Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia. Partea a II-a

manual 2Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia

2. Trusoul de îngrijire al bebelușului

Aici am discutat despre ce avem nevoie la maternitate, mai ales la externarea dintr-una privată, în continuare vom discuta despre ce avem nevoie acasă și în special la băiță.

Lista se deschide evident cu scutecele de unică folosință, există câteva firme pe piață foarte bune. Multe scutece. Cel puțin un bax mare. Veți vedea că bebeii produc mult pipilone și destul căcăciuc, chiar dacă sunt atât de mici:) Și șervețele umede. La fel, multe. Evident fără parabeni, hipoalergenice și de preferat să nu fie parfumate. Neutre.

Tot la acest capitol, al scutecelor mai avem nevoie de o cremă protectivă pentru funduleț de utilizat la fiecare schimbare a scutecului, după ștergerea cu șervețelul umed sau spălat, după caz, dar și o cremă în cazul în care apar iritații în zona scutecului. Apropo de iritații, acestea se pot evita dacă schimbăm scutecul înainte de fiecare masă a bebelușului (și cum cel puțin în prima lună masa este la 3-4 ore, plus schimbatul când apare nevoia, repet, luați un bax mare), dar și ori de câte ori este nevoie. Insist și pe curățarea temeinică și cu mare simț de răspundere a zonei acoperite de scutec și apoi de cremuire pentru a proteja pielea fină. Dacă tot apar iritații, schimbați marca scutecului sau utilizați unul premium și aplicați evident crema anti-iritații. Dacă și așa persistă problema, trebuie consultat un medic.

Mai sus spuneam de spălare. Este nevoie de o cădiță. Sunt o mulțime de modele, mai simple, mai mici, mai ieftine sau mai mari, cu forma ergonomică, eventual cu termometru inclus. După posibilități. Dacă nu este ergonomică și nu are acel covoraș antiderapant se poate utiliza și un prosop pus în cădiță pe care se va sprijini bebelușul. S-ar putea însă ca la primele băițe să nu vă fie deloc utilă cădița și să țineți bebelușul pur și simplu așa cum vă arată la baia demonstrativă de la maternitate. Spălarea bebelușului se va efectua cu un săpun lichid destinat bebelușilor și există câteva variante foarte bune care se utilizează atât pentru piele cât și pentru perișor (în caz că există, iar la maternitate am văzut că mai toți nou-născuții aveau perișor, mai scut sau mai lung, mai blonzi sau mai bruneți, dar aveau).

După îmbăiere este nevoie de un prosop. Luați prosoape numai pentru utilizarea exclusivă a bebelușului, spălați-le înainte de prima utilizare (există detergent special pentru lucrurile bebelușilor și recomand să nu se folosească balsam) și apoi călcați-le. De procedat la fel cu orice articol de îmbrăcat. După îmbăiere și uscare prin tamponare delicată cu prosopul, se șterg ochii dinspre exterior spre interior cu compresii sterile umezite cu ser fiziologic.

De asemenea, dacă se observă năsucul înfundat se pune 1 picătură de ser fiziologic în fiecare nară și se utilizează apoi pompița specială de nas. De preferat manuală, cealaltă, batista bebelușului se va utiliza mai târziu. Dacă nu a ieșit muculețul se repetă faza cu picătura de ser fiziologic.

Până la căderea buricului nou-născutului (1-2 săptămâni) trebuie să avem o grijă deosebită cu toaletarea acestuia. La baie se poate spăla fără nicio problemă. Se tamponează de jur împrejur pentru uscare. Apoi se șterge cu niște tampoane mici cu alcool special destinate acestui lucru. Cereți așa ceva la farmacie. Se dă de jur împrejurul buricului cu pudră. Mai exact pulbere cutanată de zinc bacitracină/sulfat neomicină.

După toaletarea ochilor, năsucului (dacă este cazul), uscarea bine a urechiușelor (se pot folosi bețișoare de urechi pentru a absorbi apa din pavilioane și din spatele urechii (nu și interior), buricului…începe masajul utilizând o cremă specială pentru masajul bebeilor. Apoi, în zona scutecului se aplică crema de protecție și se pune scutecul, iar până la căderea buricului acesta trebuie îndoit în partea din față astfel încât să nu vină peste buricul încă necăzut. Dar aceste lucruri trebuie să vi le arate neonatologul în maternitate.

Toate cele de mai sus sunt mai ușor de efectuat dacă aveți o măsuță de înfășat. Sunt o mulțime de modele. Unele care se pun transversal, de-a latul pătuțului (despre pătuț am scris mai pe larg aici). Altele sunt atașate deasupra comodei, dacă cumpărați mobilier pentru camera bebelușului. Peste măsuța de înfășat recomand utilizarea unei aleze (un fel de prosop absorbant, dintr-un material asemănător scutecului),. Cea mai potrivită dimensiune mi se pare 90 x 60 cm.

Tot la capitolul dotări ale camerei bebelușului (dacă spațiul permite) uneori este util și un interfon. Există și variante video. Cu aplicații pe mobilul dvs. Cu funcții zoom. Care emit și luminițe. Sau melodii.

Chiar dacă am trecut la final, de preferat este ca înainte de îmbăiere bebelușul să fie cântărit (există destule cântare electronice performante și accesibile) pentru a vedea dacă ia în greutate. De preferat cântărirea se va efectua zilnic cam la aceeași oră. Notați greutatea zilnic pe o agendă care se va regăsi lângă cântar. În aceeași agendă scrieți orice întrebare aveți pentru momentul în care veți merge la medicul neonatolog (în primele 2 săptămâni de la naștere) sau pediatru. Nu este nicio problemă dacă a două zi nu ia ceva în greutate. Întrebări trebuie să apară după două zile consecutive de stagnare. Încă un sfat: peste cântar puneți o aleză protectoare. Niciodată nu știți ce bucurie veți avea:)

Și tot înainte de băiță, luați temperatura bebelușului cu un termometru electronic. Se găsesc termometre externe care măsoară în câteva secunde temperatura, doar apropiind termometru de frunte.

Să nu uităm de unghiuțe, în special cele de la mâini, probabil că după vreo 10 zile la naștere va fi nevoie de tăierea acestora, altfel bebelușul se poate zgâria pe față, deci este nevoie și de o forfecuță cu capetele rotunde specială pentru bebeluși. Tăierea unghiilor poate fi o operațiune migăloasă. Complicată. Așa că la început poate fi nevoie de asistență. Cineva să țină mânuța, iar altcineva să taie unghiuțele.

În sertarul cu de toate, să aveți și supozitoare cu glicerină în cazul în care apare constipație (după minim 24 h), dar și cu paracetamol, în caz de febră. De obicei, la externare din maternitate veți avea o rețetă (dacă nu, solicitați!) cu câteva chestii extrem de utile care nu trebuie să lipsească din casă. Să nu să pierdeți timp prețios plecând la cumpărături în caz de nevoie.

În loc de final: noi românii avem obiceiul ca atât temperatura apei pentru băiță, cât și temperatura apei pentru laptele praf să fie peste ce este normal. Nu opăriți copilul! Nu înfofoliți copilul, asta fiind altă meteahnă, oricât de cald este se pun șosețele și căciuliță!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: