universale ca această zi să fie marcată în calendar drept Ziua Mondială a Poștei.

În 1967 este asasinat Che Guevara

Un personaj pe atât de iconic, pe atât de controversat. Așa cum unii aleg despre el Comandante să îl declare comunist. Sau revoluționar. Simbol al luptei pentru libertate. Aventurier. Sinucigaș. Ucigaș. Ori doar terorist. Probabil că a fost câte un pic din toate. Îi regăsim și azi chipul imprimat pe tricouri. Disponibile în special la Vama Veche. Probabil puțini purtători de tricouri îi știu numele întreg: Ernesto Rafael Guevara de la Serna. Probabil că nici nu contează asta. Dă bine;)

1989

Una dintre evenimentele care au reconfigurat Europa, în special cea estică, a fost cel din 1989 de la Leipzig, Germania. Pe 9 octombrie al acelui ai au ieșit în stradă 70.000 de persoane paralizând orice încercare de represiune. Mișcarea a luat amploare zilele ce au urmat în toată Germania, ceea ce a dus într-o lună la căderea Zidului Berlinului și reunificarea țării. Au urmat rând pe rând revoluții pașnice, de schimbare a regimurilor comuniste în Bulgaria, Ungaria, Polonia și Cehoslovacia. Numai la noi s-a vărsat sânge. Mult. De ce nici acum nu știm pe de-a întregul.

2006

Mai aproape de zilele noastre, mai precis în 2006 cam două evenimente sunt notabile, chiar dacă destul de antagonice.

Una dintre cele mai stranii și închise țări, Republica Populară Democrată Coreeană anunță că a efectuat prima explozie nucleară subterană de încercare. De atunci, Coreea de Nord își mărește capacitatea nucleară încontinuu. Probabil de aici și toate sloganurile candidatelor pe la diverse Miss-uri: ”Să fie pace în lume!”. Ceea ce n-ar fi rău;)

Iar al doilea eveniment este preluarea YouTube de către Google. De atunci gigantul devenit între timp grupul Alphabet a mai fost interesată să preia ba Yahoo, ba Twitter, dar aceste tranzacții nu s-au mai finalizat. Pe de altă parte, de-a lungul timpului au fost achiziționate vreo 200 de alte companii, tranzacții care au însumat vreo 28 mld USD.

Mai sunt și alte evenimente, așa cum am zis mai sus, bune și rele, dar mă opresc aici, la ziua de azi.

2016

9 octombrie 2016. Ziua de azi. Duminică. Zi de odihnă. Avem spectacole, concerte, târguri. Prieteni de revăzut. Ploaie și ninsoare. Vreme rece, tocmai bună pentru un vin fiert.

Dar cel mai important, să avem o zi bună!

 

Dacă ți-a plăcut Semnificația zilei de 9 octombrie și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: