Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia: masa bebelușului

Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia: masa bebelușuluiNecesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia

În primele două articole am discutat despre maternitate și băița bebelușului, iar acum vom trata pe scurt, dar practic masa bebelușului.

Există cazuri când mami nu are suficient lapte. Sau nu are deloc. Ori laptele chiar dacă este suficient în cantitate, nu este însă suficient și în calitate și bebelușul nu ia în greutate. Iar la recomandarea medicului se poate da supliment sau chiar total formulă de lapte praf. Pe piață sunt circa 10 mărci, din care cel puțin jumătate sunt extrem de utilizate. Se găsesc aproape la orice farmacie sau supermarket. Din experiență, am observat că prețuri mai bune sunt în hipermarket-uri față de farmacii. Același lapte poate să coste aproape dublu!

3. Masa bebelușului

Tot în ceea ce privește masa bebelușului avem nevoie de biberoane. Sunt o multitudine de modele și dimensiuni. Din plastic sau sticlă. Le recomand pe cele din sticlă, cu tetine din silicon și sistem anti-colici. Iar pentru nou-născuți sunt biberoane mici de cca 130 – 150 ml. Cu tetine pentru nou-născuți, care au sistemul de picurare mai mic.

Pentru spălare avem nevoie de o perie/pămătuf special de biberoane.  Care se va schimba frecvent, cel puțin la două luni.

Pentru sterilizare de un sterilizator cu aburi. Sunt și alte tipuri, dar nu am utilizat. După sterilizare și uscare biberoanele se pot păstra într-un vas cu capac.

În cazul în care considerați necesar și util folosirea suzetei, alegerea e mai simplă. Sunt din silicon sau din cauciuc, ca și tetinele. Recomand silicon și trebuie avut în vedere dimensiunea. Și aici sunt dimensiuni diferite, în funcție de câte luni are bebelul. Iar pentru păstrarea suzetei există niște cutiuțe speciale care și ele trebuie sterilizate.

Înainte de prepararea biberonului spălați-vă temeinic pe mâini. Iar după ce vă uscați clătiți-vă cu spirt medicinal (alcool sanitar). De fiecare dată.

După masă, așezați bebelușul pe umărul dvs și ajutați-l să scoată eventualul aer ingerat în timpul mesei, bătându-l delicat pe spate.

Iar cum mai sus aminteam de dureroșii colici, există la farmacii soluții. De la ceaiuri pentru mămici (în cazul în care alăptează), până la soluții pentru bebe anti-colici. Apropo de ceaiuri, în cazul în care mămica are probleme cu laptele matern, sunt utile (dar nicidecum 100%) clasicele ceaiuri cu chimen și anason.

Și dacă și așa cantitatea este mică sau dimpotrivă prea mare, mămica se poate ajuta și de pompele pentru muls. Manuale sau electrice, acestea din urmă sunt scumpe și ceva mai greu de găsit. Laptele astfel colectat se poate păstra la frigider în recipiente speciale (de unică folosință sau păhărele cu capac special destinat acestui lucru) ori chiar în biberon. Încălzirea acestuia se va face ori într-un ibric la bain-marie ori în încălzitor special (de evitat cuptorul cu microunde!). Se va avea grijă să nu se utilizeze tetina biberonului păstrat la frigider. Pentru că este rece.

Tot la alăptarea bebelușului mămica va avea nevoie mai mult ca sigur de tampoane pentru sâni, așa că să nu vă lipsească. Probabil că și de o cremă de protecție a acestora, în cazul că bebe este mai pofticios și se înfige la sân poate provoca mămicii nu doar disconfort, ci chiar mici răni. Cu atât mai mult cu cât la început este posibil să nu fie așezat într-o poziție de supt tocmai corectă sau dacă laptele nu vine într-un flux dorit de bebe.

Totodată, dacă mămica are lapte, se recomandă ca din alimentația acesteia să lipsească ceapa, usturoiul și orice fel de aliment condimentat, dar și citricele. Întrebați cu încredere pe doctorii neonatologi când încă vă aflați în maternitate ce se recomandă și ce nu să consumați, având în vedere că alimentele și lichidele consumate de dvs. influențează direct atât cantitatea cât și calitatea laptelui matern atât de util bebelușului dvs.

În încheiere

După primele două săptămâni va fi nevoie și de picături de vitamina D. Aceasta, dar și (de cel puțin unele) vaccinuri, sunt discutate în contradictoriu de două tabere distincte, în special în blogosferă, dar și în parc sau de colțul blocului. Majoritatea au argumente „de pe net”, nefiind toți doctori/chimiști/farmaciști, dar ne place să ne considerăm specialiști. În orice. Și ne plac și teoriile conspirației. Așa că nu dezvolt, fiecare este liber să se informeze din ce surse dorește, să asculte pe cine dorește și să ia cea mai bună decizie pentru copilul său.

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: