Noaptea Muzeelor: între ipocrizie și socializare…culturală

Noaptea Muzeelor: între ipocrizie și socializare…culturală

În weekend-ul care tocmai s-a sfârșit a avut loc alt eveniment care a dat naștere (se putea altfel?!) a cel puțin două tabere: a celor care au participat și a celorlalți.

Cei mai mulți dintre cei care au participat, nu au ratat ocazia de a pune un selfie însoțit de un check in la nu-știu-ce muzeu să arate cât de mult iubesc cultura, nu-i așa? Și probabil să-i enerveze pe cei care au uitat sau le-a picat bateria. Pentru că doar știm că dacă nu postam pe Facebook…nu s-a întâmplat și pace. Anul acesta a fost o piesă de teatru chiar într-un cimitir. Pe bune?

Cei care nu au participat…ei aici sunt mai multe categorii

Prima este a celor care au vrut, dar s-au lăsat convinși de un șpriț cu ocazia celor peste 1,8 milioane de români Constantini și Elene, care  a coincis cu acea noapte de culturalizare. Că doar nu degeaba ieșirea la o fiolă de vin a devenit sinonimă cu ieșirea la bibliotecă.

Mai sunt cei care au ieșit anul trecut, dar le-a ajuns coada de la muzeul respectiv și nu vor să repete experiența prea curând. Poate la anul. Sau la mulți ani.

Pe urmă, mai e și tabăra cârcotașilor care râd ironic de cei care au fost că doar exponatele se vad chiar mai bine ziua decât noaptea, iar prețul unui bilet este de-a dreptul modic. Pe de altă parte, au și ei dreptatea lor, un film la mall este de cele mai multe ori mai scump decât intrarea la un muzeu.

Da, ideea cu Noaptea Muzeelor nu este o invenție neaoșă, ci preluată

Da, noi românii (și numai noi, să fim serioși) suntem mari amatori de lucruri moca. De gratuități și ce nu facem pentru o găleată colorată?

Da, degeaba au trecut 27 de ani, încă ne place statul la coadă, ca vremuri…

Am auzit și argumentul că este mai distractiv să mergi cu copiii la muzeu fix de Noaptea Muzeelor decât în orice altă zi pentru că astfel sunt mai atrași. Atrași de ce, de lună? Că exponatele sunt aceleași. De lume? Totuși muzeul e muzeu, iar aglomerația e specifică mersului la un concert. Probabil că-i totuna, cultura să fie!

Și totuși, care mai este diferența între Noaptea Muzeelor și Festivalul Berii? Că asemănarea am văzut-o… așa cum nu ne mai place să mergem singuri la muzeu, nici berea nu se bea bine decât cu prietenii.

Hai noroc!

Dacă ți-a plăcut Noaptea Muzeelor: între ipocrizie și socializare…culturală și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: