Cum-alegem-numele-copilului

Cum alegem numele copilului

Cum alegem numele copilului

Acum o lună spuneam că vom începe să ne gândim din ce în ce mai serios la ce nume va avea bebelușa noastră.

Cum nașii noștri de cununie sunt niște oameni extraordinari (evident, doar d-aia ne sunt nași) și deschiși la minte, nu au pretenția ca bebe să poarte numele nașei sau să aleagă ei numele sau unul dintre nume.

Aici este cu dus și întors totuși. Unii consideră că tradiția cere ca nașii să boteze în sensul de a-i da și nume. Și de aici pot începe discuții: nașii vor un nume, poate părinții nu prea sunt confortabili cu numele ales, mama vrea alt nume, poate și tatăl unul care dacă diferă de celelalte două deja începe să fie prea mult. Dacă mai pui și un bunic influent deja e o problemă!

Deci cum la noi nu este cazul, alegerea este la noi. Un nume? Două? De ce nu trei?

Românesc? Dacă e prea comun? Să aibă o semnificație, o rezonanță istorică, biblică? Sunt o groază de site-uri unde găsești ordonate alfabetic o mulțime de nume, eventual cu o scurtă explicație, cam de unde ar proveni, cum s-ar ”traduce”…ideea este că de multe ori același nume are alte ”explicații”, funcție de site…

Deci cum ne alegem numele copilului?

Într-o seară, fetița noastră de 9 ani ne-a făcut o surpriză: a venit de la școală cu o listă scrisă de ea cu vreo sută și ceva de nume de fete:))) Numele fetelor din clasa, chiar și a învățătoarei și a celorlalte profesoare, a colegelor de la afterschool, numele prietenelor noastre, numele tuturor cunoștințelor noastre, nume din cărți, reviste, desene, filme și mai știu eu de pe unde auzite…Inclusiv numele ei și al soției cu ”jr.” în coadă… Priceless. Una peste alta, am luat fiecare nume din listă (culmea nu se repetau!) și ușor-ușor am restrâns alternativele.

Greu să te hotărăști la un nume. Când și se pare că sună bine începi să te gândești dacă ai cunoscut pe cineva cu acel nume, iar dacă persoana nu era prea simpatică…parcă nici numele nu mai este așa atrăgător. Sau ai cunoscut pe cineva ok, însă îți dai seama că numele respectiv rimează cu ceva neplăcut. Sau i se poate da un diminutiv deloc haios. Sau… Și iar o iei de la capăt. Iar îți vine altul în mine, aoleu păi așa o cheamă pe fetița unor prieteni și dacă zic că nu am avut inspirație să găsim alt nume. Motive de gândit și răzgândit.

Revenim iar la lista fetiței noastre. Pe la mijlocul listei un nume cu o rezonanță caldă și cu o semnificație aparte pentru mine. O semnificație foarte asemănătoare și pentru soție. Despre ce este vorba? Amândoi am avut câte o bunică cu același nume. Și amândoi avem povești și amintiri de neșters cu și despre bunicile noastre cu același nume.

Ok, avem un nume. Va mai fi unul? Nu știu, ne mai gândim. Și când ne hotărâm anunț:)

Dacă ți-a plăcut Cum alegem numele copilului și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

3 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: