Alex, Daria și tabla de șah

Alex, Daria și tabla de șah

Alex, Daria și tabla de șah

Dacă primul articol din seria ”jurnalului unui campion” l-am deschis cu Radu, un adevărat muschetar, voi continua azi cu un alt gen de sport, cu cel al minții, mai precis șahul.

Alex, Daria și tabla de șahMai precis cu doi frați, Alexandru Mihai (10 ani) și Ioana Daria (8 ani), doi frați pasionați de strategie.

Dacă Alex practică oficial șahul de la vârsta de 5 ani, surioara lui abia s-a legitimat și ea la același club cu cel al fratelui, respectiv la Asociația Club Sportiv Șah Club C&C București, membră în Federația Română de Șah.

De ce au ales acest sport?

Totul a pornit de la bunicul lui Alex, dintr-o joacă. Iar cum joaca și jocul în sine i-au plăcut de la început, Alex a început să fie din ce în ce mai bun, iar după legitimarea ca sportiv la Clubul Școlar Sportiv Sector 2 au început și turneele. Turnee, unde este însoțit și astăzi de mândrul bunic. A urmat transferul lui Alex la Clubul Central de Șah pentru a studia mai bine arta șahului iar pentru strategii de joc practica la Clubul de șah la care este și astăzi.

Plăcerea jocului l-a determinat pe Alex să gândească analitic, să-și controleze emoțiile, să-și dezvolte mental diverse strategii. Daria a prins și ea gustul șahului din mers și văzând că Alex începe să se întoarcă din turnee cu câte un trofeu. Așa că s-a rugat de bunic să o învețe tot ce la învățat pe Alex și acum cei doi frați luptă cot la cot.

Alex, Daria și tabla de șahAlex, în ciuda faptului că are doar 10 ani, poate fi considerat un veteran al acestui sport, practic îl joacă de jumătate din viață:) Astfel, în cinci ani a participat la peste o sută de turnee în București și în țară, câștigând o mulțime de trofee ajungând astfel să-și câștige locul în primii 30 de sportivi la categoria de vârstă la nivel de țară la Campionatele naționale de juniori de la Căciulata 2016 și printre primii 10 sportivi la categoria de vârstă la nivel de București!

Cel mai recent concurs a fost Cupa Municipiului Buzău – Șah Clasic Open <14 ani (6 – 8 august), unde Alex era în vacanță la domiciliul bunicului chiar la Buzău, a ocupat locul al 6-lea în clasamentul general și și-a adjudecat o medalie de argint la categoria de 12 ani! Cu toate că are doar 10 ani, iar 2 ani în sportul minții contează enorm.

Mai precis, în jargonul șahist Alex se încadrează în categoria II, rating CIV național 1391, ELO internațional 1365.

Daria, fiind junioară în sportul minții, nu are încă o categorie sau ELO, doar rating CIV 1001, participând la circa 10 turnee, majoritatea în București.

Ce înseamnă pregătire?

Pentru Alex 4 ore pe săptămână antrenament individual, iar pentru Daria tot 4 ore pe săptămână dar antrenament la club.
Alex, Daria și tabla de șah

Pentru a ajunge la performanța în acest sport studiul trebuie să continue zilnic. În fiecare zi se rezolvă dezlegări, se caută soluții aidoma unui rebus.

Ambii frați îl au ca model de sportiv pe norvegianul Magnus Carlsen (25 ani). Acesta este mare maestru la șah, fost copil minune al șahului mondial.

Alex

Una dintre cele mai recente întâmplări care îl amuză teribil pe Alex este din timpul turneului de la Buzău. Aici, Alex a reușit performanța să câștige o partidă de șah cu o damă în minus. Să fi în dezavantaj cu o damă echivalează cu un succes aproape garantat pentru cel care deține această piesă. Numai că în acest caz, adversarul a fost prea încrezător în avantajul oferit de tabla de șah, iar perseverența și strategia mai bună i-au adus lui Alex victoria de care este extrem de mândru.

Alex, Daria și tabla de șahDaria

Pe de altă parte, Daria a început să-și dezvolte o strategie psihologică proprie, urmărind cu mare atenție mutările adversarilor și derutându-i, astfel încât aceștia să facă mutări imposibile care îi descalifică și așa Daria câștigând partida.

Și ca să nu credem că latura fizică este neglijată, lui Alex îi place și să joace fotbal. Și nu oricum, chiar este înscris la un club de fotbal pentru copii. Iar acasă când fratele mai încinge un FIFA pe Xbox. În timp ce Daria preferă înotul, dar îi place și frumosul, pensula și culoarea, fiind pasionată și de pictură.

Fără încurajarea noastră, a părinților, fără o susținere materială, a părinților și a sponsorilor, nu vom avea campioni. Bazele sportive sunt puține și multe destul de sărăcăcioase, iar cele mai bune costă.Participarea la un concurs de șah național implică un buget de cca  500 euro suportate exclusiv de părinți. Sunt costuri de transport, cazare și masă etc.

Pentru un concurs internațional bugetul se ridică la 2.000-2.500 euro.

În timp ce Federația de Șah participă doar cu cheltuielile de cazare și masă, însă doar pentru participantul campion național. Fără a lua în calcul bilet de avion al acestuia și cheltuielile însoțitorului, fiindcă vorbim despre copii.

Și totuși avem copii care își doresc și vor reuși să devină campionii zilei de mâine.

Succes Alex și Daria!

Va continua seria.

Foto: Arhiva personală Alexandru Mihai și Ioana Daria

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: