Sunt însărcinată. Unde nasc?

Sunt însărcinată. Unde nasc?

Sunt însărcinată. Unde nasc?

Chiar dacă sunt bărbat și soția mea este cea însărcinată și ea urmează să nască, copilul este conceput împreună. Atât sarcina cât și nașterea ne interesează în aceeași măsură, din motive evidente. Cu riscul de a intra pe un teren minat, deschid un subiect destul de controversat: unde aleg viitoarele mame să nască? Simplist, se pune problema între spital de stat sau privat. De ce spun simplist? Pentru că de cele mai multe ori se exclude varianta privată din cauza costurilor. Nimic altceva nu contează. Particular = scump. Dar, doar atât contează? Din punctul meu de vedere, și nu eu voi naște, aș lua și alte aspecte în calcul. Din punctul meu de vedere, al tatălui (și nu numai, atâta timp cât multe femei iar exact aceleași aspecte în calcul) aș avea multe întrebări.

Întrebări, întrebări

 • Cum va fi tratată mama, atât din punct de vedere al actului medical, dar și uman? Dar bebe?
 • Voi putea fi alături de soția mea să o încurajez sau voi sta stingher pe un hol? Voi putea participa la naștere? Voi putea eu tăia cordonul ombilical? Nu, nu sunt genul dacă văd o picătură de sânge să dau ochii peste cap. Știu că există o opinie majoritară defavorabilă acestui aspect. Sub pretextul că nu îți mai poți privi soția după, că te marchează negativ. Că de obicei îți vezi femeia în anumite ipostaze numai după ce este aranjată etc. Dar dacă este dorința comună a noastră, de ce ar fi imposibil?!
 • Bebe va fi în salon cu soția mea sau pus într-un acvariu într-o altă cameră lângă alte acvarii? Și eventual alăptatul se va face în alt salon și nu ai niciun control asupra orelor sau nevoii de alăptare a lui bebe. Voi putea rămâne peste noapte alături de familia mea?
 • Se încurajează contactul skin-on-skin din primul moment? Dar alăptatul matern sau e mai simplu din partea asistentelor să sugereze biberonul cu lapte praf? Te învață lucruri basic (dar atât de utile), cum să îl ții pe bebe în brațe, cum să îi faci băiță, cum să alăptezi etc?
 • Aș avea cu cine să vorbesc, mi s-ar răspunde la întrebări, ar avea cineva timp și răbdare și de mine? Poate suna egoist, însă m-am ”plimbat” în ultima vreme destul de mult în spitalele ambelor sisteme să pot face o diferență extrem de obiectivă între cum ești tratat nu numai ca pacient, dar și ca aparținător.

Alte întrebări

 • Există curățenie? Este renovată aripa, salonul? Sunt termopane? Exista aer condiționat? Câte mămici voi fi în salon? Există rezervă? Există wc în salon sau pe hol? Este unul comun la doua saloane? Este curat? Există duș? Sunt gândaci? Da, din păcate în 2016 încă există așa ceva! Sunt riscuri de vreun stafilococ sau mai știu eu ce infecție atât de des mediatizata, repet încă în anul de grație 2016? Și da, am și alte pretenții legate de existența unui frigider, a unui televizor, a unui pat confortabil, ergonomic, cu un buton la îndemână pentru a chema ajutor în caz de nevoie nu să ajungă mama să se târască pe hol sau să urle. Există monitorizare permanentă sau noaptea e…noapte? Se schimbă lenjeria?
 • Care este politica vizavi de naștere naturală versus cezariană? Sunt nevoie de enșpe aprobări dacă mămica optează pentru una din variante?
 • I se va cere consimțământul mamei pentru actele medicale, pentru vaccin etc? Sau te va trata ca pe un animăluț necuvântător și neștiutor? Unii mai înțeleg, una-alta;)
 • Cum este mâncarea? Se poate aduce de acasă există vreun contract cu vreo firma de catering sau e aceeași zeamă, varză și fasole gătită în spital ca la cazarmă?
 • Apropo de cazarmă, trebuie venit cu valiza cu 1.000.000 de chestii sau e suficient doar actul de identitate? Are spitalul cele necesare unei nașteri sau voi fi pus să alerg pe la farmacii că nu au compresii, calmante și alte asemenea?

Și încă nu s-au terminat întrebările

 • Dacă doctorul nostru nu vine din varii motive sau nu e încă pe tură, va fi vreun doctor disponibil sau va trebui să așteptăm doctorul nostru?
 • După 2 zile trebuie neapărat să eliberăm locul că vine altă naștere, indiferent dacă este vorba de naștere naturală sau cezariană?
 • Ce teste și analize se fac după naștere atât mamei, cât și lui bebe?
 • Care este politica vizavi de vizitatori? Care este programul de vizită? Există spații de așteptare pentru aceștia sau vor sta încolonați în picioare pe vreun hol?
 • Pot să văd efectiv cum arată locul înainte de naștere sau se merge blind ca la poker?
 • Și abia după ce voi avea răspuns la cele de mai sus mă va interesa și costul pentru că dacă la privat știu din capul locului că există la final o factură, în funcție de pachetul ales (de serviciile și confortul pe care îl dorește și permite fiecare) și la stat există de cele mai multe ori un cost, iar aici lucrurile sunt mai complicate pentru că nu știi cât, nu știi cui (în principiu oricui), nu știi dacă îți primește. Nu generalizez, nu peste tot la stat se așteaptă bani, dar e suficient dacă o asistentă nu-și face treaba considerând că nu a fost unsă și e de ajuns.

Dacă cele de mai sus sunt considerate mofturi, snobism, fițe etc, atunci alegerea e clară. Oriunde. Însă, cum din fericire suntem diferiți, fiecare are dreptul la propriile alegeri. Și indiferent de opțiune vă doresc sarcină ușoară și naștere fără probleme!

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

 

Dacă ți-a plăcut  Sunt însărcinată. Unde nasc? și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: