despre-cutremur

Despre cutremur

Despre cutremur

M-am trezit în noapte zgâlțâit. Se zgâlțâia serios patul sub mine. În același timp mă zgâlțâia și soția care simțise prima. Așa că zgâlțâiala mea a fost mult mai zdravănă.
Cum am renunțat de niște ani la TV în dormitor, singura sursa de informare a rămas telefonul. Din două motive: sunat părinți și căutat pe net ceva informații despre cutremur.

Vești bune

Nu a fost puternic. Rețeaua telefonică și internetul funcționau. Probabil din cauză că încă mulți dormeau sau erau buimaci de somn.

Vestea proastă

Minute în șir nu se anunța nimic pe net, nici măcar cei care ar fi trebuit să comunice ceva. Minute care ar fi putut însemna diferența între viață și moarte dacă cutremurul ar fi fost mult mai zdravăn sau dacă urmau replici. Românismul ajuns deja clasic de ”scapă cine poate”.

Site-ul oficial de Fizică a Pământului nu putea fi accesat

Până la urmă, noroc tot cu americanii… la cca 3 minute de la cutremur pe un site (http://earthquake.usgs.gov) erau deja informații despre cutremurul din România, cu ora producerii (2 noaptea și 11 minute), localizarea (Vrancea, cum și era de așteptat) și magnitudinea (5,6 grade).
Primul site care a anunțat nu a fost unul de știri (probabil că cei din redacții au job plătit doar ziua), ci un site al unei televiziuni de știri, dar și acolo după vreo 15 minute de la producerea cutremurului și cu o informație laconică și vagă cum că “s-a produs un cutremur în România, vom reveni cu amănunte”. Nu știu dacă și când au mai revenit pentru că au început discuțiile pe FB între prieteni, dacă suntem ok.

După vreo oră, dacă am văzut că nu sunt replici am reușit să adorm. Având un bebe de aproape 4 luni, oricum somnul este destul de … iepuresc, cu urechile ciulite.

Acum, după ce m-am trezit, văd că foarte mulți n-au mai reușit să adoarmă, care cu ochii și urechile pe canalele TV de știri, care sudând țigară de la țigară, unii cu gândul la ᾿77, sau la previziunile lui Mărmureanu. Alții cu gândul la ce s-a întâmplat recent în Roma sau la o posibilă, dar nedorită replică.

Dimineața magnitudinea a fost revizuită de la 5,6 la 5,3. Sper să nu fie pe principiul prudenței când vara meteorologii anunță maxime de 35 grade C, iar temperatura pe bord urcă la vreo 47 grade. Știu, de vină-i umbra rece și asfaltul fierbinte…

Cred că putem învăța multe din această experiență, inclusiv lua la întrebări pe unii.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: