Fumători-versus-nefumători

Fumători versus nefumători

Fumători versus nefumători

De câteva zile, mai precis din 17.03.2016, știm cu toții că datorită unei noi legi, drepturile fumătorilor de a fuma se restrâng considerabil. Ceea ce a creat un fel de isterie bipolară. De o parte a baricadei fiind fumătorii. Iar de cealaltă parte ceilalți, nefumătorii sau fumătorii pasivi până mai deunăzi.

Fumătorii aduc diverse argumente, unele absurde, dar și unele comparații de bun simț care ridică totuși destule semne de întrebare cu privire la această lege.

Dar așa cum nefumătorii clamează și fumătorii știu (chiar dacă unii se jenează să recunoască) esența problemei, enunțată chiar pe pe pachetele de țigări:

Tutunul dăunează grav sănătății! Și frumuseții, aș adăuga:)

Nu mi se par corectă abordarea simplistă a fumătorilor înrăiți de genul ”dacă nu-ți convine, pleacă!” Unde? Dacă luam masa la un restaurant împreună cu fetița și soția însărcinată, nu era deloc plăcut și nici corect să respirăm fumul celui de lângă noi care poate suda țigară de la țigară. Și orice așa-zisă delimitare a zonelor fumători/nefumători era o glumă proastă. La fel, oricât de bună ar fi ventilația…tot era insuficient.

La fel de incorect mi se pare însă și jubilația nefumătorilor din foarte multe motive. Dacă într-un restaurant într-adevăr și eu am oarece satisfacție că pot savura un fel de mâncare care să nu fie fume, într-un bar sau un club deja mi se pare destul de exagerată această interdicție.

Iarăși incorect mi se pare această ruptură: fumători versus nefumători. Dacă până acum puteam sta liniștiți la o masă mixtă și dacă vreun nefumător era extrem de deranjat, atunci fumătorul avea două opțiuni, fie să se abțină, fie să iasă două minute să-și aprindă o țigară. Și nu era nimeni supărat. Stăteam, discutam, mâncam și hăhăiam împreună: fumători și nefumători. Acum ce facem, ne împărțim în două tabere, ne separam, începem să ne urâm?! Absurd!

Nu o să fac o listă lungă cu argumente pro și contra din simplul motiv că nu mă poziționez de nicio parte a baricadei. În sensul că nu pot să mă consider fumător atâta timp cât nu am cumpărat vreodată un pachet de țigări. Pe de altă parte din joi în paște sau chiar mai rar de atât, când am chef mai pufăi un trabuc sau o pipă.

Ideea este că fumatul nu s-a interzis. Și nici nu cred că se va ajunge aici.

Se va rezolva și problema arzătoare cu fumatul în restaurante și baruri curând, măcar parțial. Vine căldura și se deschid terasele. Iar acolo e liber la fumat. Probabil că până la toamnă legea va fi îmbunătățită (există deja propuneri și susținere în Parlament). Acolo unde spațiul permite, se vor amenaja și acele anticamere, anexe ale barurilor și restaurantelor. Acele terase din folie dar încălzite cu butelii sau radiatoare așa cum există și pe afară. Și deja am văzut pe la hotelurile noastre cu ceva mai multe stele, dar și în fața câtorva bărulețe. Astfel încât și nefumătorii să rămână liniștiți că nu devin fumători pasivi involuntar, dar nici fumătorii nu vor mai dârdâi exilați din fața localului trăgând din pai.

Până atunci să fim sănătoși!

Dacă ți-a plăcut Fumători versus nefumători și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: