fumatul în timpul sarcinii

Fumatul în timpul sarcinii

Fumatul în timpul sarcinii

În contextul gâlcevii românești pe tema legii antifumat, vine o cireașă de import. Respectiv un studiu științific. Și nu dintr-acelea pe care le auzim pe la radio ale „cercetătorilor britanici”. Ci unul pe bune, care a inclus peste 6.600 de femei și copiii lor din diferite țări ale lumii.

Concluzia?

Femeile care fumează în timpul sarcinii pot afecta copiii lor, prin modificarea chimică a ADN-ului fătului în curs de dezvoltare.

Ce se știa până acum despre fumatul la gravide? Suficient de multe, astfel încât acele procente menționate mai jos trebuiau să tindă spre zero:

  • fumul de țigară trece prin bariera de placenta mamei ceea ce poate duce la făt mort sau nou-născuți cu despicătură palatului, boli pulmonare, malformații congenitale sau probleme neuro-comportamentale!
  • doar dacă se lua în calcul nicotina, aceasta este responsabilă de constricția (reducerea în diametru) a vaselor sangvine de la nivelul uterului ceea ce determină reducerea aportului de oxigen și substanțe nutritive către făt.

Noutatea acestui studiu constă în faptul că modificările ADN au fost documentate în probele de sânge din cordonul ombilical după naștere.

Quod erat demonstrandum

Studiul, publicat recent, mai exact la 31.03.2016 în American Journal of Human Genetics din SUA, a mai arătat că în ciuda avertizărilor transmise de-a lungul anilor de medici cu privire la efectele fumatului în timpul sarcinii, cca 12% din femeile gravide din SUA continuă să fumeze la fel de regulat.

Pe de altă parte, dacă ne uităm în propria ogradă, lucrurile stau mult mai dramatic. Potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Sugarului împreună cu Centrul de Politici și Servicii de Sănătate și International Research Center din Canada, 22% din femeile care au născut în maternitățile din București au continuat să fumeze și în timpul sarcinii.

Ce rămâne de făcut?

Și așa sunt destule efecte ale alcoolului, stresului, greutății și alimentației mamei și poluării aerului asupra fătului.

Și până acum se știau destule despre efectele nocive ale fumatului în timpul sarcinii. Cu atât mai mult de acum înainte există motive de a renunța. Chiar și înainte de o sarcină.

Până testul de sarcină arată cele două linii poate trece o perioadă de timp în care se poate face rău.

Drept urmare, cred că o comunicare mai bună și un sprijin real din partea partenerului poate ajuta evitatul fumatului. Măcar în timpul sarcinii. Mai ales că în majoritatea cuplurilor unde femeia fumează și partenerul fumează.

Dacă ți-a plăcut Fumatul în timpul sarcinii și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

3 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: