Dantura și tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Dantura și tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Mituri și realități

Printre cei certați cu dentiștii sau cei care nu obișnuiesc să meargă periodic la un consult stomatologic, încă mai circulă zvonul că sarcina dăunează danturii. Și mai mult ca sigur măcar un dinte tot se pierde cu această ocazie.

Evident că poți avea probleme cu dantura. Dar nu din cauza sarcinii. Ci a neglijenței. Că preferăm să tratăm decât să prevenim nu e o noutate. Probabil pe principiul mai târziu decât mai devreme. Însă acel târziu în acest caz devine prea târziu.

Unde mai punem că doar 1 din 5 români se spală pe dinți. Iar 9 din 10 satele românești nu au dentist. Situația nu e tocmai roză.

Dantura și tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Dacă tot am fost acum câteva zile într-o vizită la dentist pentru un detartraj, inevitabil s-a deschis o discuție despre tratamentele stomatologice în perioada sarcinii.

Așa cum spuneam și mai sus, ideal ar fi ca orice problemă stomatologică să fie rezolvată înainte de sarcină pentru a evita radiografii. Anestezii. Extracții. Inclusiv șederea îndelungată pe acel scaun poate fi extrem de incomodă mai ales într-o sarcină avansată.

Însă, după primul trimestru al sarcinii (excepție fiind bineînțeles urgențele legate de dureri, abcese etc), chiar este indicată o vizită la dentist. În special în al doilea trimestru al sarcinii. Și totodată ar trebui amânate tratamente de albire a dinților pe cont propriu, folosind diverse geluri, fără o consultare a medicului stomatolog.

Viitoarea mămică poate avea niște neplăceri legate de dantură în primul rând din cauza schimbărilor hormonale și a imunității în general, nicidecum sarcina nu duce la scăderea calciului la nivelul danturii mamei.

Poate cea mai des întâlnită problemă este gingivita de sarcină, adică o inflamație și sângerare a gingiilor, dar un periaj profesional și eventual un detartraj remediază problema. Pentru că o lipsă a igienei bucale sau precară care conduce și la apariția plăcii favorizează apariția gingivitei.

Pe fondul unei gingivite mai poate să apară, mai rar (cam la 5% din femeile însărcinate), dar și mai neplăcut granulomul de sarcină sau tumora de sarcină, adică o creștere în volum a gingiei care e deranjantă atât ca aspect, dar și datorită sângerării. Chiar dacă denumirea de tumoră nu sună deloc bine, este bine de știut că nu este malignă. Mai mult, după naștere poate involua de la sine.

Închei scurta listă a problemelor cu banalele carii dentare care pot să apară datorită unor schimbări în compoziția salivei femeii însărcinate, fiind mai acidă are un efect negativ asupra smalțului dinților.

Câteva sfaturi care pot ajuta la evitarea unor neplăceri și nu neapărat în timpul sarcinii:

  • Periajul de 2 ori pe zi, nu doar dimineața, ci și seara. Cei mai mulți asociază spălatul pe dinți cu o pregătire pentru socializare (ca și pieptănatul, machiajul la femei sau bărbieritul la bărbați) și mai puțin cu un act de igienă. Ideal ar fi periajul după fiecare masă (mai ales pe perioada sarcinii), însă e ok și folosirea aței dentare.
  • Schimbatul periuței de dinți măcar la 6 luni (medicii stomatologi recomandă chiar la 2 luni), în condițiile în care media la noi este la 2 ani.
  • Alternarea pastei de dinți, în sensul de a schimba marca la terminarea tubului. Fiecare pastă conține anumite ingrediente și iar cele comune în concentrație diferită.
  • Nu udați peria de dinți înainte de folosire, în caz contrar se diminuează efectul pastei de dinți.
  • După periaj se clătește energic cu apă, dar cu gura închisă pentru a ajuta curățarea.
  • Folosirea săptămânală a apei de gură, în special pe bază de fluor, însă în cazul sarcinii trebuie evitată cea care conține alcool. Iar despre apele de gură care conțin clorhexidină, părerile sunt împărțite.
  • O dietă cât mai sănătoasă care să includă fructe și legume.
  • Nu în ultimul rând, o consultație la un cabinet stomatologic.

Zâmbiți frumos și sarcină ușoară!

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

 

Dacă ți-a plăcut  Dantura și tratamentele stomatologice în perioada sarcinii și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: