Săptămâna 28 de sarcină

Săptămâna 28 de sarcină

Săptămâna 28 de sarcină

După efectuarea cu vreo două săptămâni în urmă a testelelor uzuale și în special TTGO (testul de toleranță la glucoză oral) pentru măsurarea unui eventual diabet gestațional, despre care am discutat aici, am venit momentul, acum la debutul trimestrului 3 de sarcină, unei noi consultații la medicul obstetrician responsabil de evoluția sarcinii.

Bebelina noastră și-a dublat în ultimele 30 de zile greutatea, acum are peste 1,2 kg, iar toate analizele și măsurătorile cu ocazia unei noi eco sunt în limite normale. Cum nevoia de fier a început să crească în această perioadă, dar au început să apară și ceva cârcei vin și câteva pastiluțe: evident fier și calciu + magneziu pentru cârcei.  Următoarea vizită la medic peste încă 30 de zile, când vom discuta mai în amănunt și despre naștere. Foarte probabil va conta și dacă bebe va începe să se rotească, să se poziționeze cu capul în jos.

Bebe în săptămâna 28 de sarcină

Ochii. Dacă până acum ținea pleoapele închise, începând cu săptămâna 28 clipește.

Programul. Programul de somn deja este format, cu intervale de somn de câte 20-30 minute.

Mișcările. Zilnic se simt din ce în ce mai bine. Și nu mă refer la ceea ce simte mami pentru că ea simțea de ceva timp. Dar acum este suficient să atingi burtica și să simți minunea cum se mișcă. Mai mult, când mami stă întinsă se și vede cum se mișcă bebe.

Creierul și plămânii se dezvoltă rapid începând cu această săptămână.

Pielea începe să acumuleze straturi de grăsime, ceea ce îi va permite să își regleze temperatura când va veni momentul să facem cunoștință.

Bebeii născuți în această săptămână deja au 90% șanse de a supraviețui perfect sănătoși, iar cu fiecare săptămână în plus șansele se măresc.

Mama în săptămâna 28 de sarcină

Burtica este foarte vizibila și încep alintările gen: Kinder, Borți, Burți, Matrioșka, Buddha, Rucsăcel și câte și mai câte, unele haioase, altele mai…ciudate. Bineînțeles că se găsesc diverse voci atotcunoscătoare (ce nevoie mai avem oare de eco?!) care să prezică că va fi fată sau băiat după cum li se pare că este burtica, respectiv mai rotundă sau mai țuguiată! Dar folclorul este oricum plin de tot felul de chestii (unele) amuzante cu privire la sarcină și naștere. Însă orice neclaritate cu privire la această perioadă trebuie totuși discutată doar cu medicul.

Trebuie continuat masajul pe burtică cu loțiunile emoliente destinate special perioadei de sarcină pentru a evita vergeturile. Foarte important, inclusiv după naștere încă câteva luni trebuie continuat.

În special despre mâncare sănătoasă, nevoia de mișcare și protejare am mai spus aici.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

Dacă ți-a plăcut Săptămâna 28 de sarcină și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: