Mai învățăm și noi ceva?

Mai învățăm și noi ceva?

Mai învățăm și noi ceva?

A trecut o săptămână de când a început școala și noi, părinții, împreună cu cei mici care avem copii de școală am reluat drumul către școală. Alții (nu știm exact câți dar știm cu certitudine o familie) au ales homeschooling-ul.

Revenind la cei 99,99% care își duc copii la școli (particulare sau de stat) ziua de luni a însemnat mersul la clasă. Copiii au fost bucuroși că și-au revăzut colegii. Au putut să se laude cu ce telefon au mai primit de la părinți. Ori că acum pot să conteste nota și alte chestii auzite pe la știri despre noul Regulament. N-am auzit să se laude cu temele din vacanță. Sau să se bucure că reîncep exercițiile, temele, lucrările și notele. Chestii utile sau mai puțin, asta este altă discuție.

Apoi, cei mai mulți dintre noi, am participat și la prima ședință cu părinții din noul an școlar.

Cum fetița mea cea mare are 10 ani și se află în clasa a IV-a, ar fi trebuit să meargă la școală pentru a afla lucruri noi, pentru a studia disciplinele (unele noi) din orar.

Nu există manuale

Spun ”ar fi trebuit” pentru că la ședința cu părinții am aflat că nu există manuale pentru clasa a IV-a.

Mai în fiecare an, uneori de mai multe ori într-un an, cum ajunge unul prin fruntea Ministerului se vrea reformatorul sistemului. Și au fost atât de mulți în ultimii 26 de ani. Dar unul nu ar continua ce și-a dorit predecesorul. Urmarea: schimbarea programei an de an!

Ceea ce înseamnă automat și schimbarea manualelor an de an!

Iar în ciuda promisiunilor de prin primăvară ale unui fost ministru (probabil că și d-aia e fost și nu actual) că pe ”12 septembrie acestea se vor afla pe băncile elevilor”, manualele lipsesc.

Cauza

Licitațiile au fost contestate de către edituri și abia două (Matematica și Engleza) au fost soluționate de instanțele de judecată, dar până să ajungă pe băncile elevilor va mai dura cel mai probabil încă vreo lună.

Iar încă alte câteva contestații se află pe rolul instanțelor și nimeni nu știe când vor fi soluționate! Și este vorba de majoritatea materiilor, respectiv Limba și literatura română, Științe ale naturii, Istorie și Geografie.

Mai rău este că la clasa a IV-a va fi și Evaluare Națională, iar cum elevii nu au manuale, o să fie interesant…

Cum s-a ajuns aici?

Se pare că a fost vorba de o licitație trucată pe față. Detalii în toată presa de prin februarie-martie 2016 și reluat subiectul până la sfârșitul lui august.

Ideea e că tocmai editura reclamată de celelalte că nu a respectat procedura de secretizare a licitației, în loc să fie descalificată, a câștigat majoritatea licitațiilor pentru manualele de clasa a IV-a.

Credeam că eu, care am terminat liceul acum vreo 20 de ani, sunt printre ultimele generații de sacrificiu. M-am înșelat. Au început drăguțele de manuale alternative.

Credeam că Brucan (pentru cei mai tineri care probabil nu au auzit de personaj, just Google it), când spunea prin 1990 că ”pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, exagera. Nici pe departe, omul era optimist:)

Context

În școlile românești, indiferent că sunt de stat sau particulare, manualele școlare trebuie aprobate de Ministerul Educației, în concordanță cu programa școlară în vigoare.

Tot Ministerul reglementează elaborarea de manuale alternative, acestea fiind prevăzute chiar în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Licitațiile pentru manualele școlare au în vedere criterii ca prețul și calitatea manualelor.

După OK-ul ministerului pe manualele alternative, dascălii recomandă elevilor manualele din lista disponibilă.

Ce facem

În fiecare an părinții  devin din ce în ce mai nemulțumiți. Culmea, nici profesorii nu sunt confortabili. Dar nici despre unii, nici despre alții nu este vorba, ci despre copiii noștri!

Sistemul de învățământ probabil că se dorește să se degradeze, ceea ce indiferent dacă este ceva voit sau nu, rezultatul este vizibil și este nevoie de regândirea acestuia.

Aceeași problemă, poate mai gravă se regăsește și în celălalt sistem, care alături de învățământ, ar trebui să ne țină împreună: sănătatea.

Însă, cum ambele sunt viciate de corupție și nepăsare, la fel și noi, ca neam, intrăm în disoluție.

Poate că ne-am plictisit să mai fim un neam.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: