Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia: Maternitatea

manual 1Necesarul pentru nou-născut și un scurt manual de utilizare a acestuia

Anumite lucruri despre nou-născut le intuim și cam ce am avea nevoie. Altele le aflăm de la alți părinți. Probabil că și în maternitate mai aflăm una-alta. Cum sunt proaspăt tătic, am considerat ca este util pentru viitorii părinți să aibă o listă cât mai detaliată cu ce avem nevoie pentru nou-născut.

Vor fi câteva articole, din cauza dimensiunii, pentru a fi mai ușor de citit. Bineînțeles că lista este destul de subiectivă. Dar este vorba de una nu din auzite, ci cea practică. Pe care o utilizez zi de zi.

Iar lista rămâne deschisă și mă puteți ajuta în a o completa. Tema fiind extrem de generoasă. Pentru a o cuprinde măcar parțial (nicidecum exhaustiv) este nevoie de mult mai mult decât niște articole. Așa că voi încerca să fiu extrem de concis și să pun accent pe latura practică. Că doar în teorie suntem buni, dar practica de cele mai multe ori ne omoară:)

  1. Maternitatea

Începem cu maternitatea. Dacă este vorba de o naștere la un spital privat, mai mult ca sigur că veți avea nevoie doar de actul dvs. de identitate și … cam atât.

Primul copil s-a născut la o maternitate de stat unde m-am dus ca în armată dar nu cu valiza de lemn, ci cu un mare troler conținând un milion de lucruri (de la îmbrăcăminte bebe, mămică, periuță și pastă de dinți, săpun, deodorant, prosop, cană, farfurie, apă, ceai, supă, vată, alcool, lapte praf, scutece, șervețele umede, absorbante, compresii sterile, trusă epidurală, betadină, creme etc).

La al doilea am dorit să avem și experiența unei maternități private. Atât din punctul meu de vedere, dar mai ales al mamei, această alegere a fost extrem de inspirată și nu avem ce regreta, fiecare moment petrecut acolo diferă. În sens bun. Am termeni de comparație așa că nu voi insista, povești sunt atât bune, cât și mai puțin plăcute în ambele sisteme, ceea ce m-a interesat pe mine am scris aici, aici și aici.

În ziua externării veți avea nevoie de una-alta:

  1. îmbrăcămintea pentru bebe (cel mai indicat consider că este clasicul body), iar în funcție de temperatură mai adăugăm șosete, căciuliță etc.
  2. Pe lângă îmbrăcăminte mai avem nevoie de mijlocul de transport al bebelușului. Și aici sunt două variante:
  • scaun de mașină. Mare atenție însă, întâi și întâi să fie scaun destinat nou-născuților și la fel de important aveți grijă cât durează călătoria cu mașina. Dacă durează până în 30 de minute este ok. Însă dacă spitalul se află la mai bine de jumătate de oră de condus până acasă este recomandat ca bebelușul să fie transportat în landou. Chiar dacă mulți vânzători de cărucioare insistă că acel scaun este pentru nou-născuți, așa este, însă pentru perioade de timp limitate.
  • landoul, așa cum am precizat mai sus este recomandat pentru drumurile care durează cel puțin 30 de minute. De ce? Din cauza poziției și a coloanei bebelușului.

Există pe piață cărucioare 3/1 pe care le recomand care conțin landou, scaun de mașină și căruciorul sport (utilizabil în special de la vreo 6 luni). Dacă tot am deschis discuția de cărucioare, încercați la magazin să îl montați/demontați. Lăsați și viitoarea mamă să facă acest lucru, având în vedere că în cele mai multe cazuri ea este va intra în concediu de maternitate. Evitați cărucioarele grele și bineînțeles pe cele care au un sistem complicat de montare/demontare în nșpe pași. Nu cumpărați primul cărucior pe care îl vedeți doar că vă place cum arată sau ce culori are. Încercați-l. Contează enorm un cărucior ușor manevrabil!

Dacă este fetiță probabil că veți dori ca încă de la maternitate să îi puneți cercei (așa că achiziționați dvs. sau nașii o pereche). Probabil că veți dori și o mică brățară. Mai nou am văzut că și la băieței se poartă această brățară. Se găsesc pentru nou-născuți cu un fel de șiret roșu și ceva din aur.

În episoadele următoare vom discuta despre ce avem nevoie acasă, despre masa bebelușului și despre plimbatul acestuia.

Până atunci recomand viitorilor tătici să urmeze cursul de puericultură din cel puțin două motive. Vor învăța, mai ales dacă sunt la primul copil, lucruri esențiale despre îngrijirea nou-născutului. Dar și vor beneficia de 2 săptămâni, după modificarea Legii nr. 210/1999 vor beneficia de 15 zile lucrătoare. Iar fiecare zi în plus, lângă mămică și nou-născut contează, amândoi vor avea mare nevoie de dvs!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: