Salvați o viață! Donați sânge!

Salvați o viață! Donați sânge!

Salvați o viață! Donați sânge!

Acum câteva zile a fost Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, respectiv pe 14 iunie. Aceasta este sărbătorită la nivel global, grație Organizației Mondiale a Sănătății.

Scopul acestei zile este de a omagia viața, de a mulțumi donatorilor de sânge și de conștientiza nevoia continuă de sânge în rândul potențialilor donatori pentru că nu există niciun substitut pentru sângele uman.

Sloganul acestui an este Blood connects us all – Sângele ne unește pe toți, scoțându-se în evidență legătura dintre donatori și cei care au atâta nevoie de ei.

Personal abia acum un an am conștientizat cât de important este să donăm sânge. Am fost primul donator pentru tatăl meu care la acea vreme avea mare nevoie. Nefiind suficient sângele meu, a fost nevoie de adevărată campanie pe Facebook, printre rude, prieteni, cunoscuți, colegi de muncă.

Orice discuție, articol, informație despre acest subiect ne ajută să înțelegem că oricând putem avea chiar noi sau cineva apropiat nouă sau orice necunoscut nevoie de transfuzii cu sângele nostru pe care îl putem dona acum.

Cum și unde putem dona?

Donarea se efectuează la Centrul de Transfuzie Sanguină. Etapele de parcurs durează cel puțin 1 oră, deci trebuie răbdare. Chiar dacă donarea efectivă durează maxim 10 minute, recoltându-se 450 ml de sânge.

Trebuie să aveți actul de identitate și să completați un chestionar cu mare atenție și ceea ce este extrem de important, cu maximă sinceritate.

Principalele condiții de îndeplinit:

  • În principiu donatorul trebuie să fie sănătos
  • Vârsta să fie între 18 și 60 de ani
  • Minim 2 luni de la ultima donare

Pe lângă aceste condiții contează informațiile cuprinse în chestionarul amintit anterior. Și discuția ulterioară cu medicul.

De asemenea, se recomandă ca înainte de donare să nu fumați. Să nu fi consumat grăsimi, alcool sau dulciuri cu mult zahăr și nici să nu fi luat medicamente.

Salvați o viață! Donați sânge!

Dacă ți-a plăcut Salvați o viață! Donați sânge! și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: