Televiziunea și dacii

Televiziunea și dacii

Televiziunea și dacii

Până în ’89

Vreme de mulți ani la TV nu aveam decât “Telejurnalul”. O propagandă a regimului comunist. Și un film vechi, slăbuț și trunchiat, toate adunate dădeau cam vreo 3 ore de emisie pe zi. Greu de crezut acum, dar așa era prin anii optzeci.

Ceva mai lung era programul în week-end, dar nu și mai bun, decât poate pentru copii care puteau urmări “Gala Desenului Animat”, când făceam cunoștință cu minunata lume Disney, dar și cu personaje autohtone ca Mihaela, Miaunel și Bălănel, Gopo (prima animație românească premiată cu Palme d’Or la Cannes!) sau creații ale Blocului Estic (polonezii Lolek şi Bolek, cehii Arabela și Rumburak, Lupul și Iepurașul “nu zaietz, nu pagadi”).

Ah, mai erau desenele ”Leka noşt deţa” și filmele ”Studio X” de pe la vecinii noștri bulgari pe care îi recepționam binișor, mai ales cei din zona de sud a țării.

După ’90

Momentul libertății de după 1990 a adus, printre altele, și posibilitatea noastră de a ne cumpăra pe lângă o mașină de spălat automată, un video și un radio-CD, a unui TV color (ca alb-negru avea majoritatea).

Doar avusesem parte de transmiterea unei revoluții în direct!

TVR-ul și-a mărit timpul de emisie. Se transmiteau imagini până noaptea târziu din CPUN (ăștia mai mici trebuie să dea un search pe Goagăl să afle ce înseamnă), campanii electorale, dar și alte evenimente neaoșe, gen prima Mineriadă. Plus filme. Multe.

Reapare TVR 2 și din 1991 SOTI.

Cam tot atunci apar televizoarele color Nei si Goldstar (actual LG). Cu telecomandă (!) care la vremea respectivă păreau SF-uri pe lângă vechile noastre Elcrom, Telecolor și Cromatic.

În 1993 apare Antena 1, iar apoi cam în fiecare an mai răsare o televiziune: Tele 7 ABC, apoi Pro TV, Prima TV etc.

După câțiva ani televizoarele alb-negru deveniseră rarități găsite doar pe la pensionari.

Încep telenovelele,  după primul succes înregistrat cu Sclava Izaura.

Încep discuțiile între bărbat care vrea sa vadă etapa de fotbal și femeia care vrea sa vadă ce mai face Don Fernandes Miguel și cum românul este inventiv găsește soluția: mai luăm un TV.

Ușor-ușor, se ajunge la situația ca fiecare cameră (uneori și bucătăria!) să se doteze cu un TV. Nu mai contează că e camera de zi sau dormitor, TV-ul este nelipsit.

Acum

Trec anii, tragem linie, avem poate 100 de posturi TV (generaliste, știri, muzică, filme, documentare, sport etc) și ce ne oferă posturile românești?

Cele de știri…știri (oarecum), de cele mai multe ori, poate chiar prea multe, știri politice. Politichie românească. Și de multe ori partizane vreunei culori politice.

Canalele de sport…poate și sport. Că avem performanța sau nu, asta este altă discuție. Performanta în sport NU are nicio legătură cu audiența, cu plătitorii de bilete. Luăm fotbalul românesc de exemplu, așa-numitul ”sport rege”. Care este lipsit de performanță. Dar care are fani mult mai mulți decât orice alt sport unde, culmea, (încă) avem performanță.

Canalele generaliste…aici este o bubă urâtă și o mare mizerie. Dar este doar părerea mea. Evident subiectivă. Iar eu nefiind un privitor, un consumator al canalelor TV românești și a publicității aferente, oricum părerea mea nu contează. Așa ca nu dezvolt. Și nu sunt printre aceia care dacă îi întrebi la ce se uită spun fără să clipească: ”Doar la Discovery!” Dar dacă îi mai descoși nițel știu toate prostiile de așa-zis show-uri de hăhăială, de căutare de talente sau voci sau câte și mai câte emisiuni preluate ca rețetă de afară, dar fabricate cu ingrediente românești.

”De gustibus non est disputandum” spuneau o parte dintre strămoșii noștri, cei latini.

Cât despre enigmaticii daci, adevărații noștri străbuni, de care știm atât de puțin, de care parcă ne și ferim să aflăm câte ceva. Nu știm ce gusturi aveau dacă continuăm să ne limităm la clasicul și bogatul vocabular ”barză, brânză, varză, viezure, mânz”.

Și da, știu și miștocăreala că de ce nu au găsit arheologii și nici căutătorii de comori nici parabolice, nici cabluri sau fibră optică. Fiindcă comunicau wireless:))

Dacă ți-a plăcut Televiziunea și dacii și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: