Radu David Zbengheci şi scrima

Radu David Zbengheci şi scrima

Radu

Radu David Zbengheci și scrima

Așa cum am promis voi scrie și despre micii sportivi de azi, marii campioni de mâine.

Așadar, astăzi îl vom cunoaște pe Radu David Zbengheci care practică scrima, armă floreta, de trei ani de zile.

Pentru cei care nu știu, scrima sau „șahul în formă fizică” este un sport olimpic având trei specializări:

1. Floretă armă sportivă cu lamă lungă, îngustă și flexibilă, atacurile se execută doar cu vârful.

2. Spadă – ceva mai grea decât floreta, însă fiind tot o armă de împungere.

3. Sabie – spre deosebire de primele două, tușele, adică punctele în jargonul scrimei, se pot executa și cu tăișul și contratăișul armei. Totodată, spada este și una dintre disciplinele pentatlonului modern. Alături de tirul sportiv, 200 m înot, săritura la obstacole și 3 km de cros.

Floretistul bucureștean are 10 ani și este legitimat la Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative București (CSTA).

CSTA se află sub coordonarea Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București (DSTMB). Are deja în palmares aproximativ 30 medalii, diplome și cupe.

Unul dintre primele concursuri internaționale la care a participat a fost cel de de scrimă  care a avut loc în luna septembrie 2015 la Plovdiv, Bulgaria, unde Radu a obținut locul 3.

Apoi, a văzut ce înseamnă competiția elitelor. La la turneul internațional de scrimă Challenge Wratislavia care a avut loc  în luna martie 2016 la Wroclaw, Polonia.

Acest turneu este supranumit Campionatul Mondial Neoficial al Copiilor.  Au participat 2.800 de copii.

Aici s-a clasat pe locul 39 din cei 143 de participanți. Această poziție este cea mai bună obținută de reprezentanții României la această categorie de vârstă.

Această experiență plus cu un program de 4 antrenamente pe săptămână. Durata fiecărui antrenament este de 2-3 ore.

Este ceea ce l-a determinat pe Radu să obțină în luna iunie a acestui an locul 3 la proba de individual.

Plus locul 2 la proba pe echipe la Campionatul Național de Scrimă!

Cum a început acestă aventură?

Pe la vârsta de 7 ani, Radu a fost văzut jucându-se în parc de către un antrenor de scrimă (dna Ana Pavel) care i-a urmărit mișcările modul de joacă și de abordare a jocurilor și jucăriilor, viteza de reacție a copilului.

Încântată de ce a văzut la Radu, dna antrenor i-a abordat părinții, spunându-le că este antrenor la CSTA şi că Radu ar fi potrivit pentru practicarea acestui sport, invitându-i la sală pentru a vedea şi dacă lui Radu i-ar plăcea acest sport.

Iar de aici este istorie deja, din prima zi de antrenament Radu a fost fascinat de acest sport, el fiind singurul copil din grupa de copii prezenți la antrenament care, conform spuselor doamnei antrenor, nu spunea niciodatăam obosit, nu mai pot, este greu”.

Nu după mult timp, au început și concursurile organizate de toate cluburile de scrimă, arma floreta, iar după primele două-trei concursuri au început să apară şi rezultatele muncii și efortului depus.

Așa cum am amintit mai sus, scrima pentru Radu nu este în niciun fel alegerea părinților lui, aceștia fiind cei mai mari suporteri ai lui, fără a pune nicio presiune în ceea ce privește evoluția lui la concursuri.

De altfel, chiar floretistul se simte mai în largul său la concursuri știind că părinții lui sunt prezenți în sală!

 

Trofee Radu

 

Scrima este o disciplină sportivă extrem de complexă, fiind benefică în dezvoltarea unui fizic armonios.

Dar și în dezvoltarea altor abilități printre care capacitatea de observație. De reacție rapidă, precizie și calm.

Alături de ambiție, perseverență și curaj, beneficiile scrimei îl ajută pe Radu, ca de altfel și pe ceilalți practicanți ai acestui sport, în multe domenii din viață.

Competițiile

Impresionant la Radu, la vârsta de 10 ani, este puterea și stăpânirea de sine din timpul unui meci.

A avut capacitatea de a câștiga un meci în care, în prima fază este condus cu diferență mare de puncte. De pildă, nu o dată a reușit să întoarcă un meci de la 7-1 pentru adversar și să îl câștige cu 8-7!

În scrimă, competițiile interne încep în luna octombrie și țin până în luna iunie a anului următor, când se încheie Campionatul Național de Scrimă.

Astfel, se organizează numeroase concursuri, fiecare club de scrimă fiind organizator de competiție. Acestea pot fi vizualizate și pe site-ul Federației Române de Scrimă.

În ceea ce privește modelul de sportiv de urmat, evident că acesta este Mihai Covaliu. Și este foarte mândru și bucuros de câte ori are ocazia să-l întâlnească în cadrul diverselor competiții și altor evenimente sportive.

Trebuie să amintesc faptul că scrima, alături de alte sporturi, necesită o susținere constantă și consistentă financiar.

Pe lângă echipamentul caracteristic, acumularea experienței în dezvoltarea ca sportiv sunt esențiale, iar aceasta se acumulează doar prin participarea la toate concursurile care apar în cursul unui an.

Poate se sesizează vreun sponsor:)

Ca și așteptări, din câte ne-a spus, Radu își dorește să treacă în fruntea clasamentului la nivel național.

Foto: Arhiva personală Radu David Zbengheci

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: