despre-puericultură

Despre puericultură

Despre puericultură

Mai toți care avem copii am auzit de puericultură, în special de cursul de puericultură, dar știm exact ce este?

Conform dicționarului explicativ puericultura este o ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață. Mai pe scurt puericultura poate fi definită și ca o școală a părinților, o pregătire pentru ce va urma:)

Venirea pe lume a unui copil pe lângă bucurie presupune o mulțime de griji. Întrebări. Emoții. Probleme. Puericultura vine în întâmpinarea acestora. Ne oferă suport prin răspunsuri la multe întrebări despre sarcină, venirea pe lume a bebelușului și îngrijirea bebelușului.

Timpurile s-au schimbat și odată cu ele și multe aspecte privind paternitatea

În ziua de azi nu este nimic neobișnuit ca unii tați (și din fericire din ce în ce mai mulți) să fie implicați. Aproape de mame începând cu momentul concepției, pe toată perioada sarcinii și după nașterea bebelușului, acordând o importanță deosebită copilului.

Inclusiv legiuitorul încurajează această implicare a tatălui. Astfel că cei care obțin un atestat de puericultură au dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare. Prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare.

Mai mult, acum câteva zile a fost adoptat în Senatul României un proiect de lege care prevede că “în cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal (…) se majorează cu 15 zile lucrătoare”.

Dacă tot am amintit de acest atestat de absolvire a cursului de puericultură, unde se organizează aceste cursuri?

Oferta este destul de generoasă, însă pe cât e de variată, la fel diferă și calitatea acestora. Din păcate, dacă alegem cel mai ieftin curs (sau chiar gratuit) există o mare șansă ca durata și informațiile de care am putea beneficia să fie insuficiente.

Totodată, există și clinici care iau în serios organizarea unor asemenea cursuri de școlarizat părinții. Pe durata cărora viitorii părinți au posibilitatea să se întâlnească cu doctori specialiști.

O astfel de școală a părinților pe care am absolvit-o de curând. Pe parcursul a două zile s-au structurat cursurile pe patru direcții:

  • în prima zi o ședință susținută de un medic nutriționist și alta de un medic neonatolog
  • iar a doua zi o ședință susținută de un medic psiholog și ultima de un medic ginecolog.

Pe lângă informațiile foarte utile și modul interactiv al desfășurării celor patru ședințe, pot spune că am avut și norocul de niște oameni extraordinari de deschiși. Cu o infinită răbdare de a răspunde oricărei întrebări.

Drept urmare, pe lângă atestatul amintit anterior, am acumulat și o serie de cunoștințe clare, concise. Dar și ultimele noutăți. Rezultatele celor mai recente studii privind sarcina, nașterea și îngrijirea unui nou-născut.

Concluzionând, dacă tatăl dorește obținerea unui atestat privind absolvirea unui curs de puericultură, scopul nu este doar a prezenta acea hârtie angajatorului pentru câteva zile de concediu.

Acele zile de concediu sunt ale tatălui dar sunt destinate mamei și bebelușului. Iar proaspătul tătic va trebui sa fie aproape de familie și să știe ce are de făcut. Deci recomand un curs complex ținut cu responsabilitate într-o clinică de renume.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

Dacă ți-a plăcut Despre puericultură și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

4 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: