Screening prenatal: bitest

Diabetul gestațional sau diabetul de sarcină

Diabetul gestațional sau diabetul de sarcină

Ce este diabetul gestațional (de sarcină) și importanța depistării acestuia

În primul rând nu trebuie să se facă confuzie între diabetul zaharat și diabetul gestațional (de sarcină).

Dacă la analizele efectuate înaintea sarcinii se întrunesc criteriile standard de diabet zaharat, se va pune evident diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 (cel mai frecvent) și nu va fi vorba de diabet gestațional.

Este foarte important să se depisteze aceasta afecțiune, întâlnită la gravide la nivel mondial cu o frecvență undeva sub 10%, pentru a reduce eventualele complicații materne și fetale.

Trebuie să știm că pe lângă schimbările la nivel hormonal și creșterea țesutului adipos în timpul sarcinii, există o serie de factori care pot indica un risc crescut de apariție a diabetului gestațional, respectiv:

  • obezitatea (IMC peste 30)
  • sedentarismul
  • vârsta peste 35 de ani
  • fumatul
  • dacă copilul născut într-o sarcină anterioară a avut greutatea peste 4,5 kg
  • existența acestei afecțiuni la o sarcină anterioară sau rude de gradul 1 cu diabet, în special pe linie maternă

Testul de toleranță orală la glucoză

Chiar dacă de-a lungul timpului au existat mai multe metode privind definirea și diagnosticarea diabetului de sarcină, după finalizarea unui studiu recent care a inclus un număr reprezentativ de gravide (cca 25.000) s-au putut elabora o serie de noi reglementări pentru diagnosticul diabetului gestațional.

Astfel, în prezent se recomandă ca între săptămânile 24-28 de sarcină să se efectueze testul de toleranță orală la glucoză (TTOG), adică o glicemie provocată în vederea depistării unui eventual diabet gestațional.

Testul este unul relativ de durată, respectiv se întinde pe parcursul a 2 ore şi constă în recoltarea de sânge la prima oră a jeun (pe nemâncate) pentru măsurarea glicemiei. Imediat după aceasta, într-un interval de 5 minute, se bea o soluție extrem de dulce, care constă din 300 ml apă și 75 ml glucoză.

După o oră de la ingerarea soluției se recoltează din nou sânge, iar după încă o oră se repetă procedeul, deci în total sunt 3 recoltări de sânge:

  1. Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)
  2. La o oră (normal < 180 mg/dl)
  3. La două ore după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).

Se consideră diabet gestațional dacă cel puțin una din cele trei glicemii de mai sus depășește cut-off-urile menționate.

Efecte adverse ale testului

Din cauza conținutului dulce care trebui ingerat într-un timp scurt și pe stomacul gol, pot să apară unele simptome ușoare, precum greața și vărsăturile, iar în ultimul caz testul trebuie repetat în altă zi.

Tratarea diabetului gestațional

În cazul depistării acestei afecțiuni este necesar în primul rând o monitorizare constantă a nivelului de glucoză din sânge.

În plus, în majoritatea formelor ușoare de diabet de sarcină este suficientă o schimbare a dietei (asemănătoare dietei persoanelor care suferă de diabet de tip 2) și eventual o activitate fizică moderată zilnic, toate la recomandarea medicului specialist.

În cazul în care cele două metode nu sunt suficiente în reglarea glicemiei se poate recurge şi la tratament medicamentos, inclusiv injecții cu insulină.

De asemenea, pacientele cu diabet de sarcină vor fi monitorizate și reevaluate după naștere (în primele 6 luni și apoi cel puțin o dată la 3 ani de-a lungul vieții), iar în cazul persistenței unei glicemii ridicate, se poate dezvolta un diabet zaharat de tip 2 în următorii ani.

Ultimele studii în domeniu arată că mamele diagnosticate cu diabet de sarcină își diminuează semnificativ riscul dezvoltării diabetului zaharat pe parcursul vieții în cazul în care își alăptează bebelușii. Mai mult, se diminuează chiar și riscurile reapariției unui diabet gestațional în cazul unei noi sarcini.

Concluzie

Chiar dacă nu voi detalia complicațiile materne și fetale ce pot să apară în cazul în care nu se depistează, monitorizează și tratează diabetul de sarcină, la recomandarea medicului trebuie efectuat testul de toleranță orală la glucoză.

Dacă diabetul de sarcină este descoperit la timp și este controlat corect, cei mai multi bebeluși se nasc sănătoși.

Nu în ultimul rând vestea bună este că această afecțiune este în cele mai multe cazuri reversibilă odată cu nașterea.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

 

Dacă ți-a plăcut  Diabetul gestațional sau diabetul de sarcină și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: