O bunătate cam uitată: șerbetul

O bunătate cam uitată: șerbetul

O bunătate cam uitată: șerbetul

Câți dintre noi știm ce este șerbetul?

Am avut norocul ca în copilărie să am un unchi cofetar care mi-a deschis ochii și gusturile în materie de dulciuri. Adevărate, nu industriale și pline de E-uri. Prăjituri, torturi, pișcoturi, dar și băuturi răcoritoare ca socata și limonadă din petale de trandafiri.

Într-una din aceste toridele zile de vară mi-am adus aminte cum i-am făcut o vizită unchiului meu care stătea la doar câteva străzi de bunici. Bineînțeles l-am găsit în bucătăria de vară făcând obișnuitele vrăji dulci.

Văzându-mă însetat, dar și dorind ceva dulce, mi-a adus pe o tăviță un pahar de apă rece. Scoasă din fântână și cu o linguriță în el, iar în linguriță era un fel de cremă roz.

Era prima dată când vedeam așa ceva. La început mi s-a părut prea simplu față de obișnuitele ecleruri, cremșnituri și alte minunății și am privit oarecum neîncrezător.

Era vorba de șerbet din trandafiri de grădină.

După ce am gustat însă… Și acum după mulți-mulți ani îmi revine acel gust pe care nu am cum să-l uit.

Din păcate, așa cum nici unchiul meu nu mai mă poate învăța rețeta, nici obiceiul de a servi șerbet nu s-a mai păstrat. Așa cum din copilărie nu am mai întâlnit decât la bunicile mele un obicei asemănător oarecum. A servi dulceață de casă într-o farfurioară cu un pahar de apă alături.

Obiceiuri frumoase, dar vremuri apuse…

Câți dintre noi mai știm și mai facem o dulceață în casă? Fără prostiile de gelatine și conservanți de la rafturile hipermarket-urilor. Iar dacă cumpărăm o dulceață sau printr-o minune dacă găsim chiar șerbet din amintitele hipermarket-uri, avem vreodată curiozitatea să citim eticheta?

Încercați și garantez că veți fi surprinși câte chestii mai sunt în acele borcane pe lângă fructe (dacă există fructe) și zahăr.

Foto: domeniul public
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: